En stemme for sandheden

"Nana Rashid lader musikken give stærkt svar på tiltale"

I dag udkommer en ny single fra et af vort lands mest talentfulde danske jazzsangerinder – Nana Rashid. Singlen They Call It Love er ’Based on a true story’, og udkommer sammen med en flot og sanseligt filmet video – ganske velvalgt – på kvindernes internationale kampdag den 08. marts.

Men den rummer sådan set en historie, som er relevant året rundt. Nemlig en historie om, at kønsdiskrimination på ’hyggeplan’ desværre er næsten lige så udbredt som ’hygge racisme’ er det.

Om baggrunden for sangen beretter Nana Rashid:  

Sangen er skrevet i kølvandet på en oplevelse, jeg havde i musikbranchen. Jeg havde netop fået min første anmeldelse. I en samtale umiddelbart bagefter fik jeg skudt i skoene, at jeg havde flirtet mig til anmeldelsen. Der blev afslutningsvist i samtalen joket med det, for det var jo bare for sjov og kommentaren var kærligt ment. Samtalen endte i en blindgyde, jeg kender så godt – Og deraf titlen They Call It Love – for det føltes bestemt ikke som kærlighed.

Og mig var det slet ikke sjovt. jeg havde arbejdet hårdt i flere år og aldrig mødt anmelderen. Det var en samtale jeg ikke kunne vinde, selvom det var usandt, blev der sået tvivl om min faglighed, anmeldelsens validitet og mit arbejde”

At nogle kan stille sådanne spørgsmål i 2023 er naturligvis i sig selv forunderligt. Mere forunderligt er det når påstanden så måles op imod det klare kvalitetsprodukt, som Nana Rashid rent faktisk leverer.

Hun udgav i 2016 sin første EP. Den slags visitkort, som skilte sig ud fra mængden. Sikke en stemme. Sikke et spirende talent. Og ikke mindst hvilken sangskriver. Hun sang med en indlevelse, en varme og en glød, som kræver mere end ’bare’ at have Nina Simone som inspirationskilde.

Nu er hun heldigvis klar til næste skridt – ikke på sit køns vegne, men på musikkens. Debutalbummet ”Music for Betty”, der udgives via April Records, udgives den 14 april digitalt og på CD og LP.

They Call It love er med blandt de otte udvalgte numre, sammen med singlerne Goodbye My Love, Mother Father, og Peals. Fire numre, der allerede viser at den danske jazzscene har fået sig et nyt stjerneskud, som har potentiale til at lyse langt ud over vort lands grænser.

Albummet er indspillet med den unge trio Little North, og de blander på flotteste vis en cool nordisk tone med det varmblodige, sjælfulde, og let sumpede.

Hjertet og sjælen i alt, hvad Nana Rashid gør, er tydeligvis forankret i troen på, at musik kan afsløre alt menneskeligt og minde om det, vi har til fælles – vores menneskelighed. Som komponist og performer forholder hun sig i høj grad til sin tid politisk og spirituelt på den måde, at hun sætter sig fast i nuet både gennem sine tekster og lyde.

Det er bestemt værd at lytte til – både på en kampdag som i dag, og resten af årets dage – også LIVE. Den kan du gøre når hun holder releasekoncert den 16. april på Gyngen i hjembyen Århus eller den 18 april i JazzCup i København. Sidstnævnte koncert er dog allerede udsolgt. Derudover er hun på Dexter i Odense den 29. april , og til søndagsjazz på Toldkammeret i Helsingør den 21. maj.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.