Så er der sandelig igen godt nyt fra Jomi – kunstnernavnet på den kreative ildsjæl, sangskriver, komponist, musiker, sangerinde, debattør m.v. Signe Høirup Wille-Jørgensen.
Hendes mangeårige virke på den danske kunst-, musik-, og teaterscene har sat markante spor på kryds og tværs – lige fra hendes tid med støjrock bandet Speaker Bite Me og til hendes seneste to fremragende ’indie-jazz-rock-art-folk’ album i eget navn. I 2021 kom ”Lyst” og i år den opfølgende EP ”Skråt over marken”, der blev indspillet med hendes nye band Frihedskæmperne. Holdet, der altid virker til at være i højeste musikalsk beredskab, består af Kresten Osgood, Jesper Løvdal, Anne Efternøler, Maria Dybbroe og Tove Sørensen, og sammen med JOMI trækker de på ”Skråt over marken” slidstærke tråde til Jomi Massage tiden, der efterlod seks sange, der stadig havde potentielt vokseværk.
Det har resulteret i et af den slags sprudlende og legende album, der samler skønheden, skørheden, skrøbeligheden og alt det skræmmende i både tekst og musik, og igen beviser at JOMI på mange befriende måder er en vægtig éner på den danske musikscene. Begge omtalte album er ude digitalt og på LP.
“Skønheden, skørheden, skrøbeligheden og alt det skræmmende, er smukt sat i scene på seks sprudlende sange”
Kalder på kvalitet – uden skelen til alder
Heldigvis er hun ikke eneste éner på den danske musikscene. De kan bare være ret svære at se og høre. For i musik- og mediebranchen er det desværre sådan at du som artist enten er meget INDE eller absolut helt ude. Spotlyset rammer ofte skævt, og mest vedholdende på ungdommen og de artister, der allerede har opnået en vedholdende kendisgrad.
Men nu har vi jo fået en arbejdsivrig midterregering, så lad os håbe at vi også får en kulturminister, der åbner op for at de mange offentlige midler bruges til at public service rent faktisk tages seriøst, og sikrer en større og mere bredt funderet formidling omkring musik- og kultur. Så kunne det f.eks. være at man igen kunne høre Pia Raug i dansk radio. En artist der har udgivet over en håndfuld album – heriblandt det legendariske debutalbum “Hej Lille drøm” (1978), “Iskrystaller” (1983) og “Forår i menneskenes land” (1988).
Næste år optræder Pia Raug for første gang sammen med Jomi og Frihedskæmperne. Pia Raug og Jomi deler simpelthen orkester til tre fælleskoncert, hvor de spiller hinandens musik.
Idéen til at lave denne fælles koncertrække opstod egentlig ud af en irritation hos Jomi. Hun forklarer;
”Jeg sad hjemme i min stue og havde netop købt en bunke vinylplader med det sigte at finde kvindelige danske forbilleder, der nu var over 60 år gamle og stadig skabte musik. Det var svært. Det var tydeligt at de ikke står på forreste række. Heller ikke når der skal deles spalteplads eller nyheder ud til befolkningen. Musik af ældre kvinder spilles simpelthen nærmest ikke i radioen”
Det kunne hurtigt blive en klagesang, men som altid formår Jomi at omforme irritationer og afmagt til handling. Fede idéer opstår gerne ud af irritation og da nummeret ”Forår i Menneskenes Land”, bragede ud af højtalerne, vidste Jomi godt hvem hun ville ringe til for at rykke lidt til problematikken. Så var den koncertrække opfundet.
”Vi skal huske at hylde vores ældre sangskrivere, der har givet deres liv til musikken vi lytter til. Vi skal huske at holde øje med ældre sangskrivere, fordi alderen skaber en klogskab og fortrolighed med livet, der kan være til stor inspiration for alle aldre” , udbyder Jomi.
Nummeret ”Forår i Menneskenes Land” er hentet fra albummet af samme navn, og er ligesom flere af Pia Raugs andre album lavet i tæt samarbejdet med Flemming Rasmussen i de berømmede Sweet Silence Studier, der også har været gæstet af Metallica, Gasolin, Sebastian, Povl Dissing, Anne Linnet, C.V. Jørgensen m.fl.
I hans glimrende bog ”Rock og stjernestøv – historier fra Sweet Silecen-studiet gennem 45 år” – skrevet sammen med Thomas Vilhelm, beretter Flemming Rasmussen detaljerigt og reflekterende om hvorfor Pia Raug er højt på listen over hans yndlingskunder, og hvorfor han sammenligner hendes betydning og kvalitet med Sebastians.
Så det vel bare at begynde at glæde sig til år når frihedskampen fortsætter med “Raug og stjernestøv’.