Den rustne rockdigter rumsterer stadig

”Toget er ikke kørt for et af 2021's bedste danske album"

Fotograf: PRESSEFOTO

“Midtsjælland har en ‘hemmelig’ historiefortæller, der med personlighed følger samme musikalske spor som Allan Olsen og Johnny Madsen”.

Sådan skrev vi sidste år, da vi lavede vores Spotity over årets bedste danske udgivelser for 2021. Omtalen vedrørte albummet ”Tog til Katmandhu” fra Hans Løkke.  

5 ’Side 33’ skiver kan man ikke komme uden om at give albummet fra ’den rustne rockdigter’.  Her får du råt og usødet et malerisk soundtrack til den historierige virkelighed, der udspiller sig såvel over land og by, og som ofte har både tragedien, lykken, ironien og poesien på bagsædet i den bil, der aldrig helt kan finde vej.    

Hele ni album har Hans Løkke fra Køge egnen udgivet via eget selskab Tynde Skiver, siden hans debut i 2001. Tidligere var han en del af det lokalt-legendariske Easter Mountain Cellar Band.

”Tog til Kamandhu” er et seriøst værk, og første album siden 2012. Hans Løkkes første vinyludgivelse er blot udsendt i 150 eksemplarer, og er inklusiv en hele 64 siders booklet, med alle anekdoterne og historierne, der ligger til grund for de 17 sange på albummet, hvoraf 12 (velvalgte) har fundet plads i LP-udgaven i en lidt anden rækkefølge.

LP’en prydes samtidig af den slags forside, der straks gør nysgerrig, og i øvrigt er for farlig til at den kan vises uden censur på Facebook. Gæt selv hvorfor. Et helt fantastisk foto med titlen ”Uvorne skoledrenge” taler for sig selv og mere til!

Trademark for kendere

Hans Løkkes musikalske univers beskrives gerne med kærlige betegnelser som ”garagerock”, ”skrammelrock” og ”lossepladsens husorkester”. Den rustne og til tider teatralske stemme, den tunge crunch af hårdt drevet telecaster og en sjælden lyrisk sensitivitet udgør det efterhånden velkendte trademark for kendere.

Han formår i den grad at rode godt rundt i den musikalske gryde, så han bliver umulig at sætte i bås. Som udgangspunkt er det hele nok rodfæstet i folk og rock, men fortolkningen af blandingsforholdene er frie for sangskriveren, der hele vejen igennem har en betagende og billedskabende pén, der er både krads og kærlig.

Tag bare det næsten 6 minutter lange ”Når den sidste færge går”, der starter nogenlunde der, hvor Johnny Madsen ikke gider mere, og siden foldes ud som psykedelisk støjrock. Bare et af flere opløftende nedslag på et album, der bliver ved med at give, hvis du giver det tid.    

Overraskelseseffekten

 For præcis et år siden havde Amo Musicam’s medlemsklub CURIOSUM albummet som månedens album. AMO MUSICAM er en lille virtuel pladebutik med base i Odense. Bag AMO MUSICAM står musik – og vinylentusiasten Jakob Nielsen, der som supplement fra januar 2020 startede Amo Musicam Curiosum! Et vinylabonnement for nysgerrige musikelskere, der virkelig sætter pris på overraskelseseffekten. For det man som abonnement betaler for, er at man 10 gange årligt får tilsendt en ny vinyludgivelse – uden at vide noget om hvem artisten er før man modtager den med nærmere info. Der er kun en rød tråd, som Jakob Nielsen udtrykte det i et interview med SIDE 33 sidste år:

”Musikken er ofte af særdeles høj kvalitet og rummer lige så ofte en spændende historie. Hvis det er skørt, skævt, ukendt og/eller fedt, så er det sandsynligt at det hører hjemme hos Amo Musicam og Curisoum”

Der ikke skyggen af tvivl om at “Tog til Katmandhu” derfor var et rette valg til månedens album i Juni 2021.

Pressefoto

Udover de spinnende musikalske overraskelser, så afholdes der med mellemrum ’Curiosum Talk’ via Amo Musicam. Et online koncept, der er tilrettelagt eksklusivt for medlemmerne af vinylabonnementet. Her samtales der i dybden om konkrete album med artisten. Senest var det Aske Jacoby, der var gæst og berigede med anekdoter fra og om albummet IMPROMPTU!

Ingen ved hvor Løkke skal hen!

”Ingen ved hvor vi skal hen” hedder første skæring på ”Tog til Katmandhu” – og det udsagn holder endnu. Albummet er desværre aldrig rigtigt kommet ud og blevet luftet ordentligt LIVE efter at have været pakket ind i en pandemi i 2021 og i starten af 2022. Men tålmodighed belønnes jo næsten altid, og den 2. September spiller Hans Løkke og band til kulturfest i Faxe Ladeplads. Sæt X i kalenderen, hvis du på de kanter.

Må ha tanker mer end blot en tanke

Må se at få fundet melodien

Blandt alle de tusinder af sange

Må der da være mindst én der er min

Sidder i stuen, stirrer udi mørket

Hvorfor sku jeg gå i seng

Skal vist ikke nogen steder

Ingen ved hvor vi skal hen!

– Fra ‘Ingen ved hvor vi skal hen’

Albummet kan købes via www.hansløkke.dk

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.