50 ÅR MED ‘ELTON JOHN’

"Historien om 'YOUR SONG’ og sangskrivningens kunst"

Fotograf: Frank Nielsen

10. april 1970 udgav Elton John sit andet album blot bærende hans navn, der indeholder flere af de sange, som on and off har været en del af sætlisten lige siden. Dette gælder særligt ‘Your Song’, som er en fortælling i sig selv.

Desuden får man med ‘Elton John’ et fingerpeg om hvilken suveræn stime af lp’er og singler, der for millioner af mennesker verden over kom til at definere 70’erne.

John debuterede på pladefronten i 1969 med ‘Empty Sky’, der bedst huskes for balladen ‘Skyline Pigeon. Ophavsmanden har afskrevet ‘Empty Sky’ som naiv. Det adjektiv kan dog næppe anvendes på efterfølgeren.

‘Elton John’ er produceret af Gus Dudgeon, og deres samarbejde fortsatte nogle år frem. Orkesterarrangementerne lå i de bedste hænder hos arrangør, dirigent, cellist og komponist Paul Buckmaster. Både Dudgeon og Buckmaster, der døde i henholdsvis 2002 og 2017, har deres akkreditiver i orden på højeste niveau i den internationale musikbranche, så helt galt kunne det næppe gå for Elton John i andet forsøg.

Tværtimod, og slet ikke når toeren lægger ud med en elsket evergreen som ‘Your Song’ på side 1. Teksten er sædvanen tro skrevet af Bernie Taupin, der fylder 70 i maj måned og har dannet et fast makkerpar med John siden 1967. De tos versioner af hvor og hvornår, lyrikken er undfanget er ret forskellige, men ifølge Taupin gik det stærkt med at få versene kradset ned på en notesblok ved køkkenbordet.

‘Your Song’ nåede som single top ti i en række lande inklusiv USA, hvor den peakede som nummer otte på Billboards liste. Faktisk blev nummeret først indspillet af det amerikanske rockband Three Dog Night, som havde fået Johns tilladelse til at inkludere ‘Your Song’ på deres tredje studie plade ‘It Ain’t Easy’ udsendt marts 1970.

Gruppen afstod imidlertid fra at lancere deres udgave som single, da briten med de karakteristiske briller og spøjse frisure skulle have muligheden for at etablere sig, mens han stadig var ‘den nye dreng i klassen’.

Den direkte kærlighedssang med twists undervejs er med tiden blevet fortolket af en del kunstnere og brugt i filmsammenhænge. Bl.a. af Rod Stewart, Lady Gaga og skuespilleren Ewan McGregor i musicalfilmen ‘Moulin Rouge. John har selv sunget den i duet med Ronan Keating og Billy Joel.

‘Elton John’ har meget andet at byde ind med end ‘Your Song’. Ligeledes de soul- og gospelprægede ‘Take Me To The Pilot’ og ‘Border Song’ nåede ud som singler og forefindes desuden jævnligt på liverepertoiret.

Yderligere to formfuldendte ballader fra Elton Johns alt i alt helstøbte opfølger til ‘Empty Skies’ bør nævnes, nemlig ‘Sixty Years On’ og slutsangen ‘The King Must Die’ begge båret frem af Buckmasters orkestrale arrangementer i mesterklassen – tjek de svimlende strygerpassager på førstnævnte. De kunne efter min smag godt have været mere jævnligt repræsenteret under Johns flittige turnévirksomhed.

Et stort tillykke med de 50 skal der slutteligt lyde til den ofte ‘svære toer’, som stadig kan nydes anno 2020, selv om ‘Elton John’ må se sig besejret af ‘Tumbleweed Connection’ fra oktober samme år plus flere af de klassikerspækkede albums, der fulgte frem mod slutningen af 70’erne.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.