50 ÅR MED ACHES ‘SHADOW OF A GYPSY

”En af de største singler i dansk rock"

Fotograf: single cover (beskåret)

Den 12. august 1970 udsendte Ache ‘Shadow of A Gypsy’ med ‘Over The Fields’ på bagsiden som single i Danmark via Philips. Den nåede angiveligt et salg på over 50.000 eksemplarer frem mod midten af 70’erne og blev lanceret i udlandet heriblandt Frankrig, hvor ‘Shadow….’ ligeledes hittede massivt.

A-siden med tekst af bassisten Torsten Olafsson og musik af keyboardspilleren Peter Mellin er ydermere at finde på Aches andet og fremragende album ‘Green Man’ fra sommeren 1971, et hovedværk i dansk progrock regi. I anden halvdel af februar 2020 havde jeg den udelte fornøjelse af at have besøg af Aches fine guitarist Finn Olafsson, hvor vi ligeledes gik i detaljer omkring ‘Shadow of A Gypsy’.

På gruppens informative hjemmeside achesite.dk kan man læse meget mere om denne berusende flotte komposition. Her følger et par uddrag med Aches egen beskrivelse af selve skabelsesprocessen:

‘Shadow of a Gipsy’ blev til som et eksperiment udi den mere stramt opbyggede sang med intro, vers, omkvæd, soloer og outro i enkel, sangbar form. Peter (Melin) havde fundet frem til nogle nye lækkert krydrede, klassisk inspirerede akkordforløb på orglet, som vi begyndte at improvisere over, når vi øvede i forsommeren 1970.’

‘I begyndelsen var arrangementet temmelig langt – det blev indspillet i Danmarks Radio’s Studie 11 den 13. maj (1970) til en ‘Dansk Beat’ udsendelse, som blev sendt den 23. maj sammen med en optagelse af (nummeret) ‘Equatorial Rain’. (…)

Vi fik dog snart strammet op på hele formen og indspillede den endelige version i Metronome Studie A i juli 1970.’

Stort tillykke på dagen til det nu atter gendannede Ache med deres mesterstykke og signatursang, der selvfølgelig vil være at finde på repertoirelisten, når orkesteret forhåbentlig snart kan glæde deres mange trofaste fans med nye koncerter.

Foreløbig er deres 2020 comeback pga COVID-19 situationen udsat til den 22.05.2021, hvor billetsalget er i gang til deres koncert i Amager Bio. Brødrene Olafsson er stadig med og er flankeret af Per Wium, Jacob Smedegaard, og August Ussing.

Pressefoto

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.