David Crosby – 80 år

”EN STÆDIG OVERLEVER TRODS ALLE ODDS”

Fotograf: Album Cover (beskåret)

Den amerikanske sangskriver, sanger og guitarist David Crosby (født den 14. august 1941 i Los Angeles, Californien) har selv flere gange udtrykt sin forundring over stadig at være iblandt os – hans i perioder heftigt destruktive livsstil taget i betragtning, hvor indtaget af diverse stimulanser bare steg og steg. Crosby er sågar blevet pågrebet flere gange sigtet for farlig kørsel, ulovlig våben- og narkobesiddelse, hvilket kostede ni måneder bag tremmer i 1985.

Han blev medlem af The Byrds i 1964 og bidrog væsentligt vokalt og på sangskriver til en række af gruppens albums i 60’erne, før han røg ud efter at have optrådt som gæst hos Buffalo Springfield under Monterey Pop Festival i 1967. Crosby dannede sammen med Stephen Stills fra Buffalo Springfield og Graham Nash (fra The Hollies) Crosby, Stills & Nash omkring 1968-69 og opnåede øjeblikkelig succes efter udgivelsen af deres første album og medvirken ved Woodstock festivalen.

Succeskurven steg yderligere efter ‘Déjá Vu’ i 1970, hvor Neil Young stødte til supergruppen som det fjerde led. Crosby udgav sit første soloalbum i 1971, ‘If I Could Only Remember My Name’ med havde ellers sit fokus på udgivelser med Crosby, Stills & Nash – til tider med Young – eller bare som duo med Graham Nash.

Der skulle således gå 18 år, før næste soloudspil fra Crosbys side, ‘Oh Yes I Can’, endelig blev klar til udgivelse, men i 2010’erne har han været særdeles aktiv på solofronten med hele fire albums. David Crosby har senest ladet høre fra sig med det fine og helstøbte album ‘For Free’, der udkom i forrige måned, og er lavet i samarbejde med hans søn James Richmond – som han også havde dannede bandet CPR (Crosby-Pevar-Richmond) med i perioden 1998 – 2001, hvor de under det navn udgav to glimrende studiealbum og et par livealbum. Og at de var gode LIVE oplevede en lille skare ved selvsyn, da de i den periode gæstede VEGA med en minderig koncert for de forholdsvis få.

David Crosby der gennem længere tid har kæmpet med diabetes, er også en ivrig sejler og har ydermere forsøgt sig som skuespiller. Desuden giver han jævnligt og højlydt gerne sine politiske holdninger til kende, når lejlighed byder sig – ligesom han jævnligt har lagt sig ud med alle hans tidligere så tætte bandkollegaer Stills, Nash og Young. For at få et indtryk af, hvor langt David Crosby vitterligt har været ude i tovene, anbefales den glimrende dokumentar ‘Remember My Name’ (2019), hvor han er hudløst ærlig og klar i spyttet – og hvor det også mere end antydes hvorfor alle måske ikke synes at han er det mest sympatiske selskab der findes. Men at manden selv i en alder af 80 år stadig kan synge med en klar og stærk røst – nærmest som engel – kan der ikke være mange delte meninger omkring. Så hurra for at Crosby overlevede mod alle odds og stadig leverer minderigt nyt. .

(artikel oprindeligt bragt i BibZoom – her redigeret af Mads Kornum)

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.