FANTASTISK OG RØRENDE FILM OM GENIET FRANK ZAPPA

"Musikjournalist Per Wium har været til forpremiere - læs hans omtale og klare anbefaling af filmen her"

Fotograf: PRESSEFOTO

Instruktøren Alex Winters dokumentarfilm “ZAPPA” har premiere i en række danske biografer i morgen torsdag den 30.06.21.

Filmen starter i Prag i Tjekkiet 1991. To år før Frank Zappa dør af kræft i 1993. Frank Zappa er 50 år, han har gråt hår og skæg. Han skal optræde med et stort tjekkisk orkester. Han er særdeles nærværende! Både som musiker og som politisk taler. Han indleder koncerten med at indgyde tjekkerne optimisme og håb for fremtiden. “Keep your country unique” siger han til den kæmpestore forsamling.

Umiddelbart efter går vi tilbage i tiden. Zappa viser rundt i den store kælder i familiehuset i Laurel Canyon, Los Angeles. Kælderen rummer 24-spors optagelser, der danner grund for den næsten uendelige stribe af Zappa-udgivelser. Vi ser Zappa stå med store båndspoler med optagelser til “Hot rats”, “Inca Roads”, Sheik Yerbouti” og mange, mange flere!

Vi er i gang med 128 minutters fantastisk dokumentar om Zappa og hans liv og musik. Reportager fra koncerter, happenings, indspilninger krydret med en masse interviews. Dels med hovedpersonen selv (lige fra helt tidlige interviews til de sidste han nåede at lave, svækket af sygdom).

Dels med en række af de mange musikere, der spillede i hans forskellige band-konstellationer. En helt central person af disse musikere er slagtøjsspilleren Ruth Underwood. Hendes beretning om Zappa og især om hans musik er engagerende og rørende. Hun er i sig selv en dyr biografbillet værd. Fx. hendes historie om dengang da hun stjæler sig til at spille temaet fra “Oh no” på et flygel på det konservatorie, hvor hun studerer. Men bliver vist bort fra lokalet fordi dét, hun spiller, ikke er seriøst nok….

“This music that Frank made I think will last”! – siger hun på et tidspunkt. Hun beretter også om sit allersidste møde med Zappa. Her bryder såvel hun – samt formentlig mange der ser filmen – sammen. Dybt rørende uden af blive for meget. Smuk balance.

Et andet højdepunkt i filmen er ny-musik-ensemblet KRONOS-kvartettens møde med Zappas kompositionsmusik. Spændende at høre deres unikke tolkning af hans stærke kunst.

Og tankevækkende efterfølgende at høre Zappa tale om vilkårene for moderne musik, herunder alt for korte prøveforløb og de økonomiske udfordringer. Zappas arbejde med ny kompositionsmusik spillede en stor rolle i hans liv. Heldigvis også i dokumentaren!

Den her film skal du se. Ellers går du glip af for meget!

  • Per Wium, musikjournalist

FILMEN HAR PREMIERE DEN 30. juni 2021 i hele 27 biografer :

AalborgNFB – Aalborg Kennedy
AarhusCinemaxX Aarhus
EsbjergNFB – Esbjerg
GreveNFB – Waves
HerningNFB – Herning
HillerødNFB – Hillerød
HolbaekKulturbiografen Frysehuset – Fokus
KoldingNicolai, Kolding
KoldingNFB – Kolding
Kongens LyngbyNFB – Lyngby
KøbenhavnEmpire Bio
KøbenhavnGrand Teatret
KøbenhavnCinemaxX Koebenhavn
KøbenhavnNFB – Fields
KøbenhavnNFB – Palads
KøgeNFB – Køge
NykøbingNFB – Nykøbing Falster
NæstvedNFB – Næstved
OdenseCinemaxX Odense
OdenseNFB – Odense
RandersNFB – Randers
RodovreAtlas Biograferne – Fokus
SkiveCinema4
StruerApollon
TåstrupNFB – Tåstrup
ViborgNFB – Viborg Fotorama
ÅrhusNFB – Århus C

NOTE: Der er udgivet et officielt soundtrack fra filmen. Det er udkommet i fire versioner, en limited 5 LP box, en 180 gram 5 LP box, en 2 LP (clear vinyl) og en 3CD box.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.