Afdød afholdt musiker hyldes med stort og flot tribute album

”Stjernerække af amerikanske musikprofiler hylder Neal Casal”

Fotograf: PRESSEFOTO

  

Den 26.08.19 tog musikeren Neal Casal sit eget liv – blot 50 år gammel. Bare et par dage før havde han stået veloplagt på scenen sammen med blandt andet Chris Robinson Brotherhood på den store festival LOCKN i hjemlandet USA. En festival der også havde navne som Jason Isbell, Allman Betts band og Tedeschi Trucks Band feat. Trey Anastasio på plakaten. Sidstnævnte optrådte som en overraskelse med hele det legendariske ”Layla” album (Derek & The Dominoes) som sætliste. Denne koncert er netop udsendt som 2CD eller 3LP.

Susan Tedeschi og Derek Trucks er også en del af det store boxsæt “Highway Butterfly: The Songs of Neal Casal”, der udkommer den 12. november 2021. Et album, der er en hyldest til den afholdte sanger, guitarist og sangskriver, der både udgav mere end et par håndfulde album som solist og senest fungerede som bandleder i Circles Around the Sun. Mange vil sikkert også have bemærket ham som en markant og væsentligt del af Ryan Adams & the Cardinals, Chris Robinsons Brotherhood samt Hard Working Americans.

Neal Casal var en musikernes musiker – og efter sigende et sympatisk og sødt mennesker, der helt automatisk fik mange venner i musikmiljøet. Til gengæld kunne han ikke komme overens med sit egen skrøbelige sind, hvilket i sidste ende kostede ham livet. Derfor har familie og venner nu oprettet ”The Neal Casal Music Foundation” – og det er den organisation, der står bag den kommende udgivelse, hvis overskud vil gå ind i fonden, der primært vil støttet musikere med psykiske problemer og lidelser.

Neal Casal var en ægte og regulær guitarbegavelse og en fremragende sangskriver – og derfor har der været så rigeligt at tage af når der skulle vælges numre til Tribute albummet. Sidste år udkom der iøvrigt også en retrospektiv single med numrene “Everything is moving” og “Green Moon”. To ikke tidligere udgivne numre som er færdiggjort efter Neal Casals død, og oprindeligt indspillet i henholdsvis 2013 og 2016.

Hele 130 musikere medvirker på “Highway Butterfly” og de alt 41 sange, der udsendes på enten 3CD eller 5LP box. Udover Tedeschi og Trucks, medvirker navne som Aaron Lee Tasjan, Jaime Wyatt, Marcus King, Hiss Golden Messenger, Shooter Jennings, Jonathan Wilson, Amy Helm, Bob Weir (Grateful Dead), Phil Lesh (Grateful Dead), Warren Haynes, Steve Earle & the Dukes, Puss  N Boots, og The Allman Betts Band.

Også hans eget band – Circles Around the Sun medvirker. Bandet opstod da Neal Casal fik til opgave at lave ’pause-musik’ da Grateful Dead var på deres store jubilæums, comeback og afskedsturne ”Fare Thee Well: Celebrating 50 Years of the Grateful Dead” i 2015. Med lyttelækre instrumentale psykedeliske-rock-flader fyldt med funky og groovy feeling formåede Circles Around the Sun at spille ånden fra The Grateful Dead videre til en ny virkelighed. Resultatet foreligger på debutalbummet “Interludes for The Dead” fra 2015.

Circles Around The Sun er iøvrigt fortsat efter Neil Casal’s død – og består i dag af den gamle stamme Adam MacDougall, Dan Horne, Mark Levy og så den nye guitarist Scott Metzger. I 2020 udkom bandets tredje album “Circles Around the Sun” – der indeholdt de sidste optagelser sammen med Neil Casal.

Nu er det ånden og indflydelsen fra Neil Casals sangkatalog, der skal føres videre til en ny virkelighed. Er du til klassisk amerikansk rock, roots og sangskrivning, så bør det her boxsæt nok noteres som et et MUST HAVE til samlingen.   

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.