Filuka sætter igen ord og sig selv i spil

”Nyt album taler for sig selv, men gæsterne er nu også værd at bemærke”

Fotograf: single cover (beskåret)

Sidste år udgav FILUKA albummet ”Kronisk forstyrret”. Et album som vi her på SIDE 33 ikke var bleg for at kalde et af årets absolut bedste album. Overrumplet og overrasket var vi klar over at dette var et album af en kvalitet som ikke måtte undervurderes. Hele 5½ skiver ud af 6 mulige kastede vi efter det under overskriften ”Lykken findes i ordenes fletning med en musikalsk nysgerrighed, der rimer på sjæl”.  

Filuka er både hård i kanten og blød indeni – og til tider er det lige omvendt. I et åbenhjerteligt og ærligt interview her til siden, var hun ikke bange for at dele ud af både skyggesider og solstrålehistorier – og alle mellemregningerne. For Filuka ved at man lærer af det hele – hvis man vil, hvis man arbejder for det, og har sig selv med. Filuka er levende, bevægelig – og hende sætter du altså ikke ind i en bås. Hun er en 100% selvstændig artist – uden label, manager, booker osv. Kort sagt ’DO IT YOURSELF’ fra øverste hylde.

Alligevel har roller som butiksbestyrer og mor i en ung alder også vist hende, at betydningen af familie, gode mennesker omkring og et stærkt netværk er altafgørende. Ingen klarer trods alt alt selv. Og i hendes hjerte og sind bærer hun da også dagligt rundt på ånden og de mange gode minder fra de år hun fik med hendes kreative og arbejdsomme ildsjæl af en farfar – Ib Spang Olsen. Et menneskeligt og kunstnerisk forbillede.

Efter hendes debutalbum har hun udsendt omkring en håndfuld singler – blandt andet ”Dansk rap” – hvor hun hylder de mange artister – lige fra MC Einar og Natasja til Suspekt og Clemens via Pede B og Per Vers  – som alle har inspireret i hendes levetid. Filuka er dog ikke typen der stiller sig på skuldrene af nogle. Hun tager afsæt, og springer ud som en offensiv ordekvilibrist, der gerne tager turen via flammehav og dybe vande.

Lyden af FILUKA er rå, usødet, ærlig, direkte, menneskelig – vanvittigt musikalsk, og ikke mindst poetisk. Et melodisk mix af soulfyldte beats, jazznoter, hiphop, lyrisk rap og aktivisme. Både ord og musik har flow og finesse – og holder du af at høre ord blive kløvet, afstøvet, og opløftet med kærlighed, kraft og saft, så bør du give FILUKA en lytter uanset hvornår din dåbsattest er udstedt.

Som jeg skrev i min anmeldelse af ”Kronisk uforstyrret”

”Vilje- og slagkraft toner frem i såvel ord som musik – og skaber en iørefaldende grundstemning, der gør at denne undergrunds hiphop får nogle helt overjordiske vinger, der rent faktisk bør kunne sikre en potentiel bred lytterskare. Vi har i min optik at gøre med et ungt feminint modspil til modersmål-kongen Per Vers  En artist, der elsker og rummer rimet og ordet, og dets magt, agt og vælde”

Og på det nye album ”Ordekvilibrist” – der udkommer den 20.08. medvirker så sandelig Per Vers samt Pede B, DB Wernz og Illusionisten.  Albummet er trykt i diverse lækre special udgaver på Nordsø Records, og vil blandt andet kunne købes til den release koncert som afholdes på udgivelsesdagen på Loppen i KBH. I skrivende stund er der stadig ledige billetter á blot kr. 55.

FILUKA har netop udsendt den stærkt vanedannende og iørefaldende single “Lever os ihjel” – hvor hun igen gør det så dejligt klart at det er teksterne der tæller, når vi hipt hopper og shopper os i gennem livet. En tekst der rammer allerede med den indledende punch linje – ”I sidste ende har vi kun det vi skaber selv – et skridt tættere på at leve os ihjel” – og i endnu stærkere grad når hun sidst i nummeret spørger – ”Hvilke aftryk vil du sætte? – et liv, hvad vil du med det? – Hvad vil du huskes for? – hvis du ikke bare vil glemmes?”

Foreløbig vil jeg selv gerne huskes for, at jeg sagde det fra starten – ‘FILUKA ender på en af de store scener på Roskilde Festival’ – for der er noget i snakken – hun har hele pakken!

Anmeldelse af det nye album vil naturligvis følge her på siden.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.