BJÖRN ULVAEUS 75 ÅR

”EN HITMAGER I SÆRKLASSE MED FOLK RØDDER”

Fotograf: Henrik Hildebrandt

I weekenden her blev den tidligere sangskriver hos svensk musiks største eksport succes gennem tiderne halvrund. Der er selvfølgelig tale om ABBA og Agnetha Fältskogs forhenværende mand Björn Ulvaeus, hvis karriere tog sin spæde begyndelse så tidligt som i 1961 hos Hootenanny Singers, der i løbet af 60’erne opnåede en markant popularitet med deres blanding af svensk folkemusik og slagere.

Hootenanny Singers pladedebuterede i 1964 og turnerede aktivt i hele Skandinavien. Under en af disse turnéer mødte Ulvaeus i 1966 keyboardspilleren Benny Andersson, medlem af et andet populært band, nemlig Hep Stars, der dog mest var til beat og det lidt mere psykedeliske.

De to herrer blev hurtigt venner og delte en passion for at komponere nyt materiale, hvilket de gik i gang med fra slutningen af 60’erne. Desuden hjalp de hinanden som studiemusikere, når deres respektive bands skulle indspille plader.

Marts 1969 mødte både Ulvaeus og Andersson deres kommende partnere Agnetha Fältskog og Anni-Frid Lyngstad – begge sangerinder og aktive i underholdningsbranchen. I 1972 udgav kvartetten, der blev til ABBA, deres første single, og Stig ‘Stikkan’ Anderson fra Polar Music tog opgaven på sig som manager. Snart rullede lavinen.

I 1973 slog singlen og deres første album  ‘Ring Ring’ igennem i hjemlandet og store dele af Europa. Året efter vandt ABBA det internationale melodigrandprix med ”Waterloo” sunget på engelsk, og eksprestoget lod sig ikke længere stoppe – 60’ernes Beatlemania blev i 70’erne afløst af Abbamania.

Albumcover “Ring Ring” (beskåret)

Fra 1976-81 lagde de topprofessionelle svenskere hele verden ned med deres veltrimmede show og en hæsblæsende stime af hits og albums: ‘Fernando’, ‘Arrival’, ‘Dancing Queen’, ‘Knowing Me Knowing You’, ‘Take A Chance On Me’, ‘Thank You For The Music’, ‘The Winner Takes It All’, ‘Mamma Mia’, ‘Chiquitita’, ‘I Have A Dream’, ‘Super Trouper’ og ‘Gimme, Gimme, Gimme (A Man After Midnight’).

Og i 1982 var eventyret pludselig forbi. Inden da nåede Ulvaeus og Fältskog ligeledes at blive skilt.

Arkivfoto: Henrik Hildebrandt

Den imponerende stribe af numre, der ramte Bull’s Eye overalt, står makkerparret Andersson/Ulvaeus bag og er indspillet med hjælp fra de bedste af de bedste sessionmusikere, der kunne opdrives og betales for.

Popmusikalsk håndværk af ypperste karat bar deres signatur med usvigelig sikker sans for de rette harmonier, melodier, rytmer og arrangementer. Inden for genren er der meget lidt at pege fingre ad. Dette har indbragt et svimlende salg af flere hundrede millioner albums.

Men ABBAs opløsning bragte dog ikke hitkaravanen til standsning. Med hjælp fra Tim Rice på tekstsiden komponerede Ulvaeus i samklang med Andersson musicalen ‘Chess’, der fra 1983/84 blev en verdensomspændende succes såvel på plade og som sceneopførsel.

I 1999 hjalp Ulvaeus med at promovere musicalen ‘Mamma Mia’ skrevet af den britiske manuskriptforfatter Catherine Johnson og baseret på ABBA sange. Et nyt globalt fænomen tog sin begyndelse, idet ‘Mamma Mia’ blev opført som musical over det meste af kloden frem til i år. Mere end 65 millioner mennesker vurderes at have overværet musicalen på verdensplan. ABBA feberen har vist sig umulig at slå ned, og atter måtte den store lommeregner til måling af omsætning tages i brug, da ‘Mamma Mia’ i 2008 blev lanceret i en filmversion co.-produceret af Ulvaeus og Andersson sammen med blandt andet Catherine Johnson og Tom Hanks. Den stjernebestøvede rollebesætning tæller navne som Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgård og Julie Walters, der spontant brød ud i (ABBA)sang over hele linjen.

Arkivfoto: Henrik Hildebrandt

Ulvaeus har offentligt fortalt, at han i årevis led af hukommelsessvigt og prøvet at bekæmpe det ved hjælp af hypnose. I 2009 lød det dog, at så slemt var det nu heller ikke. Nogenlunde samtidig lagde det svenske skattevæsen sag an imod Ulvaeus med påstand om, at han havde betalt for lidt i skat en sag, der dog faldt ud til popsnedkerens fordel.

September 2018 meldte Ulvaeus ud, at han og Andersson havde begået et par nye numre planlagt til indspilning med hele ABBA holdet. Januar 2019 fulgte Ulvaeus op med et udsagn om, at materialet stadig ikke lå klart, men at det ville ske efteråret 2019, hvor en mulig tredje sang også skulle i kassen. Senere samme år fortalte ABBA lejren, at det hele burde være klart i 2020.

Alt dette har vi dog endnu til gode at se og høre. Men Ulvaeus og de andre må siges at have gjort det ganske godt indtil videre.

Stort tillykke med 75, Björn Kristian Ulvaeus

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.