Bonnie Raitt vinder hele tre 2023 Grammys

”Slår alle de største stjerner i kampen om at have udgivet ÅRETS SANG"

Fotograf: Henrik Hildebrandt

Det kan da godt være at stjerner som Beyoncé, Adele, Taylor Swift, Harry Styles, og Kendrick Lamar også fik noget hjem fra årets udgave af den prestigefyldte amerikanske GRAMMY musikpris fest, men i kategorien ‘Song of the Year’ slog 73-årige Bonnie Raitt dem alle. Årsagen var titelnummeret fra hendes stærke 2022 album ”Just Like That”.

Bonnie Raitt – der udover at være en fantastisk sanger og mere end habil sangskriver – også er anerkendt som en af verdens fremmeste slide-guitarister – albumdebuterede i 1971, og har siden udsendt yderligere 17 album. Et ægte ikon på den amerikanske musikscene.

Kommercielt fik hun sit afgørende gennembrud i 1989 med albummet ”Nick of Time”, der i dag er en sand pop/rock klassiker. Et album, der solgte 5 millioner eksemplarer, og i øvrigt også sikrede hende tre grammys dengang. Hun har sideløbende været ganske politisk aktiv, især omkring miljøsager, og er en ganske markant stemme i hjemlandet, hvor hun har været et forbillede og en inspirator for flere generationer af yngre musikere.

F.eks. for en artist som Brandi Carlile, der med albummet ”In These Silent Days” rent faktisk i år vandt i kategorien ’Best Americana Album” foran Bonnie Raitt.

Samtidig vandt Brandi Carlile helt fortjent kategorien ”Best Rock Performance” for nummeret ”Broken Horses” – foran blandt andre Ozzy Osbourne, der derved måtte også måtte ’nøjes’ med to priser ved årets uddeling.

At Carlile vinder både i en americana og en rock kategori, understreger at hun helt ligesom Bonnie Raitt ikke kan sættes i bås. Udvid de nævnte genre med country, blues, folk og du begynder at få skitserne at hvad de to kreative og kampklare kvinder indeholder.

Bonnie Raitt vandt også yderligere to grammyer – nemlig kategorierne ‘Best Americana Performance’ for sangen “Made Up My Mind” og ‘Best American Roots Song’ – også for “Just Like That”.

Bonnie Raitt var med største naturlighed også en af de artister, der via en LIVE version af Fleetwood Mac’s “Songbird”, hyldede nyligt afdøde Christine McVie, der rent faktisk også blev æret via en Grammy i kategorien ‘Best Arrangement, Instruments and Vocals’ for netop nummeret “Songbird” i den nye “Orchestral Version”, der er at finde på hendes sidste album – opsamlingsalbummet ”Songbird”.

I Blues kategorierne ‘Best Contemporary Blues Album’ og ‘Best Contemporary Blues Album’ var det også veteranerne, og de varme hyldester, der løb med priserne. Den første kategori vandt Edgar Winter for hans hyldest album til broderen Johnny Winter, og i den anden nævnte kategori vandt Ry Cooder & Taj Mahal for deres hyldestalbum til deres ungdoms støvede lydspor, som det blev leveret af Sonny Terry & Brownie McGhee.

Willie Nilson fik også to grammyer, og så fik legendariske Grateful Dead også endnu en til samlingen, da de vandt for ’Best Boxed or Special Limited Edition Package” – for udgivelsen “The Grateful Dead – In and Out of the Garden: Madison Square Garden ’81, ’82, ’83”.

Jo, der var som altid noget at sætte pris på hvis man da R T D. Bare man ikke glemmer alle de glimrende artister og udgivelser, der af den ene eller anden årsag aldrig kommer i betragtning til det store spotlys, som de store musikpris shows nu engang er.

Bonnie Raitt var bestemt også i min personlige Top 10 – over det bedste udenlandske, der udkom i 2022 – men jeg må indrømme at jeg i den grad savnede at navne som Art D’Ecco, Fantastic Negrito, Lilly Hiatt, Carson McHone, Midnight Oil, Ray Wylie Hubbard, Wayne Graham, Billy Evans/Robben Ford/Darryl Jones/Keith Carlock, Judith Owen, Anthony D’Amato, og Simon McBride var blevet enten bare nomineret eller præmieret for nogle særdeles anbefalelsesværdige og fuldfede 2022 udgivelser.

Men tillykke til alle vinderne, og lad os huske hinanden på, at der er endnu mere – rent faktisk MEGET mere bemærkelsesværdigt og prisværdigt musik, der ikke når igennem nåleøjet når et ganske politisk styret og stærkt kommercielt betinget award show afvikles.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.