En af musikbranchens helt store personligheder er død

”Poul Martin Bonde blev 62 år”

Fotograf: Mads Kornum

Efter et længere kræftforløb sov Poul Martin Bonde stille ind i går i sit hjem. Det oplyser Skanderborg Festivalklub i en officiel udtalelse. Han blev blot 62 år, men efterlader sig uomtvistelige og eviggyldige spor indenfor den danske musikbranche. Her var han igennem 5 årtier en markant og menneskelig skikkelse i alverdens forskellige roller. Det skyldes ikke mindst at han på alle måder var en fantastisk lytter, og derved også en man lyttede til.

Måske det ikke var tilfældigt at det var som talsmand for SmukFest eller retteligt Skanderborg Festivalklub, at Poul Martin Bonde fik sat nye aftryk og gjort andre indtryk for bredere kredse af offentligheden. For set udefra havde man fornemmelse af at det meste han rørte ved her i livet havde udgangspunkt i det smukke faktum, at få ting til at leve, til at blomstre, til at gro, til at blive til noget.

Han var altid i gang med noget eller med nogen. Nysgerrighed, viden og indsigt var nøgleord – ligesom det at gøre sig umage for nå et så godt resultat som muligt – og altid med et menneskeligt ansigt med i ligningen – var en naturlighed.

Selv mødte jeg desværre først Poul Martin Bonde personligt på sidste års Tønder Festival. Han kendte til min store glæde godt til Side 33 – og vi fik en god snak om branchen, medier, muligheder osv. Nogle måneder efter tikkede en mail ind fra ham – som repræsentant for Skanderborg Festivalklub – hvor han blandt andet skrev:

”Vi overvejer at blive erhvervspartner hos Side33 – dels for at støtte op om initiativet og dels fordi der er for os er god sammenhæng imellem meget af den musik både I og vi præsenterer”

Hvad den henvendelse betød mentalt for mig i en økonomisk svær opstartstid – der så siden blev afløst af en endnu sværere Corona tid – kan ikke undervurderes. Og så igen med alt i ligningen – den konkrete oprigtige interesse og støtte til projektet – og så forventningen om at det også kan løfte noget på hans side af bordet. Så smukt ,ærligt og ligefremt kan forretning altså også drives med lige dele passion, påpasselighed og sund fornuft.    

Som producer, sparringspartner, sangskriver, bagmand m.v. har han haft afgørende betydning for navne som Kashmir, Inside the Whale, Michael Falch, Her Personal Pain, Peter Belli og Poul Krebs og så ikke mindst for en masse navne fra det boblende vækstlag, der lå ham lige så meget på sinde som toppen af kransekagen. Senest var han f.eks. med til at bakke op omkring udgivelsen af Mukherjee albummet ”Sentimental Sleep” sidste år via økonomisk støtte og sparring via den lille ’hemmelige” klub – Backstage Wine Club – som han var med i sammen med blandt andre hans nære ven Poul Krebs.

Samtidig involverede han sig også i branchen helt indefra – og var i mange år en afholdt formand for organisationen Dansk Live – der er den forening, der repræsenterer danske livearrangører, der med et kunstnerisk formål præsenterer dansk og udenlandsk livemusik for publikum i Danmark. Senest var han blevet formand for bestyrelsen hos SPOT Festival, og sådan kan man sådan set blive ved med at finde store spor efter Poul Martin Bonde i den branche, der var hans liv til det sidste.

Det virker så meningsløst når store smukke bøgetræer går ud alt for tidligt – men det er langt fra meningsløst at tænke tilbage på og takke Poul Martin Bonde for en unik og næstekærlig indsats for dansk musikliv. En indsats mange vil kunne bygge videre på – og forhåbentlig lære af mange år fremover.

Han efterlader ikke bare et enkelt værk. Han efterlader en masse værktøjer, der også virker for andre, hvis man da evner at bruge dem med samme klogskab og sans for nuet, nærværet, og det næste skridt.

Af musikhjertet tak for alt – æret være hans minde.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.