En feminint forstærket HIGH FIVE for feinschmeckere

"Isse, Katinka, Nella, FLOR og Eva Dahlgren sætter følelser i spil"

Fotograf: PRESSEFOTO

Vi har skrevet det før. Nu gør vi det så igen. Her på Side 33 skeler vi ikke unødigt til hverken alder, køn, religion, eller baggrund.  Men da vi kan erfare, at det er der andre, der stadig gør indenfor dansk og international musikformidling, så vil vi da fortsat gerne dele lidt viden omkring hvor meget forskelligt og mangfoldigt musikstof, der rører på sig – og kan gøre en forskel.

Vi har derfor i dag samlet et feminint forstærket felt til at varme sig på i efter en lidt småkølig start på juli måned. Fem artister, der med hver deres virkemidler og udtryk i den grad er gode eksempler på hvorfor musik er så universelt – og på at POP-up-kulturen kan fortolkes og høres på uendeligt mange forskellige måder.

”Med ærlighed kommer man længst” er mottoet for sangeren, sangskriveren og juristen ISSE – der i 2017 vandt DanskPOP talentkonkurrencen, der blev vist på DK4.

Siden har hun udgivet et EP og en single, der nok engang viser, at Danskpop, ligesom så mange andre genrer har flere sider og mange forskellige nuancer. ISSE er således ikke bange for at investere noget i sine sange, der ligger så langt fra de ellers ofte tåkrummende banaliteter, som genren ofte lader sig nøjes med.   

Hun har netop udgivet en ny single ”Bedre dage” – hvis omdrejningspunkt i tekst og tilhørende video er at mindes tiderne med fest, koncerter og glade dage – og holde fokus på det lys, som altid vil blive tændt igen, når bare man tror på det og forholder sig positiv.  

”Da min bedstemor døde i februar, skrev jeg en sang til hendes begravelse om håb og bedre tider. Kort efter brød Corona ud, og jeg besluttede mig for at udgive sangen, da den pludselig blev endnu mere relevant.” – beretter ISSE om baggrunden af sangen.


En anden der i den grad forstår at bruge det danske sprog og sætte følelser i spil er Katinka Bjerregaard – der her i sangen ”På en pløjemark” sætter ord på det faktum at årets festivalaflysninger efterlader et stort tomrum hos mange . Men det udfyldes nu på glimrende vis af denne nye sang som Katinka Bjerregaard har skrevet sammen med manden, musikeren, fotografen og videoproducenten Daniel Buchwald (Deerborn, Kúlu) – og som er udgivet under navnet Buchwald – og lavet i samarbejde med Roskilde Festival. Det er nu ikke bare the orange feeling parret så stærkt rammer her – det en ren farvelade af festival følelser.  


I fredags udgav Nella sin allerførste single ‘Film Hindi. Jeg blev ramt som var det af lynet. Nella har simpelthen hen en af de der helt personlig stemmer, der er så sprød og crunchy, at man fra første strofe straks-indfanges – og rent faktisk i første omgang helt glemmer at høre efter. Det kan man nu roligt gøre her – for singlen handler om et ret så væsentligt emne. Nemlig om turde stå ved sig selv og være ærlig omkring sine følelser, om ikke at forsøge at leve dobbeltliv, om ikke at gemme sig bag facader, og om ikke at opføre sig falsk og uægte.

Titlen ‘Film Hindi’ er et udtryk fra Bollywood-film, hvor karaktererne gør overnaturlige og urealistiske ting såsom at række armen i vejret og på den måde flyve 100 meter væk. Altså ting som ikke er ægte og ikke kan eksistere i virkeligheden. Musikalsk pakket ind med både pop, RnB- og reggaeton-rytmer, og ligger dermed i tanke og handling rent faktisk ikke så langt fra ISSE. NELLA sætter selv disse ord på:  

“Jeg kan godt lide at sige dybe og vigtige ting, men samtidig forsøger jeg ikke at gøre det for sørgeligt. Det skal også være lidt sjovt.”

‘Film Hindi’ har ikke fået en billedside, men det har hendes glimrende cover af Tones and I’s ‘Dance Monkey’  – på dansk: ‘Dans For Mig’. En sang der på mange måder viser, hvorfor Side 33 vil holde et ekstra vågent øje med 27-årige Nella fremover. Hun er mere pop end hiphop, mere sang end rap – og formår at sætte sig selv – en 27 år kvinde, der er opvokset i Aarhus V med irakiske forældre – både i og på spil. Sådan! Stærk start.


Også FLOR markerer sig stærkt på sin første single ”Helt tæt på”. En intens single – elektropop med tet wist– og et forløsende og ærligt tekstunivers om kærlighed mellem to kvinder – pakket ind i længselsfulde vokaler, distortioneffekter og en bas, der kan mærkes.

Nanna Matilde Veileborg Bjelka aka FLOR er uddannet fra Det Danske Musicalakademi og blev undervejs i uddannelsen bidt af at skrive sin egen musik. Efter hun var færdiguddannet, fandt hun sammen med to producere – undergrunds-hiphoplegenden Milad Genius og den eksperimenterende glitch-kunstner Martin Messell.

FLOR lægger ikke skjul på sin identitet som lesbisk – og savner i den forbindelse nogle mere varierede fortællinger, og nogle andre følelser i spil. Hun forklarer:

”De fleste af de fortællinger, man hører om LGBT-personer handler om at være i skabet eller at blive diskrimineret. Jeg ville gerne vise en anden side af det at være queer, så jeg vidste fra starten af, at min debutsingle ikke skulle handle om had og homofobi, men være en smuk kærlighedshistorie om to kvinder, der elsker hinanden”.

”Helt tæt på” er den første single fra FLOR´s kommende EP af samme navn.


At refleksion og tanker om livet er relevante hele livet igennem er svenske – ligeledes lesbiske – Eva Dahlgren – et godt bevis på. Sangerinden, der netop har rundet de 60 år – ser sig selv i spejlet – og kigger i bakspejlet på det guddommeligt velkørende popnummer ”Taxi”, der i den grad fortjener en tur med repeat repeat knappen.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.