Et vink med en vognstang og en velkommen video – vol. 1

”Solen er sexet – også i Rockklubben, hvor Johan Airijoki igen imponerer”

Fotograf: PRESSEFOTO (video still foto)

Vi lancerer nu en fortløbende serie, der hænger sammen med vores altid aktuelle playlisteservice for den nysgerrige lytter. I serien “Et vink med en vognstang og en velkommen video” vil vi hver gang præsentere en anbefalelsesværdig video og et nyt nummer, der ikke har fået sig en billedside. Begge vil være numre, der også har fundet plads til en af vores nyeste playlister på Spotify: “Nysgerrig på musik 2022 – Ude godt” eller “Nysgerrig på musik – Hjemme bedst”. Indholdet er alt godt fra udlandet på førstnævnte, og det bedste fra egen andedam på den anden.

En velkommende video behøver ikke være sexet

SOLEN ER SEXET er et debuterende musikkollektiv, der med skiftende besætning, er centreret omkring samarbejdet mellem sanger og sangskriver Lise Westzynthius og den prisbelønnede forfatter og dramatiker Bjørn Rasmussen. De to skriver tekster og melodier i fællesskab og inddrager andre medsangskrivere, vokalister og producere.

SOLEN ER SEXET gør op med prædefinerede kønskasser og hylder samhørighed. Det kommende album har således hele 10 forskellige producere – én til hver sang – med en lille overvægt af kvindelige, nonbinære og queer producere. Listen tæller bl.a. O/RIOH, GRO, peachlyfe, HunBjørn og Frederik Valentin.

Den aktuelle første single ”OKSEKROP” handler om at lytte til kroppen og give sig hen til at blive ét med sin natur. Sangen er en taknemmelig henvendelse til kroppens udtryk og en hengivelse til alt det, der flyder uden for det kontrollerende ego. Det er samtidig det eneste nummer på albummet, som Lise og Bjørn selv har produceret.

“Vi prøver med vores sange at vende blikket mod vores væren. I en del af verden hvor instrumentaliseringen af naturen er dominerende, svinder den åndelige dimension.

 Det er interessant, at så mange fik blik for naturen under corona nedlukningen. Naturen er jo vildt dramatisk og arbejder meget sikkert. Man skal bare være langsom nok. Kigge længe nok. Lytte.”

– SOLEN ER SEXET

Og ”Oksekrop” er da i sandhed værd at lytte til – alene et vers som nedenstående – er jo det hele værd. Det bliver særdeles spændende om resten kan leve op til dette næsten naturstridigt stærke udlæg!

Jeg var en vissen busk, et krat

Nu vi makkere, nu makker jeg ret

Hjertet googlet nu i nat

Nu vi makkere, nu makker jeg ret

– fra “Okseblod”

Rockklubben er åbnet med et brag

Efter dagens hjemlige video, sender vi dagens vink med en vognstand over sundet til Johan Airijoki, der sammen med bandet Malmfältens Rockklub i går udgav singlen ”Skicka på”. Johan Airijoki er en svensk small-town poet, der dyrker både rødderne og rocken, og altid med autensitet, nerve og sjæl i såvel tekst som musik.

Det har han foreløbig bevist over fire særdeles anbefalelsesværdige album, fyldt med det han selv ynder at kalde ’Glesbygdsrock’. Fakta er at han ikke er til at sætte i bås, og at i sit malende musikalske udtryk både medtager elementer af rock, roots, svensk vise- og folk tradition. Ja, til tider som en cocktail, hvor ingredienserne kunne hedde Tom Waits, Bob Dylan, og Cornelis Vreeswijk. På den nye single er det hele dog endnu en tand mere råt og dejligt upoleret, og det klæder bestemt den gode mand i en grad, så min volumeknap i den grad er kommet på overarbejde.   

Håber du får det lige sådan – og hvis ja – så spred da endelig ordet.

Vil du have fornøjelse af at se Johan Airijoki, så kommer han ganske tæt på vort lille land til juni, hvor han gæster Babel i Malmø.   

Pressefoto

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.