Den canadisk-amerikanske sangerinde med indianske aner Buffy Sainte-Marie, døbt Beverly Sainte-Marie og født i Valley, Saskatchewan, Canada den 20. februar 1941, har gennem hele karrieren vist stor alsidighed, talent og viden inden for mange områder. Der skal et stort visitkort til for at rumme det hele: Musiker, sanger, sangskriver, plade producer, billedkunstner, politisk aktivist, pædagog og humanitær filantrop.
Hun er ydermere lidt af en multiinstrumentalist, der behersker piano, ukulele, autoharp, mundharmonika og percussion.
Sainte-Maries sange har siden starten af 60’erne især kredset om vilkårene for Amerikas oprindelige befolkning, men ligeledes taget udgangspunkt i emner som krig, religion, kærlighed og mysticisme. Stilmæssigt bevæger hun sig inden for folk, country, rock, senere elektronisk musik og såkaldt ‘Indigenous Music’ oprindelig skabt af nordamerikanske indfødte og canadiske aboriginals.
Blandt Sainte-Maries mest markante signatursange finder man ‘Universal Soldier’, ‘Cod’ine’, ‘Until It’s Time for You to Go’, ‘Now That the Buffalo’s Gone’ og den Oscar-vindende ‘Up Where We Belong’ skrevet sammen med Will Jennings og Jack Nitzche og brugt i filmen ‘Officer og gentleman’ (1982). Hun er ydermere kendt for sine fortolkninger af numre som Mickey Newburys ‘Mister Can’t You See’ og Joni Mitchells ‘The Circle Game”. Sainte-Maries eget materiale er blandt andet indspillet af Elvis Presley, Neil Diamond, Donovan, Joe Cocker, Jennifer Warnes, Barbra Streisand, Shirley Bassey, Roberta Flack, Janis Joplin, Glen Campbell, Donovan, the Charlatans, Quicksilver Messenger Service og Gram Parsons.
I løbet af 60’erne færdedes Sainte-Marie aktivt i det amerikanske folk miljø ofte i selskab med andre canadiske sangskrivere og musikere heriblandt Leonard Cohen, Joni Mitchell og Neil Young. Hovedparten af hendes pladeproduktion ligger mellem 1964-76, hvorefter der indtrådte en 16 år lang pause, der blev brudt i 1992 med ‘Coincidence and Likely Stories’. Frem til 2017, hvor hendes seneste album ‘Medicine Songs’ udkom, er det kun blevet til i alt fem titler.
Buffy Sainte-Marie har i flere interviews hævdet at være sortlistet af en lang række amerikanske radiostationer, og at højtplacerede kræfter stod bag og bakkede op om boykotten. Hun nævner her præsident Lyndon B. Johnson, præsident Richard Nixon, FBI chefen J. Edgar Hoover og den toneangivende Nashville DJ Ralph Emery. Til trods for disse magtfulde og delvist succesfulde forsøg på at skade hendes karriere, har Sainte-Marie nydt bred og støt stigende anerkendelse for sit musikalske, kunstneriske og humanitære virke med et utal af priser og udmærkelser som bevis. Hele 37 af slagsen fra 1983-2020 er det ifølge den amerikanske Wikipedia blevet til, hvilket jo taler sit tydelige sprog om den canadiskfødte kvindes betydning og gennemslagskraft trods svære odds.
Et stort tillykke med de 80 til Buffy Sainte-Marie, der har kæmpet en årtier lang kamp for at gøre opmærksom på indfødte og etniske minoriteters levevilkår samt de fordomsfulde og racistiske reaktioner, de utvivlsomt har været udsat for plus den uretfærdige behandling, der fulgte i kølvandet. Sainte-Marie er stadig en stærk stemme i omskiftelige og desværre ikke sjældent brutale tider.
Bonus info – (skrevet af Mads Kornum) –
Selvom Buffy Sainte-Marie altså nu runder de 80 år er der ikke noget der tyder på at hendes aktivitetsniveau er væsentligt nedsat af den grund. I 2020 udkom således børnebogen ”Hey Litte Rockabye” – og en tilhørende single udkom digitalt. Billedbogen omhandler et emne som altid har været Buffy Sainte-Marie nært – adoption af kæledyr. Så kunstneren og aktivisten går stadig hånd i hånd – her med de gamle kerneværdier om kærlighed og accept i fokus.
Hun er også stadig også aktiv på LIVE fronten – og skulle her i 2021 havde været på tour i Australien, hvis ikke COVID-19 havde sat en stopper for det, ligesom det satte en stopper for hendes første koncert på dansk grund i 7 år.
I 2020 skulle hun nemlig som en del af temaet omkring udvalgte minoritetskulturer havde optrådt på Tønder Festival. En gensyn denne skribent havde set frem til – ikke mindst fordi hun rent faktisk i de senere år har udsendt to af karrierens stærkeste album ”Power In the Blood” (2015) og ”Medicine Songs”. Begge album fuld af vokale kraftpræstationer, harmdirrende, healende og håbefulde tekster og ikke mindst en smittende musikalsk nysgerrighed og mangfoldighed.
Den koncert blev som bekendt ikke til noget med aflysningen af vort lands samlede festivalsæson – og derved står koncerten den 27. juni 1992 på Roskilde Festival stadig som den seneste og eneste jeg har set hende på dansk grund. En koncert jeg kan skrive under på, var en jublende åbenbaring af en koncert dagen efter, at Danmark var blevet Europamester i fodbold – og som er med til at netop Roskilde Festival 1992 for mig personligt står som en af de absolutte bedste festivaller jeg nogensinde har været en del – ikke mindst på grund af utallige andre minderige koncerter med f.eks. Chris Whitley, Nirvana, Pearl Jam, Crowded House, John Trudell, Keith Secola, Youtu Yindi, Phish, Tony Joe White, David Byrne, Little Village (feat. Ry Cooder, John Hiatt, Nick Lowe), og Lars H.U.G.. & The Zombies.
Den seneste optræden på en dansk scene var i 2013, hvor hun optrådte på Skagenfestival, hvor hun også var i 2011.
Om der bliver en ny mulighed for at se Buffy Sainte-Marie her til lands er uklart. Hun er foreløbig ikke offentliggjort som en del af årets program på Tønder Festival, men der arbejdes så vidt vides på at det lykkedes at få hende tilføjet.
Til gengæld står det klart at der lige er kommet en ny single fra Crowded House – og den kommer da derfor lige med her som ekstra bonus :
OBS! Dette er en redigeret 2. udgave af artiklen, idet den i første omgang manglede den faktuelle oplysning om at Byffy Sainte-Marie faktuelt senest havde optrådt i Danmark på Skagenfestivalen. Vi beklager fejlen.