Apparat Organ Quartet fejrer banebrydende album  

”Gæster Danmark og genudgiver legendarisk debutalbum på vinyl”

Fotograf: PRESSEFOTO

Lad mig da være helt ærlig. Jeg kendte intet til Apparat Organ Quartet, da pressemeddelelsen om en jubilæumsudgivelse tikkede ind fra fra det danske pladeselskab Crunchy Frog.

Men som man så ofte siger – ”det er aldrig for sent at lære eller opdage nyt”. Slet ikke når vi, som her, taler om et legendarisk debutalbum, og et kvalitetsstemplet produkt med dokumenteret langtidsholdbarhed. Et album, der i mange år har haft en form for kultstatus, ikke bare i hjemlandet Island, men også rundt om i Europa, på den anden side af Atlanten og i Japan.

Den selvbetitlede Apparat Organ Quartet blev oprindeligt udgivet på cd i 2002, og blev genudsendt i en re-mastered udgave i 2005. Men den har aldrig været ude på LP før nu, hvor Crunchy Frog udgiver den i 2005 udgaven. Bandet har udover debutalbummet blot udgivet et enkelt album – Pólýfónía i 2010 – også via Crunchy Frog. Dette er også udsendt på LP.

Lyden af Apparat Organ Quartet er en særdeles original og særegen sound, der overordnet set kan betegnes som en vellavet og lyttelækker cocktail med noter af Kraftwerk, Daft Punk, Sigur Ros og sågar Neil Young’s turbulente ”Trans album”.

Musikalsk bevæger de sig ubesværet rundt i både det dramaturgiske, det drømmende, det storladne  og det sensible – med udgangspunkt i den særegne konstellation med hele fire organister og en trommeslager.  

De har selv beskrevet deres musik som ‘Machine Rock and Roll’. Det er et primært instrumentalt funderet lydbillede, der møder en, men på syv af de ni numre er der tilføjet mekaniske stemme passager til de ganske korte tekster. Personligt blev jeg straks musikalsk nyforelsket i numre som Stereo rock and roll og Cruise Control, der begge virkelig overbeviser og bare oser af netop ’machine rock’n roll’.

Men hørt som samlet album er den store gevinst at bandet aldrig kører på cruise control, men i stedet eksperimenter med et ofte filmisk udtryk, der dog aldrig skygger for at den enkelte melodi skal kunne indtage sin egen hovedrolle.

Et album, som dette løftes i en LP version, der er lavet i flot gatefold cover, hvor layoutet med de playmobil lignende hovedpersoner virkelig foldes ud, og forstærker helhedsindtrykket.

Gæster København og Malmø

I dag – på selve 20 års dagen for udgivelsen – optræder bandet i deres hjemby Reykjavík, hvor de opfører hele pladen.

Bandet blev i sin tid stiftet af den Oscarnominerede filmkomponist Jóhann Jóhannsson, der desværre afgik ved døden tilbage i 2018. I dag videreføres bandet af de fire andre originalmedlemmer Hörður Bragason, Arnar Geir Ómarsson, Sighvatur Ómar Kristinsson og Úlfur Eldjárn.

Men er du ikke på Island, og drømmer du ligesom jeg om at høre Apparat Organ Quartet i levende live, så er muligheden lige om hjørnet. Den 16. november spiller de på RUST i København, og dagen efter er de på Plan B i Malmø.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.