ARE YOU EXPERIENCED?

“JIMI HENDRIX 80 ÅR - 1. DEL”

Jimi Hendrix, hvis fulde navn lød Johnny Allen Hendrix, men senere ændret af faren til James Marshall Hendrix, blev født den 27. november 1942 i Seattle, Washington og døde den 18. september 1970 i London blot 27 år gammel. Hendrix ville i levende live således være fyldt 80 den 27. november 2022. Det markerer familie og medarbejdere bag Hendrix’ hjemmeside og ejendom med udgivelsen af dobbelt live albummet Jimi Hendrix Experience Los Angeles Forum April 26, 1969 og den billedrige bog JIMI i stort format.

Generelt har november måned været rigt på events i USA med relation til den nok mest celebrerede guitarist i rockens historie, og mytologien, musikken og fortællingerne om mandens alt for korte karriere synes at fortsætte til nær evig tid. Med al festivitas og nyudgivelserne in mente er det tid til et tilbageblik på de albums, han nåede at færdiggøre, inden Klub 27 gjorde krav på endnu et medlem, og noget af de materialer der så dagens lys posthumt.

12. maj 2017 kunne et af rockens mest skelsættende debutalbums fejre 50-års jubilæum. I den anledning måtte monoversionen af Are You Experienced spinnes en tur på pladetallerkenen. Denne version blev relanceret i 2013 efter remastering på analogt gammeldags udstyr for at sikre det mest optimale og autentiske lydbillede, som Hendrix gik efter i 1967.

Are You Experienced blev udsendt simultant i England i både mono og stereo med sidstnævnte udgave som den klart mest solgte. Jeg har dog klar fidus til The Mono Sound. 11 elegante fuldtræffere byder pladen på og guitarspil i himmelsk særklasse.

Der nævnes i flæng: Foxy Lady, Manic Depression, Red House, I Don’t Live Today, Fire og titelsangen. De fem øvrige ikke nævnte numre er såmænd af tilsvarende tyngde. En sådan debut skal lige slås først. Kunne manden fra Seattle mon det? Svaret faldt lidt over seks måneder senere. For Hendrix ramte nemlig plet hele to gange i 1967.

Ud over debuten fra maj måned så Axis: Bold As Love dagens lys den 1. december og tæller mesterlige signatursange som Spanish Castle Magic, Little Wing og titelsangen ‘Bold As Love’.  Albummet bød på en imponerende palette af de bedste kvaliteter i Hendrix musik og sangskrivning. Genremæssigt pendler Axis mellem r&b, soul og blues inspirerede numre og psykedeliskfarvede eksperimenter enkelte sågar af mere udsyret karakter.

Solispillet er knap så udpræget som på debut-lp’en, men til gengæld demonstrerer Hendrix et groovy og funky håndelag på rytmesiden sjældent hørt bedre i den kategori. Tjek mere ukendte numre som Wait Until Tomorrow, You Got Me Floatin og Little Miss Lover. Viril voodookraft fra en kunstner af usædvanlig skarptsleben karat der tilmed havde et særdeles veludviklet talent for at byde ind med nogle gode ørehængere. Evnerne syntes uafgrænsede og ubegrænsede.

Et af rockhistoriens absolutte hovedværker, Electric Ladyland, der udkom den 16. oktober 1968, står og vil til evig tid stå stærkt i mange musikdyrkeres bevidsthed.

I dette gnistrende geniale overskudslager af et dobbeltalbum udfoldede Hendrix sine evner som både funky bluesman og den psykedelisk eksperimenterende fornyer af rockmusikkens grundform tilsat wah wah pedal spil og tonerækker af originalitet i en liga for sig selv.

Den elektriske heksekedel rummer det meste: De stramt koreograferede og kortere hitsingle forløb over de dramatiske dueller mellem Steve Winwoods Hammondorgel og mesterens guitar i den lange Voodoo Chile blues jam til det klangligt udfordrende univers i 1983 og den nær guddommelige fortolkning af All Along The Watchtower, der gjorde Bob Dylans sang om jokeren og tyven til hans egen.

Næppe en finger sættes forkert på Electric Ladyland, der i starten af november 2018 blev genudgivet i en udvidet 50th Anniversary Edition spækket med ikke tidligere offentliggjort outtakes og et dokumentarprogram om albummet.

Band of Gypsys’ var det første album uden bassisten Noel Redding og trommeslageren Mitch Mitchell fra Experience trioen og det sidste, som Hendrix havde fuld indflydelse på i levende live. Band of Gypsys er optaget live i Fillmore East 1.-2. januar 1970 og indvarslede såvel et nyt årti samt en noget anderledes stilretning – men den nye trio med Buddy Miles bag trommer og mikrofon plus bassisten Billy Cox fik en kort levetid.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.