ALLAN MORTENSEN – 75 ÅR

”ALTMULIGMANDEN HAR STADIG MASSER AF SJÆL I STEMMEN”

Fotograf: Mads Kornum

Sangeren, film-, teater- og stemmeskuespilleren Allan Mortensen har vitterligt ‘prøvet lidt af hvert’ og frygtløst givet sig i kast med et utal af genrer, siden han fra starten af 60’erne som trompetist og vokalist i en række aarhusianske bands forsøgte at få gang i en professionel musikkarriere. I slutningen af det årti gjorde Mortensen sig bemærket i Tears under ledelse af komponisten og saxofonisten Holger Laumann.

Om tiden dengang i Århus delte Kurt Baagø i øvrigt et lille personlig anekdote på sin egen Facebook profil i anledning af den halvrunde fødselsdag. Han skrev:

”Jeg er, indrømmet, ikke så lidt forudindtaget, når det gælder at rangere Allan Mortensen højest blandt mange fede, danske stemmer, vokset op som jeg er med hans stemme. Allan Mortensen er den allerførste sanger, jeg oplevede, live, enten var det til en skolefest på Engdalskolen i Brabrand, hvor han sang i sanglærer, Laumans Ghost Riders eller osse var det inde på Vestergade 58 i Århus, hvor Holger Lauman inviterede os, elever ind og opleve hans band på et rigtigt spillested. Jeg mener stadig at kunne huske, at da Allan Mortensen sang ’Ain´t That Peculiar’, syntes jeg, at det lød tusind gange federe end i radioen, når Marvin Gaye sang den.”

Og Allan Mortensen har utvivlsomt en af den slags stemmer man husker, og som gør indtryk fordi den i enhver sammenhæng har sjæl.  

I begyndelsen af 70’erne gik turen til København, hvor han blev en del af Midnight Sun (oprindeligt Rainbow Band) sammen med folk som Bo Stief, Peer Frost og Bent Hesselmann. Men Mortensen drog efter Midnight Suns eponyme jazz- og prog-rock farvede debutalbum fra 1971 hurtigt videre i hovedstadens musikalske landskaber og fik sit reelle gennembrud som Judas i rockoperaen ‘Jesus Christ Superstar’ i en dansk versionering.

Dernæst var der bud efter den krølhårede sanger med de robuste og kraftfulde stemmebånd. Den stod på radio, tv, musicals og en række udgivelser i eget navn fra midten af 70’erne inden for pop- og rock-genren assisteret af landets bedste musikere, teknikere og producere. ‘Musikalske venner’ med dansk tekst af Thøger Olesen efter det franske forlæg sikrede sågar Mortensen et ægte Dansk-top hit, og denne signatur husker tydeligt som 10-11-årig knægt, når nummeret blev spillet i radioen igen og igen.

En afstikker til det daværende Vesttyskland i håb om succes som disco sanger kastede dog ikke meget af sig, og Mortensen satsede atter på mere luft under vingerne i Danmark – med succes skulle det vise sig. 1986-87 pløjede han banen op med en rå soulvokal, der ville noget i temasangen ‘Voldsom Volvo’ fra Wikke & Rasmussens tv-serie ‘Sonny Soufflé Chok Show’.

‘Voldsom Volvo’ hittede i single-udgaven krediteret Allan Mortensen og Brdr. Bisp Band tilføjet Billy Cross som producer og medkomponist sammen med Wikke-Rasmussen. ‘Sonny Soufflé Chok Show’ har opnået status af ren 80’er kult, og Mortensens energiudladning i temanummeret holder stadig vokalt vand.

Før Mortensen ved hjælp af Chok Showets brede appel nærmest blev folkeeje, nåede han 1980-81 at deltage to gange i det danske melodi Grand Prix med vokalensemblet Hans Mosters Vovse, der også talte Winnie Hedegaard, Jannie Høeg, Ole Rasmus Møller og senere Lise-Lotte Norup. Hans Mosters Vovse dyrkede swingmusikken tilføjet diverse danske jazzevergreens i lækre vokalharmonier. Mortensen bidrog desuden med nogle af sine egne sange.

Siden har Mortensen optrådt her, der og alle vegne blandt andet som forsanger i Ib Glindemanns Big Band og som deltager i det populære program ‘Hit med Sangen’, og senest udgav han i 2017 sammen med Jens Jefsen Trio det soul/jazzede album ”With You In Mind”, hvor blanddt andre Palle Mikkeborg og datteren – jazzsangerinden Veronica Mortensen medvirkede. Et album, der på helt naturlig vis blandede danske og engelske sange, egne numre, klassikere og mere ukendt covernumre, og som samlet set viste den bredde og spændvidde Allan Mortensen rummer – og til fulde magter.

Pressefoto

Stort tillykke med den halvrunde dag til Allan Mortensen ,en alsidig ener, der stadig er still Going strong, hvilket man kan overbevise sig selv om ved at lytte til duetten med Lei Moe, ‘Won’t Let Go’, fra Moes aldeles fremragende 2021 soloalbum, der blot bærer hendes navn. Mortensen og Moe, to veteraner fra den danske musikscene, klæder i den grad hinanden rent stemmemæssigt. Soul og R&B The American/Danish Way, som Allan Mortensen tilsvarende har brilleret i på egen hånd – plus alt det andet.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.