Som vi sidder her i studiet godt fire måneder efter, at Kristian Gaarskjær stod ved sin skillevej, mærkes både troen og optimismen, men også den stadig ulmende usikkerhed og angst under overfladen.
Og sådan har Kristian altid haft det i sit voksenliv – og det forsvinder altså ikke med en enkelt skelsættende beslutning eller ved et fingerknips eller to. Den psykiske skrøbelighed er stadig en del af ham – men også en del af ham, som han nu var valgt at håndtere helt anderledes. Og samtidig være åben og ærlig omkring det, så der forhåbentligt også kommer noget mere fokus og accept af, at varige psykiske mén skal tages mindst ligeså alvorligt – og mødes med samme accept og forståelse – som varige fysiske mén.
Så selvom livsstilen er lagt om, og der løbes lidt flere ture, spises lidt mere sundt osv, er der stadig plads til at nyde et par genstande i forbindelse med en koncert, eller tage en tur i byen med vennerne. Der er ingen trang til at være hellig – det gælder mere om at vægte, hvad der er bedst at fodre sin krop og sit sind med.
Og guderne skal vide, at Kristian har testet sin krop med diverse rusmidler i sine yngre dage – hvor både drømme og armbevægelser var store i hans første to rigtige seriøse bands. Først i det pre-grunge inspirerede band Capricorn – hvor han ifølge ham selv nok mest af alt var ret ulidelig at være sammen med, samtidig med at deres stil bare blev overhalet indenom af tidens strømninger. Lærerigt og oplevelsesrigt – JA – succesfuldt – NEJ. Senere var omdrejningspunktet det super ambitiøse konceptband Gonzo Morales, der fik udgivet et album “Gonzotown: Prologue – The End of Morales” i 2012, og turneret en del med mange fede gigs på vejen. Men efter indspilningen i 2015 af deres andet album – som stadig bare ligger og samler støv hos Kristian – gik gruppen i opløsning – nok mest af alt kvalt i ambitioner og egne snævre rammer.
Når man genhører singlen ”When You Walk the Walk” fra det album der aldrig udkom, kan man da ellers godt ærgre sig over, at albummet ikke nåede ud, for der er da i den grad spændende farver i det potente og ret gennemførte rockudtryk.
l stedet fik Kristian Gaarskjær samlet Select Captain. Et skib, der fra starten kunne optræde både som hans eget ego alias, men også som et band – der lagde fra land med Søren Vestergaard og Kasper Olsen om bord, og senere blev besætningen fuldendt med en fast rytmesektion i form af Johannes Gissel og Jonas Wegner.
Debutalbummet udkom i 2014, opfølgeren kom allerede året efter – og indimellem var der endda en EP ”Pure Neon” med fire numre – blandt andet nummeret ”Morning”, der er det nummer, som er slået mest igennem på DR – med aktuelt 339 afspilninger.
At popularitet på radio og på streaming tjenester ikke nødvendigvis har nogen sammenhængskraft er nummeret ”If I Should Go” fra det seneste album ”Off to Save the World” (2018) et tydeligt bevis på. Over 1,7 millioner afspilninger på Spotity har nummeret fået, alt imens det er spillet bare seks gange på DR!
Desværre for Select Captain er det eneste nummer, der i det omfang har ”hittet” på en streaming tjeneste, takket være det var havnet på nogle gode spillelister. Men det har dog trods alt sikret ham et så pænt beløb i royalties, at det har været med til at sikre, at der kunnes arbejde videre med næste kapitel af Select Captain.
Et kapitel, der betyder at Select Captain i sin bandformation foreløbig eller for altid – det ved ingen – er lagt i havn. Sidste job blev en optræden på Jyllinge festival den 16. august i år.
Årsagen er dels, at kaptajnen for skuden, som omtalt alligevel stod ved en skillevej – og at han fremadrettet ønskede at kunne sejre mere frit og ad lidt andre ruter end bandformatet umiddelbart har lagt op til. Og så fordi det er travle dygtige folk, som har huseret i bandet – og dem samler man altså ikke ubesværet uden at have noget der minder om en mastergrad i kalendergymnastik.
Nu skal Kristian Gaarskjær kun matche kalenderen med Søren Vestergaard – der udover Select Captain også især er kendt for et tæt og succesfuldt samarbejde med Pernille Rosendahl. Vestergaard er for nylig flyttet til Vordingborg, hvor han har opbygget sit eget studie.
Og at der kan arbejdes effektivt i det er den nye EP et konkret bevis på. Bare en optagelsesdag, så var de fire numre i kassen. Gamle fan af Select Captain behøver ikke frygte en revolutionær omvæltning i lydbilledet, selvom man godt kan fornemme nogle ryk mod en både mere moderne og minimalistisk tilgang i forhold til at klæde de enkelte sange på. Et af dogmerne er at de simpelthen skal kunne spilles og opføres af de to herrer, som man fremover til møde på scenerne når navnet Select Captain er på plakaten.
De fire nye numre har de skrevet sammen – men med udgangspunkt i de oplæg, som Kristian Gaarskjær skaber på den akustiske guitar – og så er de færdigproduceret af Søren Vestergaard.
Når man nu kender Kristians historie og baggrund – efterlader teksterne et endnu stærkere udtryk – for der er så meget personlig smerte, vækkelse og heldigvis også snert af håb på ”Comes In Waves – part 1”. ”Mind crashing” omhandler selve depressionen, ”Stagnant” tager fat i den følelses af isolationen misbruget skabte, ”Slow down” er en direkte reaktion på oplevelsen i forbindelse med hans angstanfald i toget (læse Del 1) – og er et stille opråb om at vi skal have mere tid til at se op – se på hinanden – spørge ind til hinanden – og så der det korte afslutningsnummer ”All I Ask of You”, der rummer håbet om lys for enden af tunnelen.
14 minutter, der viser at Select Captain har lagt en rute, der både i forhold til tekst og musik kan give nye og stadigt givende oplevelser med på vejen. Side 33 ser frem til de næste kapitler – og ønsker foreløbig kaptajnen god vind, held og lykke – og i øvrigt tillykke med de 38 år i dag (03.11.19).
Samtidig takker vi Kristian for snakken, og for modet til at stå frem, og for tilliden til os som medie, så vi kunne bringe en på mange måder ualmindelig vigtig historie.
OBS! Artiklens overskrift er redigeret 15-09-22