BLAST ved det – ”It’s getting better”

”Dansk funk-historie flirter med fremtiden på ny single og ny video"

Fotograf: PRESSEFOTO

Hvis du var ungdommelig levende i 80’erne og havde bare en snert af en funky fætter eller kusine i sind, sjæl eller omkringliggende samfund, så ved du med garanti hvem BLAST er. Et stort dansk orkester med typisk i alt 16 musikere på scenen, heraf 8 blæsere og 3 sangerinder, der fik det til at swinge, så sveden sprang – og gav trang til mere.  

4 album, heraf to LIVE album, blev det til i deres første gyldne periode fra 1980 – 1990, hvor op imod 50 musikere var omkring bandet, og hvor de skabte sig et ry som et af landets bedste og festligste LIVE bands. Ser man på listen over de mange folk der har været omkring bandet i årenes løb aner man at kvalitetskravene var høje for at spille med. Under ledelse af basunist Bjarne Thanning var det navne som Hanne Boel, Tina Schafer, Lise Dandanell, Ole Skipper Mosgaard, Hans Fagt, Jakob Olsen, Frans Bak, Ole Himmelstrup, Niels Harrit, Bob Ricketts, Jacob Andersen, Poul Halberg der f.eks. var en del af besætningen på debutalbummet fra 1983.

LIVE energien genfundet med ‘rå guld’

Bandet blev gendannet i 2005 – hvor opsamlingsalbummet ”Replay” med bonusnumre blev udsendt. Siden har de igen – nu bare som det ’rå guld’ – genfundet og vundet deres plads i de danske koncertsale, hvor dansegulvene stadig er glatte af sved – præcis som for 40 år siden.

Opskriften er egentlig ret enkel. Gode sange, leveret med kvalitet og hjerteblod. Der er bare ikke noget, der støder i mellemgulvet som riffet fra en knivskarp blæsersektion. Og når vokalerne smelter sammen i en overjordisk stemmeharmoni, mens rytmesektionen lægger sin groovy bund, så er et bigband en maskine af rytme og vellyd , der nærmest er umulig at sidde stille til.

Så mens nye generationer imponeres over at f.eks. Silk Sonic aka Bruno Mars og Anderson .Paak har bragt 70’ernes soul og funk tilbage på dansegulvene, så kan vi i Danmark glæde os over, at vi stadig har ‘the real deal’ i fineste forfatning, stadig med inspiration for legendariske bands som Tower of Power og Earth, Wind & Fire.

Fortid, nutid og fremtid smeltes sammen på ny video

2022-lineuppet, som de selv kalder BLAST vers. 6.2, er en skøn blanding af tradition og fornyelse med de “nyere” sangerinder Helle Henning, Britt Hein og Sara Broberg (The Billy Surfs) i front foran blandt andre flere fra den helt oprindelige BLAST-besætning (bandleder Bjarne Thanning på trombone, Jakob Olsen på guitar, Ole Skipper på bas og Niels Ratzer på trommer).

Sidste år gik bandet for første gang i nyere tid i studiet – og resultatet var de to singler ”Something” og ”Again and Again”.  Begge nyskrevne numre, hvor især ”Something” var en af den slags sange, der emmede af den helt rigtige funky feeling. Det var hørbart, at det var et band med glød, og nutid energi og noget varme at dele ud af igen og igen.

Nu har de så sat 2022 i gang med en ny single. Denne gang er musikken – meget traditionelt for BLAST – et arrangement af et Beatles-nummer. Dog et af de mindre slidte ”Getting Better” fra ”Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band”-albummet. Det er således fortid, nutid og fremtid, der smelter også sammen på deres nye originale video, som computeranimatoren Lars Krogh Bjerresgaard Kyed står bag. Her bydes på en svingom med fremtidens levende robotter, bygget af retro-tv-apparater, som ikke er mere maskine end de også må ryste røv til BLASTs svingende funk-rytmer.

Efter at have haft den single i rotation begynder man faktisk at tro på det – ”It’s getting better”! Ikke mindst nu hvor LIVE musikken for alvor forhåbentligt kan finde sig selv – og finde plads til den funk og soul fest, som BLAST har været garant for i alle årene.

BLAST har foreløbig tre koncerter i programmet i årets første halvdel. Første gang den 25. februar hos MantziusLive i Birkerød, siden den 6. maj 2022 i Farum Jazzklub, og den 12. juni i Holbæk Jazzklub.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.