75-årige BILLY CROSS er slet ikke klar til at stille sine træsko

”Nyt album lover godt for den aktuelle tur”

Fotograf: Sven Levandowsky

Den 15. Juli I år rundede Billy Cross 75-år. Og at han er ”still going strong” ’er hans nye album – ”The Prettiest Train” et levende stillbillede på. Det er et meget personligt album, der indeholder 12 sange, der alle er sande historier, der er hentet fra de sidste 60 år af hans liv som aktiv musiker. De repræsenterer, hvem han er, hvem han var, og hvem han blev fra 1962, da han begyndte at spille professionelt i NYC og indtil nu.

Har man en pladesamling – og interesserer man sig for pop og rock, så er sandsynligheden for at have et album stående, hvor Billy Cross medvirker ganske stor. Det præcise tal kendes ikke, men at han medvirker på mindst 500 skulle være sikkert og vidst.

Han er født og opvokset i New York, USA – men i 1979 flyttede han til Danmark – og han blev hurtigt et af tidens varmeste navne som studiemusiker og producer – og har sat markante aftryk på album med navne som C.V. Jørgensen, Anne Dorte Michelsen, Henrik Strube, Björn Afzelius, Nils Poulsen, Hanne Boel, Johnny Madsen, Pretty Maids, Dalton og mange andre. Forinden da var det navne som Bob Dylan, Link Wray & Robert Gordon, Meat Loaf, Ellen Foley og Sha-na-na han spillede med i hjemlandet.

Udover arbejdet som studiemusiker, sideman og producer havde han også stor succes som en del af Delta Cross Band, der udgav 5 album i perioden 1979 – 1990,  det første dog under navnet Delta Blues Band with Billy Cross. I 1986 kom hans første soloalbum – og siden er det blevet til yderligere en lille håndfuld – det seneste ”Goodbye to the sixties” der udkom i 2015.  

Nu er ”The Prettiest Train” så udkommet den 22. Oktober via Costar Music Danmark & Warner Music Danmark. På blot 31 minutter sættes der nye ord og lyd på mere end 60 år i musikkens tjeneste.

Et par af sangene – og nogle af albummets bedste – titelnummeret og ”Dance with the devil” indgik også på det album han udgav sidste år med hans amerikanske venner i THE DRUIDS OF STONEHENGE.

De er dog indspillet på ny her til albummet, som er stilsikkert produceret af Asger Møller. Billy Cross lyder umiskendeligt som sig selv – og kan man lide det i forvejen – kommer man med garanti også til at holde af dette album. Det kan dog undre at fire numre har en spilletid på under 2 minutter – men det er måske fordi den 75-årige Billy Cross er ved at tilpasse sig ’TikTok’ generationen?

En af de korte sange er den rørende og eftertænksomme ”NØRRE NEBEL BLUES” – der udspiller sig over blot 1 minut og seks sekunder – og leveres kun akkompagnement af akustisk guitar. Om sangen fortæller Billy Cross

”Vi har her et udtryk “at stille dine træsko”, som i det væsentlige betyder, at når du dør, lægger du dine sko uden for døren. Det beskriver billedligt det følelsesmæssige dilemma ved ikke at være i stand til at finde ud af, om jeg hører hjemme i Danmark eller i NYC.”

Havde vi stadig været i 80’erne havde den New Orleans sumpede duet ”We Could Get a Good Thing Going” med Hanne Boel med statsgaranti blevet et radiofonisk hit. Også et nummer som ”You  Still Got a Long Way to Go” viser også at Billy Cross stadigvæk kan skrive en sang, der nok er skabt via en skabelon, der er brugt 1000 gange før, men så alligevel virker bådet frisk og vedkommende i nuet. Krydret med en veldoseret orgelsound og sitrende slideguitar i verdensklasse – er det et af dens slags numre, der har alt der skal til for at blive en LIVE klassiker fremover.

Det tænker jeg også at albummet længste nummer ”You Never Relly Know” er. En klassisk Cross ballade, med tydelige og klædelige Dylan referencer. Det høres og mærkes, at det er en sang om at have livet på spil – og have livet kært.

”YOU NEVER RELLY KNOW handler om, at jeg har gennemgået en alvorlig sygdom, der kom ud af ingenting, truede alt i mit liv og forsvandt lige så hurtigt”

– BILLY CROSS

Og at Billy Cross ikke bare vil være i livet – men også vil have lov at mene noget om det er sange som ”You’re Not Missing Me” og ”How long Can This Keep Going On” andre berigende eksempler på. Det kan altså konstateres at Billy Cross lige præcis er den Billy Cross som han ’altid’ har været. Så lad os droppe al snak om træsko og alder, og blot konstatere at der er mere LIVE musik, der kalder. 

Billy Cross med band starter sin tour i dag den 28. oktober i Amager Bio – og fortsætter herefter på følgende spillesteder:

29-10-2021 Taastrup Teater

05-11-2021 Skive Kulturcenter

06-11-2021 Silkeborg Rampelys

12-11-2021 Birkerød Mantziusgaarden

13-11-2021 Frederiksværk Gjethuset

18-11-2021 Helsingør Kulturværftet

19-11-2021 Vordingborg Stars

20-11-2021 Tønder Kulturhus

25-11-2021 Esbjerg Tobakken

26-11-2021 Assens Tobaksgaarden

27-11-2021 Aabenraa Gazzværket

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.