En Keminova Cowboy springer ud som TUNG PIRAT

”Ny duo er parat til at tage pulsen på samtiden med humor og et ’crazy’ musikalsk mix”

Fotograf: Tung Pirat

I mængden af meget er det tit så lidt, der sådan for alvor skiller sig ud. Det gør denne nye danske duo med gøgl og garanti. To danske musikere bosat i den norske olieby Stavanger. De mødtes tilfældigt på en legeplads i byen, og fandt ud af at de havde det til fælles, at det var svært at holde deres danske musikalske netværk i live, hvorfor de lige så godt sammen kunne prøve at fortsætte legen herfra. Derfra blev Tung Pirat søsat.  

Der skulle ikke mange gennemlytningerne til før at deres første single ”Krudt og gas” fik mig overbevist om, at dette ikke var en tidsrøver, som bare skulle have lov at sejre sin egen sø. Skibet er ladet med humor – i et letantændeligt legende musikalsk univers – der føles både skævt, skørt, sjovt og alligevel ganske tankevækkende lige til – selvom genren reelt må kategoriseres, som værende uden for kategori. Godt nok fornemmer man aftegninger af noget Balstyrko – når man hører ”Krudt og gas” – og i min logbog skal det læses som en ubetinget ros.

Bag Tung Pirat finder man Ulvefar & Rebell-Debell alias Kristian Kjærulff Ravn og Joachim Debell. Begge har bevæget sig lidt andre musikalske boldgader. Debell har udgivet flere album og singler i eget navn – med både filmisk instrumentalmusik og med mere klassiske øko mærkede singer-songwriter orienterede sange. Kristian Kjærulff Ravn – har udgivet et enkelt album under navnet Ulvetimen – og så har han senest  været en del af de to album som musikkollektivet Keminova Cowboys har udgivet.

Han skrev til seneste Keminova Cowboys album to af de absolut stærkeste sange – ”Skidt på hvidt” og ”Velkommen”. Sange, der ikke var bange for at tage plads som observerende og moderne protestsange. Og udgangspunktet i den samfundskritiske fortælling tager han med i Tung Pirat, hvor ”Krudt og gas” f.eks giver et noget anderledes blik på “Mink-skandalen”, og senere på året følges den op med flere singler, der bl.a. tager emner som fiskekvoter, #Metoo, konsumerisme og integration op, til fri fortolkning. Der er foreløbig planlagt seks singler i år.

Det er Kristian Kjærulff Ravn der skriver og synger, spiller guitar, organ, keys, melodica, bas, trommer, og står for programmering – mens Joachim Debell tager sig af klarinet og kor, og er med som co-writer og sparingspartner, samt det grafiske arbejde.

Og hvis du spørger dig selv hvad sådan et par spillemænd dog laver i Stavanger, så gav Kristian Kjærulff Ravn sidste år ved denne tid i et interview med sin hjemstavns avis – Randers Amtsavis  – ihvertfald et af svarene.

Han er nemlig norsk gift, og så har han taget en uddannelse som søofficer, og arbejder i dag som vagthavende officer på et miljøskib, der overvåger havmiljøet og indgår i Danmarks beredskab. Et job han er meget glad for, på trods af, at drømmen altid havde været at være fuldtidsmusiker.

Men som han sagde dengang til avisen:

– Jeg er på sin vis ked af, at eventyret med musikken ikke endte lykkeligt. Jeg er vokset op i et hjem med musik, har brugt hele min barndom, ungdom og en stor del af mit voksne liv på musik. Til sidst måtte jeg vælge en sikker vej. Ungerne skal have samme muligheder og tilbud som dem jeg selv fik som barn. Dem kunne jeg ikke tilbyde med min daværende levevej, understreger Kristian Kjærulff Ravn og tilføjer, at han dog aldrig kommer til at slippe sangskrivningen

Og det var jo heldigvis lige så sandt, som det var sagt – og nu er ham sammen med Rebell-Debell startet på et helt nyt eventyr. Så hvis du vil være med fra starten er det med at aktivere denne friskfangede video:

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.