DANSK PROGROCK AF INTERNATIONALT FORMAT

"50 ÅR MED ACHE’S ‘GREEN MAN’ album"

Fotograf: Sven Levandowsky

Godt ti måneder efter succesen med den gennemført melodiske og Procol Harum inspirerede single ‘Shadow of A Gipsy’, der solgte til sølv og hittede i Frankrig, udgav Ache deres andet album ‘Green Man’ den 17. juni 1971.

Næppe overraskende er ‘Shadow of A Gipsy’ inkluderet på ‘Green Man’ (side A’s sidste nummer), men pladen har så meget andet at byde ind med på samtlige niveauer, der gør den til et hovedværk ikke kun i dansk psykedelisk- og symfoniskfarvet progrock, men i dansk 70’er musik generelt.

Ache sidder stærkt i sadlen kompositorisk og instrumentalt fra første til sidste skæring, hvor der hele vejen spilles med glød, drama, vilje og musikalsk overskud. Imponerende ikke mindst bandmedlemmernes alder taget i betragtning, der omkring udgivelsen af ‘Green Man’ pendlede mellem 18 til 24 år. Ældst i Ache var den konservatorieuddannede Peter Mellin, hvis Hammond orgel spil forlener sangene med klangmæssig storladenhed og solistisk spændvidde.

Solistisk bravour er også forhåndenværende i righoldige mængder fra bandets Benjamin, det dengang blot 18-årige kæmpetalent Finn Olafsson, der som guitarist – både akustisk og elektrisk – sætter afgørende soniske aftryk på Ache’s lyd. Finns tre år ældre bror Torsten Olafsson var bassisten i bandet, og tager sig af bunden i musikken sammen med trommeslageren Glenn Fischer.

Rytmesektionens konstant pulserende og dynamisk spil skaber yderligere liv i gruppens egne kompositioner, der hovedsageligt er begået af Olafsson brødrene og Mellin. Hertil skal føjes en forrygende og modig fortolkning af The Beatles 1965 hit ‘We Can Work It Out’, der på albummets knap ni minutter lange finale er flettet sammen med ‘Working’ krediteret hele orkesteret.

‘Equatorial Rain’, den suiteopbyggede ‘The Invasion’, selve titelsangen, den heftigt svingende ‘Acheron’ og selvfølgelig signatursangen ‘Shadow of A Gipsy’ – progrock klassikere af internationalt tilsnit som perler på en snor. ‘Green Man’ er nærmest obligatorisk pensum i enhver dansk 70’er rock kollektion, der således hyldes i anledning af den runde dag med høje hurra råb.

Ache eksisterer stadig efter flere opløsninger og gendannelser med The Olafssons som krumtap fra ‘The Good Ole Days’. Bandet kan i vor tid opleves i en formation, der bl.a. tæller min skrivende kollega Per Wium på diverse keyboards og Jacob Teilmann Smedegaard Andreasen bag trommerne. Han er søn af legendariske Gert Smedegaard, der også var en vigtig del af Ache i perioden 1975-1980.  

Denne signatur håber snart at få oplevet dette fine og vigtige band live, der forlængst har indtaget en central placering i dansk rocks historie ikke mindst takket være ‘Green Man’.

BONUS INFO: (af Mads Kornum)

Bandet har eksisteret i mange konstellationer – og havde i løbet af sommeren 2018 talt om at skulle gendanne bandet i den udgave, de sluttede i – med brødrene Olafsson, Per Wium, Johnnie Gellett og Gert Smedegaard. Sygdommen havde dog for travlt med Gert Smedegaard – og det lykkedes dem ikke at samles inden dennes død den 30. november 2018. Til begravelsen var sønnen Jacob Smedegaard dog klar i mælet – ”hvis I fortsat vil samles vil jeg være med”.

ACHE mødtes derfor offentligt for første gang siden 1980 i forbindelse med en hyldest koncert for omtalte Gert Smedegaard den 30. november 2019 på Bartof Station. Og altså igen i en ny konstellation.

De gav trods lydproblemer – og et akut sygdomsbetinget sidste øjebliksafbud fra forsanger Gellett – en minderig koncert, der gav håb om nye lyse tider – alt til trods.  

Sætlisten bød først på et skønt medley af ”Savannah” og ”Joanne” – og blev efterfuldt af ”Roses”, der gik direkte over i ”Easy Goes the Fantasy” – for til sidst at slutte med et fabelagtigt mash-up af ”Shadow of a Gipsy” og ”We can work it out”

Koncerten gav mod på mere – og bandet blev efterfølgende annonceret til at skulle spille koncert i Amager Bio og på Kun For Forrykte Festival 2020. Forinden var det meldt ud at Gellett havde trukket sig fra gendannelsen, og i stedet blev den dengang 35-årige Joachim Ussing præsenteret som ny forsanger.

Corona-pandemien medførte desværre, at det gendannede ACHE måtte udsætte gendannelsen og de to planlagte koncerter – først til 2021 og nu til 2022. Man må derfor foreløbig vente med at opleve bandet LIVE til næste år – hvor der pt. er programsat den omtalte Amager Bio til den 21. maj 2022 – mens den endelige dato for ACHEKun for forrykte festivalen fastlægges endeligt senere – men festivalen er planlagt afholdt i weekenden den 3. og 4. juni 2022.

“Green man” blev genudgivet på vinyl i 2018 via Universal/Polydor og er derfor i handlen som helt ‘frisk’ vinyl!

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.