Der er udgivet utallige bøger om Gasolin og om Kim Larsen, men bogen om Franz Beckerlee’s kompromisløse, krøllede og kunstneriske liv, har helt åbenbart manglet.
Det har de seneste dage i den grad bevidnet. I torsdags var der reception på det legendariske værtshus Fingerbøllet på Christianshavn i anledning af udgivelsen af bogen ” Stonefree – et liv med og uden Gasolin”.
Bogen er skrevet af de erfarne forfattere Thomas Vilhelm og Niels Ole Baadsgaard, og er baseret på masser af samtaler med Franz Beckerlee, og relevante folk omkring ham.
Hundredvis af mennesker var denne torsdag mødt op på den smukke ’Indian summer’ dag, og en ydmyg – men stadig slagkraftig hovedperson – hilste på og snakkede åbenhjerteligt med venner, bekendte og masser af kendte fra musikmiljøet. ¾ af Gasolin var samlet, og historiens vingesus blæste blidt midt i nutiden.
”Det undrede mig da at jeg er så interessant, at det kunne blive en bog ud af det ” sagde han da 5 dage senere sad i en sofa på en scene i Ragnarock – Museet for pop, rock og ungdomskultur i Roskilde, foran mere end 200 mennesker til en udsolgt ’talkshow’ aften i anledning af bogen.
Han var ledsaget af de to forfattere, der kom omkring baggrunden og indholdet i bogen, ligesom de greb fat i udvalgte historier, som Franz Beckerlee så supplerede live efter bedste evne. ”Er der noget jeg har glemt” sagde han grinende til Baadsgaard, da han på et tidspunkt spurgte ind til en noget speciel rejse, som Franz havde været på.
Alle grinede, og sådan var stemningen hele aftenen igennem hyggelig, rar og fuld af respekt overfor en person, der i sjælden grad har sat sit evige aftryk på dansk rocks historie.
Men med det oplevelsesrige liv Franz Beckerlee har haft, så er det nu heller ikke så underligt, at der kan glemmes noget undervejs.
For nok er bogen bygget omkring nogle nedslag på den efterhånden lange livsbane, men der er også fundet plads til det, der mest af alt er gode livsbekræftende historier, der mere eller mindre tilfældigt kom ud af de mange afslappende snakker, som de tre hovedpersoner – hver gang – fik godt på gled over en klassisk ’six-pack’ til deling. Der er således ikke så meget spekulation eller sensationslyst over dette projekt, men mere et ønske om at præsentere ’the real deal’ – som det i dag huskes af en 80- årig Franz Beckerlee, der for længst har trukket sig som musiker.
Flere der allerede har læst bogen, fortælle da også at det undervejs næsten føles som om at det er Franz stemme man hører for sit indre, når man læser den. Og så kan man vel ikke komme tættere på.
Emnerne i bogen er mange – Gasolin tiden er selvfølgelig det store samlende emne, men også hans barndom, hans ungdom, hans tidlige ægteskab og hans rolle som ung far, hans tid med avantgardejazzen, hans arbejde med andre kunstarter, og hans senere religiøse søgen kommer bogen ind på, ligesom hans til tider noget anstrengte forhold til Kim Larsen.
Ved aftenens arrangement fik han dog slået fast, at netop deres første møde var noget så hyggeligt, og det var den efterfølgende tid sådan set også, for de skulle jo lige lære hinanden at kende. Men derfra var de mest enige om at være uenige. Nærmere kom vi ikke. Det var de positive historier og vinkler, som aftenen holdt fokus på.
De fleste i lokalet havde utvivlsomt Gasolin som en væsentlig del af soundtracket til deres eget liv, og spørgelysten blandt publikum var stor, ligesom lysten til i pausen at få signeret bogen og medbragte gamle Gasolin album var så overvældende, at pausen gik over tid.
Efter pausen kom der interessante svar omkring tilblivelsen af flere Gasolin sange, blandt andet Beckerlee’s lille instrumentale mesterværk ”The Last Jim”, som også lukkede bandets sidste officielle koncert i Sverige. Herfra var det kun Franz, der egentlig gad mere Gasolin – ja, og så lige en hel nation af lyttere, der fandt bæredygtigt brændstof i materialet fra de syv officielle studeialbum plus det løse.
Publikum kom i den grad tæt på manden, og så alligevel ikke. For det er tydeligt, at Franz Beckerlee mest af alt lever i nuet, og har sin egen nysgerrighed i behold. Han dvæler ikke ved fortiden, men glæder sig mest af alt over at Gasolins musik har fået sit eget liv.
Men Franz kunne berette, at musikken dengang i starten betød ALT for Gasolin. Som han før har nævnt var det band ”Gudernes vilje”, som i øvrigt også er titlen på den stærkt anbefalelsesværdige bog som Niels Ole Baadsgaard skrev i 2021 sammen med Jacob Wendt Jensen. Den stålsatte vilje kostede et par ægteskaber og en separation, for de spillede kort sagt hele tiden på nær når der kom et nyt Tintin hæfte, så var det Ok at tage en fridag.
Og sådan blev han ved med små herlige anekdoter, også om dengang han som saxofonist drog til New York for at besøge tennisstjernen og jazzmusikeren Torben Ulrich og i den forbindelse havde stor succes med at jamme på et spillested med en progressivt rockorkester. Men da han vendte hjem, så var der ligesom ingen bands, der ville have en saxofonist med i en rock band.
Så derfor var det tid til at skifte instrument, og gribe guitaren. På en lejrskole havde han da engang lært at spille ”Tom Dooley” så mon ikke han kunne lære lidt mere? And the rest is history, som man siger.
Og Franz er en god og givende historiefortæller, så det kan kun anbefales at tjekke Beckerlee, Vilhelm og Baadsgaard ud når de næste gang drager ud med deres hyggelige ’talkshow’ – og det bliver foreløbig den 3. Oktober på Vejle Bibliotek Der arbejdes på et par stykker til.
Holder man af arrangementer som dette, så har Ragnarock også mere at byde på i den kommende tid. Den 5. oktober er det Jan Lysdahl, som indspillet og tourneret med bl.a Kim Larsen, Jacob Haugaard, One Two, Hanne Boel og over 200 andre danske kunsterne, der kommer til en talk, og den 7. november er det Lecia Jønsson, som blandt andet har leveret eviggrønne toppen af poppen hits med både Laban og Lecia & Lucienne.