ART GARFUNKEL 80 ÅR

”DEN HØJE TENOR BAG SIMON”

Fotograf: Album Cover (beskåret)

Art Garfunkels fulde navn er Arthur Ira Garfunkel, og manden med den fløjlsbløde høje tenorstemme er født i New York City den 5. november 1941. Bedst kendt er han for sit samarbejde med Paul Simon, der som duo lagde verden ned i 60’erne og starten af 70’erne med deres velklingende og iørefaldende mix af folk, afdæmpet rock og lette anstrøg af verdensmusik. De fleste husker i hvert fald Garfunkels vokale indsats på den stort anlagte ‘Bridge Over Troubled Water’.

Garfunkels karriere og liv har været stærkt præget af Paul Simons poetiske og kompositoriske åre tilbage fra teenageårene i midten af 50’erne. Deres tostemmige harmonier og definerede roller i lydbilledet nåede perfekte højder, efterhånden som antallet af albumudgivelser spækket med stedsegrønne melodier entrerede hitlisterne i en sejrssikker stime.

Den sportsglade og ditto aktive Garfunkel blev uddannet arkitekt og færdiggjorde senere en bachelor i kunsthistorie i 1965. To år efter lagde han en mastergrad i matematik oveni det akademiske cv. Fra slutningen af 60’erne tog Garfunkel mere initiativ omkring produktions- og arrangementsdelen af Simon & Garfunkels musik for at vokse ud af den altomfattende skygge, Simons talent havde skabt.

Ovenpå bruddet i 1970 og udsendelsen af ‘Bridge Over Trouble Water’ pladen skulle der gå fem år, før Simon og Garfunkel igen indsang sammen. Simon skrev ‘My Little Town’ til sin tidligere duopartner, og sangen blev inkluderet på ‘Still Crazy After All These Years’ og på Garfunkels andet soloudspil ‘Breakaway’. I eget navn var Garfunkel ganske aktiv i 70’erne med fire albums. Derefter røg tempoet betydeligt ned, og mellem 1981-2007 blev det kun til seks udgivelser i alt.

Verden har ikke hørt nyt fra den kant siden ‘Some Enchanted Evening’ i 2007. Genremæssigt har Garfunkel gjort sig i softrock, pop, Easy Listening, jazz og det mere orkestrale dog uden at være i nærheden af den gennemslagskraft han opnåede i kompagniskab med Paul Simon. 1980’erne og 90’erne var præget af depression, tilbagetrækning og et par Simon & Garfunkel reunions. Han optræder dog stadig live, og har koncerter i kalenderen i 2022.

Flere Simon & Garfunkel verdensturnéer løb af stablen i 2000-tallet og 10’erne, men desværre fulgte visse stemmeproblemer med, hvilket han dog har fået has på sidenhen. 2017 udkom Garfunkels memoirer ‘What Is It All But Luminous: Notes From An Underground Man’. Han er desuden ivrig bogsamler og fører lister over det svimlende antal titler, der er blevet læst i løbet af de sidste 50-55 år.

En væsentlig grund til Simon & Garfunkels opløsning skyldtes sidstnævntes skuespillerkarriere, der blev indledt i fornem stil med to Mike Nichols film, ‘Catch 22’ (1970) og ‘Kødets Lyst i 1971, hvor Garfunkel spillede overfor selveste Jack Nicholson. Bedst er Garfunkel som psykiater i Nicholas Roegs drama ‘Bad Timing’ (1980), og hans seneste filmrolle daterer sig til 2010 med den romantiske komedie ‘The Rebound’ i 2010.

Et hurra på 80 års dagen til Art Garfunkel skal hermed lyde. Han er meget andet end Paul Simon, selv om deres år sammen fylder klart mest i den samlede beretning om den elegante tenors liv og levned. Men med tanke på kvaliteten af Simon & Garfunkels værkfortegnelse er det vel heller ikke det værste at blive erindret for i den brede offentlighed.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.