50 ÅR MED ‘TAPESTRY’

”CAROLE KINGS KLASSIKERE I DET INTIME RUM”

Fotograf: PRESSEFOTO

Den 10. februar 1971 udgav Carole King sit andet soloalbum ‘Tapestry’, et ‘sangskrivernes sangskriver’ album, der på verdensplan har passeret de 25 mio., solgte eksemplarer. ‘Tapestry’, der alt efter kontekst kan oversættes til gobelin, tapet og broderi, er en sejrsparade af stedsegrønne uopslidelige perler, som ubesværet har stået tidens distance.

‘I Feel the Earth Move’, ‘So Far Away’ ‘It’s Too Late’, ‘You’ve Got a Friend’, ‘Where You Lead’, ‘Will You Love Me Tomorrow?’, ‘Smackwater Jack’, ‘You Make Me Feel Like) A Natural Woman’ – imponerende opbud af klaverbårne ballader og up tempo numre, der fremført af Kings nærværende vokal, sans for timing og lyrisk enkelthed er i besiddelse af en intim og ukunstlet hudløshed, som blev de spillet direkte i dagligstuen.

‘Tapestry’ gjorde næppe overraskende rent bord i hovedkategorierne ved Grammy-festen i 1972 og modtog priser for ‘Album of the Year’, ‘It’s Too Late’ for ‘Record of the Year’, ‘You’ve Got a Friend’ for ‘Song of the Year’, og King løb af med sejren i ‘Best Pop Vocal Performance, Female’. En ren magtdemonstration af kunstneriske dimensioner. Ligeledes fandt anmelderne superlativerne frem, og Kings toer ligger højt placeret på diverse lister over bedste albums gennem tiderne.

Hele 318 uger har ‘Tapestry’ befundet sig på Billboard’s Top 200 albums heraf 15 uger i streg på første pladsen og 302 uger sammenlagt mellem 1971-76. James Taylor, der synger kor og spiller akustisk guitar på pladen, lå nærmest i konkurrence med King om de øverste hitlisteplaceringer med sin egen version af ‘You’ve Got A Friend’ inkluderet på hans tredje udspil ‘Mud Slide Slim and the Blue Horizon’ fra april 1971. De to lp’er blev næsten optaget samtidigt, og der er ydermere et vist overlap af de samme topprofessionelle studiemusikere på dem begge.

ALBUMCOVER

King gengældte Taylors tjeneste ved at sidde bag pianoet på syv af numrene fra ‘Mud Slide Slim…’, og det er værd at bemærke, at Joni Mitchell sang kor for dem begge, tre af 70’ernes mest fremtrædende komponister rendte således ind og ud af studiet hos hinanden.


Maj 1970 debuterede King med ‘Writer’, hvor alt materiale blev til i samarbejde med Kings daværende ægtemand Gerry Goffin (gift 1958-68). King og Goffin dannede også par som særdeles succesfuldt sangskriverteam i nævnte periode og leverede stribevis af ørehængere til andre solister og grupper. King tog enkelte af dem op på ‘Writer’ og fortsatte delvist samme formel med at selv at synge disse numre på ‘Tapestry’ for at gøre dem til sine egne, hvilket lykkes til perfektion.

‘Will You Love Me Tomorrow?’ var oprindelig skrevet til pigegruppen The Shirelles, der slog igennem med den i 1960. King komponerede dette umanerligt smukke pophit sammen med Goffin blot 17 år gammel, en mindre og tekstligt moden genistreg, der lægger yderligere alen til Kings klasse. ‘Tapestry’ versionen er langsommere end hos Shirelles, hvilket den ingenlunde bliver ringere af. Det gyngende og smittende Shuffle beat nummer ‘Smackwater Jack’ bærer ligeledes Goffin/King kvalitetsstemplet.

Det samme er tilfældet med albummets sidste skæring ‘(You Make Me Feel Like) A Natural Woman’, som Aretha Franklin forgyldte med sin soulvokal i 1967. Fire år senere tog Carole King ejerskabet retur til en af de største hymner og hyldester til kvindelighedens inderste væsen. Det er der jo en vis poetisk retfærdighed i.

Stort tillykke med de fem årtier til ‘Tapestry’, et singer-songwriter fyrtårn inden for genren. Albummet kan passende få et spin eller to i dagens anledning. Om præcist et år fylder King 80, en kvinde af sjælden karat i musikhistorien med ditto evne for at gøre de mest personlige og intime stunder i sangene til almengyldige statements, lytteren kan relatere til foran højttalerne.

BONUS INFO:

Den 5. februar 2021 frigav Legacy Recording iøvrigt singlenOut In The Cold”. Et nummer optaget under ‘Tapestry’ sessionerne, men som i sidste ende ikke kom ind på albummet. Den har dog været inkluderet som bonusspor på en cd-genudgivelse fra 1999 af ‘Tapestry’, men den har aldrig været tilgængelig digitalt indtil nu.

I dette århundrede har hun af nyt materiale ellers kun udgivet albummet ”Love Makes the World” i 2001, og så i 201 julealbummet ”A Holiday Carole”, hvor der udover 10 fortolkninger af kendte klassikere var to nye højtidsnumre – skrevet af blandt andre datteren Louise Goffin, der også har udgivet seks albums i eget navn.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.