Falderebet, Absalons Have, Roskilde – 26.03.22

Falderebet af Maria Fremming (3)

Fotograf: Maria Fremming

”Enten brænder de igennem, ellers også brænder de ud!”

Endnu en lørdag med et righoldigt udvalg af forskellige fristende musiktilbud rundt omkring. Jeg kunne f.eks. have valgt, som mange andre sultne rockentusiaster, at tage i KB Hallen og hylde både nostalgi og langtidsholdbarhed ved at se Malurt, men jeg valgte at blive på min hjemegn Roskilde, for at søge mod bofællesskabet Absalons Have, der stod bag en koncert med postpunk bandet Falderebet.

Et meget relevant og nutidigt band, der her anno 2022 rent faktisk indeholder noget af samme vildskab, oprør og energi, som Malurt havde dengang de kom frem i 80’erne.  

Det mærker jeg i det øjeblik jeg – desværre med en halv times forsinkelse pga. kombinationen af et lidt tricky cykelstisystem, en dårlig hukommelse og en drilsk google map – træder ind i det varme fælleshus, hvor Falderebet tydeligvis allerede er brændt igennem, og har tændt lyset i øjnene hos et åbenlyst begejstret publikum.

”Jeg ved ikke hvor længe jeg kan holde til det her”, siger forsanger Bo Bech til mig lige efter koncerten, hvor han ikke bare har givet sig 100%, men nærmere 110%.

Foto: Mads Kornum

Og det er der måske ikke noget at sige til. Der er mildt sagt masser af malurt i bægeret at synge og skrive om i disse år. Hans stærke tekster, der rummer masser af sproglige finurligheder og intelligente favntag med tvivlen og melankolien, tager udgangspunkt i alle de tanker og frustrationer som ’midtvejs-livet’ også kan rumme, også for én, der på papiret er en privilegeret hvid mand, der bare ’har alt’.

For det tankevækkende er jo – her i en tid hvor der heldigvis endelig er ved komme fakta på og klarhed over alle ulighederne i den danske musikbranche – at det stadig er vigtigt at huske på, at det altså ikke er alle ’hvide 40+ mænd’, der har haft eller har ønsket at have adgang til et bundt forfordelingsnøgler.

De store eksistentielle spørgsmål kan også hos den gruppe af mennesker og musikere presse sig på, og derfor er det så befriende at Falderebet taler en lidt overset ’grå gruppes’ sag.

De eksistentielle spørgsmål

Sange der kredser om at vi vel alle uanset alder, køn, religion, social status osv. har et behov for at livet skal give en form for mening. Alle skal vi finde ud af hvordan man bliver elsket, og finde ud af hvordan man selv bedst giver kærlighed videre. Livet er hele vejen fuldt af de afgørende øjeblikke, af valg der skal træffes, beslutninger, der skal tages – samtidig med alle de ting, som bare sker, uden at man har indflydelse på det.

Jeg føler mig ret sikker på at hver og en i dette lokale følte at de havde truffet den rette beslutning, om at være til stede her, og i nuet med Falderebet. Der var simpelthen en fælles følelse af at have haft en ”fantastisk aften”.

Foto: Mads Kornum

For nok er Falderebet gode på plade, hvor numrene kan føles som et velplaceret slag i mellemgulvet, men live er det ligesom bandet sætter ekstra stød på, og rammer én med en regulær kæberasler.

I forhold til deres stærke debutalbum, som vi her på siden tildelte fem ud af seks mulige stjerner, er halvdelen af bandet skiftet ud. De to tilbageværende – forsanger Bo Bech og bassist Jakob Lund – har dog fået selskab af nye kreative kræfter, der er nærmest endnu mere effektfulde i deres udstråling og spil.

Anders Ramhede (Magtens Korridorer) på trommer og Henrik Berger (tidligere Mike Tramp, Shotgun Revolution m.fl.) trådte sidste år med kort varsel til som stand-in, inden det andet album skulle indspilles, og de fungerer nu som en outstanding del af en helhed, der ikke bør blive afvist i døren på ret mange spillesteder i den kommende tid.

Foto: Maria Fremming

Det er få bands på den danske rockscene, der lige nu har det udtryk og den karisma som Falderebet. De både rykker og rusker. Bo Bech optræder og lyder lidt som et gudkommeligt Clash mellem Elvis Costello og Michael Falch.  Han er både karakterfuld og kontrastfuld, hvilket koncertens afsluttende nummer ”Paranoia i a-mol” og ekstranummeret ”Softporn” i den grad udstillede.

Førstnævnte en vild eksplosion af punk energi i et sindssygt fedt rocknummer, af et omfang så Bo Bech rent faktisk nærmest var UDSOLGT på energi – for alligevel ekstraordinært og uden for planen, at følge det op med aftenens måske blødeste nummer, der dog ikke var undtaget for en ret hardcore og nærmest skræmmende aktuel tekst. Et mesterligt twist.          

Perfekt opvarmning til releasekoncert

Falderebet er så langt fra bare for ’midtvejs mænd’ i større eller mindre kriser i livet. Halvdelen af de tilstedeværende blandt publikum var vel kvinder, og undervejs kiggede et par håndfulde af kvarterets børn også ind – og alle virkede nogenlunde lige bjergtaget. Nok fordi de hørte noget der er lyden af noget stærkt, sigende og søgende musik for alle mennesker, der tager livet og rockmusikken seriøst, og møder begge dele nysgerrigt, med åbent sind og gerne lidt glimt i øjet.  

11 nye numre præsenterede de. Jeg fik hørt de syv, og det lover særdeles fremragende for det kommende album, der udkommer 29. april. Dagen før er der releasekoncert på den fuldfede rock højborg i København – High Voltage. Det koster blot kr. 50 i entré, og der er endda inkl. garderobe og en stor fadøl.

It’s a long way to the top (If You Want to Rock’n Roll) – men Falderebet er så afgjort på rette vej. Jeg vil varmt anbefale at støtte dem på deres videre færd. Jeg lover dig, at du får noget igen!

Foto: Maria Fremming
Foto: Maria Fremming
Foto: Mads Kornum
Picture of Mads Kornum

Mads Kornum

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.