‘BONDEN’ BLEV 71 ÅR

"EN AFHOLDT OG KENDT STEMME ER NU TAVS"

Fotograf: Henrik Hildebrandt

Michael Bundesen, i hele landet kendt som ‘Bonden’ og mangeårig forsanger i Shu-bi-dua, er død den 8. november 2020 71 år gammel i sit hjem i Gentofte efter kort tids kræftsygdom.

Bundesen, der maj 2011 blev ramt af en blodprop i hjernen og 2018 brækkede en ryghvirvel under genoptræning, nåede imponerende meget gennem livet som sanger, sangskriver, tv-vært, kunstmaler med mere og holdt aktivt fanen højt til det sidste trods sygdom og kørestolsbrug.

Efter opvæksten i Tårbæk gik Bundesen i gang med at læse jura på universitetet i København og senere Aarhus dog uden at fuldføre studiet. I slutningen af 60’erne gjorde han tjeneste i Søværnet og fik 1971 job som speaker på P3. Det blev ydermere til et par solosingler og små tre år hos folkbandet Quacks, før optakten til Shu-bi-dua eventyret fandt sted.

Bundesen blev tilbudt rollen som vokalist i Michael Hardingers fritidsband Passport, der udviklede sig til Shu-Bi-Dua, som 1973 udgav singlen ‘Fed rock’ med ‘Tynd blues’ på b-siden. Året efter kom gruppens debutalbum ‘Shu-bi-dua’, hvis succes resulterede i, at det, der oprindelig var udset til at skulle være en kort forteelse, endte som et  langvarigt forløb med enorm folkelig gennemslagskraft, der strakte sig over flere årtier.

Det ene hit fulgte det andet op gennem 70’erne og et stykke ind i 80’erne med gruppens effektive blanding af finurlige tekster, mundrette satire og iørefaldende mix af pop og rock samt uhøjtidelige fordanskninger af andres materiale.

Populariteten steg sammen med kravene om at ‘levere varen’ live og i studiet. Shu-bi-dua måtte undervejs foretage en del omrokeringer i rækkerne, og 1984 blev det Bundesen for meget, der trådte ud til fordel for en stilling som programchef hos Kanal 2.

1987 genindtrådte Bundesen i Shu-bi-dua, der samme år udgav deres 12. album. Trods fiaskoen med filmen ‘Den røde tråd’ (1989), gruppen stod som co.-producere for, kørte man ufortrødent på med nye udgivelser og koncerter i 90’erne. Der blev dog længere mellem pladerne fra 1993 til 2005, hvor man satte endeligt punktum med ‘Shu-bi-dua 18’.

Shu-bi frontmandens karakteristiske og malmfulde røst gjorde ligeledes fyldest i en række andre sammenhænge, før Bundesen 2017 meddelte, at sangkarrieren definitivt var forbi, da han fysisk ej længere magtede at varetage sin gamle metier. I de stadigt aktive sæsoner lagde han stemme til flere soundtracks, diverse projekter og gode kollegers pladeproduktioner.

November 2013 modtog Bundesen placeret i sin kørestol sammen med øvrige fra det hedengange Shu-bi-dua Danish Music Awards ærespris, og to år senere blev han i selskab med bandets originale grundstamme hyldet for deres bidrag til dansk musikliv under premieren af ‘Shu-bi-dua -The Musical’ i Fredericia Teater.

2017 deltog Bundesen i podcast serien ‘Ærlig talt – Shu-bi-dua’s historie fortalt af Michael Bundesen’ med Dan Rachlin som vært. Den anbefales varmt. Et år senere udkom Bundesens selvbiografi ‘Alting har en ende’ skrevet i samarbejde med journalist Kåre Sørensen.

Tak for sangene, ordene og alt det andet til Michael Bundesen, der som krumtap i Shu-bi-dua skabte en væsentlig del af lydsporet til min opvækst og ungdom samt det tidlige voksenliv i gruppens bedste og mest frugtbare år.

Æret være Michael Bundesens minde.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.