Finn Olafsson fylder 70 år

"Lydmanden med de mange kasketter - fra guitar es til node distributør"

Fotograf: Helle Kongevang

Guitarist, komponist, arrangør, producer, lydtekniker, musikforlægger og pladeudgiver. Finn Olafssons visitkort kræver en del plads for at kunne rumme det hele. I dag fylder han 70 år, født den 16. februar 1953 i København.

Finn Olafsson startede med at spille guitar i 10-11 årsalderen midt i en pigtrådstid omkring 1963-64 og nyder i dag international anerkendelse som virtuos guitarist både akustisk og elektrisk.

Han dannede pigtrådsgruppen Voces med sin 3-år ældre storebror Torsten Olafsson, og et par år senere bluesbandet McKenzie Set. Sammen med Torsten Olafsson, Glenn Fischer og Peter Mellin etablerede han i 1968 den progressive og symfoniske beatgruppe Ache.

Det igangsatte for alvor Olafssons professionelle karriere i musikbranchen, og hos Ache fandt han sin karakteristiske elektriske guitarlyd samt skrev sine første kompositioner. Aches debutalbum De Homine Urbano/Little Things indeholder musik til verdens to første beatballetter, og efterfølgeren Green Man, med hittet Shadow of a Gipsy, er hovedværker indenfor genren og genudgivet i ind- og udland adskillige gange.

Samplet af Travis Scoot

Aches tredje udspil Pictures From Cyclus Seven (1976) blev igen aktuel, da amerikanske Travis Scott samplede singlen Expectation fra albummet, til brug for åbningsnummer på hans gennembrudsalbum “Rodeo” (2015). Turnélivet med Ache stoppede i 1980, men bandet er genopstået ved flere lejligheder – senest i en ny konstellation i 2022 med tre originale og tre nye medlemmer. Finn Olafsson har været gruppens guitarist igennem alle årene samt manager, booker og forretningsfører siden 1975.

Den akustiske side

Olafssons interesse for at udforske den akustiske guitars muligheder voksede i løbet af 70’erne, og sideløbende med Ache udviklede han sin noget særprægede akustiske stålstrengsguitarteknik med brugen af stålfingerplektre.

Han begyndte som solist at indspille instrumental guitarmusik med egne numre, og Acoustic Guitar (1980) blev et gennembrud fulgt op af Acoustic Guitar 2 (2004) og 3 (2018). Music From North Sealand (2011) er udgivet i samarbejde med VisitNordsjælland, og Olafsson blev udnævnt som Goodwill-ambassadør for Kongernes Nordsjælland. Han har desuden indspillet en del YouTube-guitarvideoer bl.a. Video of the Month 2014, der også er udgivet som CD og DVD.

Produceren og studieejeren

Med debutalbummet Finn Olafsson’s Savannah (1976) figurerede hans navn første gang som pladeproducer – et hverv, der viste sig at blive særdeles omfattende.  Han var med til at grundlægge ROC studiet på Amager i 1974-75, hvor hans første produktioner blev indspillet. I 1979 flyttede Finn Olafsson de fleste af sine produktioner til Sweet Silence Studios, hvor han i en årrække samarbejdede med lydteknikeren Flemming Rasmussen. Fra 1991 er indspilningerne primært foregået i Olafssongs Studio. Som producer, arrangør, medkomponist og guitarist har Olafsson medvirket på et hav af indspilninger for andre navne; fra akustisk guitarmusik over japansk zen-buddhistisk shakahachi-musik, folk, viser, singer/songwriting til rock og heavyrock.

Foto: Sven Levandowsky

Samarbejder og de største hits  

Olafssons parløb med Pia Raug over 4 album i årene 1978-1983, og med Anne Linnet over 5 album i årene 1986 – 1998 bør særligt fremhæves, sammen med duo samarbejdet med guitarist- og komponist makkeren Anders Roland, som han har lavet seks album sammen med.

Helge Damsbo, og trioen Tom Frederiksen, Finn Olafsson & Torsten Olafsson også været samarbejder han er vendt tilbage til – ligesom naturligvis duoen med Torsten Olafsson har været det. De havde 50-års live-jubilæum i 2015.

Finn Olafsson har ydermere indspillet med og produceret for navne som Lars Lilholt Band, Erik Grip, Lasse & Mathilde, Tony Vejslev, Effy & Eliten, B. Joe, Harlot, Toys of Joy, og Per Wium, samt de norske artister Little Eden og Jørn Hoel.

Senest har han samarbejdet med den svenske singer/songwriter IdaLO. Hendes album er under indspilning og hun album-debuterer således på Olafssongs i 2023.

Eksempler på radiohits, som Finn Olafsson har sat sit mærke på, er der rigeligt af: som før nævnt Shadow of a Gypsy (Ache) samt andre klassikere som  Hej lille drøm og Regnvejrsdag i november (Pia Raug), Barndommens Gade og Forårsdag (Anne Linnet), Velkommen i den grønne lund (Erik Grip), og Kald det kærlighed (Lars Lilholt Band).

Olafsson optræder stadig solo med akustisk guitar og med trioen Tom Frederiksen, Finn Olafsson & Torsten Olafsson, og beskriver selv, at det er ikke usandsynligt, at han også vil kunne høres på ny med Ache.

Node distributør og de andre projekter

Der er ligeledes fundet tid til at varetage administrative opgaver for udbredelsen af musikken internationalt i rollen som booker, presseagent, nodeudgiver, pladeudgiver, rettighedsadministrator og musikforlægger, og han etablerede i 1975 ACHE Booking og ACHE Songs. Sammen med sin bror Torsten skabte han i 1980 Musikforlaget Olafssongs, som han har drevet lige siden. Musikforlaget satte i 80’erne dansk folk, pop og rockmusik på noder med Torsten som transkriptør og nodesætter.

Man indgik i 1990 aftale med Warner/Chappell Music Scandinavia AB om distribution af flere store udenlandske kataloger. Olafssongs blev dermed landets førende nodedistributør og har specialiseret sig i at varetage grafiske rettigheder og administrerer dem for blandt andre Kim Larsen, Gasolin’ og Lars Lilholt.

Jeg havde selv fornøjelsen af at have Finn Olafsson med som gæst i en af mine Hos Vilhelm radio podcast pudsendelser i starten af 2020, hvor vi dog kun nåede brøkdele af den yderst behagelige og foretagsomme altmuligmands enorme virke for dansk musik. Altid har han leveret med integritet og passion, uanset om det har været stort eller småt, som f.eks. nedenstående projekt, der så dagens lys i 2021.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.