Find the Beauty of the Moment

”Dansk-amerikansk musiker sætter ord på 30 år med døden som et livsvilkår”

Fotograf: PRESSEFOTO

Meget og mange evaluerer tiden og tingenes tilstand i denne helt specielle COVID-19 situation, som hele verden er inddraget i – mere eller mindre.

Og spørgsmål om mere eller mindre – om styrker og svagheder – og om liv eller død – er måske de sværeste at sætte ord, snakke om – i hvert fald i god ro og orden, og med takt og tone. Men så er det godt at vi har en masse dygtige kunstnere, der evner at gøre det for os – altså ihvertfald så længe de kan uden at få en krone for det. For hvis man som samfund ikke vil honorerer en kulturel indsats ved at skabe nogle rimelige rammer, der gør at disse mennesker kan gøre deres kreative håndværk til et levebrød, så bliver udbuddet også derefter.

Lad os f.eks. få indført en frivillig kunstnerisk borgerløn – svarende til mindstelønnen på dagsorden – og sat nogle rammer op, der kan sikre et bredt udbud af “offentligt kunst” og samtidig kan staten så på sigt naturligvis også får noget igen (via skatter m.v), når/hvis den enkelte kunstner opnår kommerciel succes, der kan afmåles på indtjeningen. Jeg føler mig ret sikker på at det hurtigt vil være tjent hjem i både økonomisk og kunstnerisk værdi.

Derfor er denne video hilsen fra filmmanden, digteren, sangskriveren, sangeren Egil Dennerline også noget af en berigelse – og derfor skal den deles her på siden, selvom der kun er sporadisk med musik i – i øvrigt komponeret og spillet af den nære ven – orgelkongen Palle Hjort.  For den sætter tanker i gang – flytter fokus – ihvertfald hos mig – og så bilder jeg mig selv ind at jeg ikke er så unik endda, at det ikke kan ske for andre!

De to har også sammen bandet Wall to Wall der i 2018 udgav deres stadig stærkt anbefalelsesværdige debutalbum ”Waiting” – et stemningsfuldt, elektronisk og organisk univers – som de selv beskriver som ”Think Damon Albarn meets David Lynch”.

Side 33 (dengang under navnet 33 Plus) gav blandt andet albummet disse ord med på vejen:

“PATIENCE REWARDED ON UNEXPECTED MASTERPIECE”

“One senses the feelings behind the lyrics which are painted wall to wall and lift “Waiting out of the dark waiting room and onto the shelf reserved for modern masterpieces which is where “Waiting” rightly belongs!”

FOTO: Mads Kornum

De arbejder aktuelt på en opfølger, og udsendte først på året den fine single ”Paper Umbrella”, der i utallige uger var fast inventar på Side 33s ”Nordic” playliste på Spotify – og på den livsduelige baggrund, som vedhæftede video i høj grad er, så må den naturligvis få et comeback i morgen når listen igen opdateres.   

Som 16-årige fik Egil Dennerline stillet diagnosen ”Fanconi Anemia” – der blandt andet gør ham meget modtagelig overfor diverse mere sjældne kræfttyper – tungekræft blandt andet. En læge fortalte ham, at han nok ikke skulle forvente at leve meget længe end til starten af 20’erne.

Her 30 år efter lever Egil Dennerline heldigvis endnu med sin sygdom – og med de mange opture og nedture, som livet som FA patient byder. Men han har valgt at gøre hans svagheder til hans styrker, baseret på en stærk livsglad vilje til på at finde frem til og sætte pris på skønheden i øjeblikket.

Livet varer ikke evigt. Det er til låns. Og svaret på lykken blæser for de fleste mest af alt i vinden. Men måske noget af svaret findes i Egils måde at fokusere på at være til stede i nuet, gribe nuet, og nyde nuet når det viser sine lyse øjeblikke. Så har man fået noget med, der ikke kan købes for penge, og som man aldrig vil drømme om at bytte.  

Mange musikere formår via deres tekst og musik, at danne grundlag for disse øjeblikke – som alle os forbrugere, så kan indtage og indånde  i vores egne liv – og forhåbentlig opleve de øjeblikke vi husker – måske aldrig glemmer.

Det er det kloge ord og musik kan – skabe “The Beauty of the moment”.

Så støt musikken – tag den ligesom livet ikke for givet – og pas så stadig på hinanden derude – for der er nu engang masser af mennesker, der ligesom Egil – som om de vil det eller ej – er i en risikogruppe.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.