De musikhistoriske jubilæer står i kø i disse år. Mange skelsættende album passerer de 50 år fra første udgivelsesdato – og det har vi naturligvis også fokus på hos Side 33. I dag er det 50 år siden at ”Hot Rats” udkom og det har fået særdeles kompetente folk til tasterne på Facebook – vi har samlet nogle af de skarpeste betragtninger på dagen.
”Hot Rats er den Zappa-plade, jeg har hørt mest. Den er stadig klar som morgendug” – Thorstein Thomsen – forfatter, musiker
Musikjournalist og foredragsholder Per Wium skriver –
”I dag er det 50 år siden det musikalske multitalent Frank Zappa udgav milepælen “Hot rats”. Jeg kendte ikke Zappas musik på det tidspunkt. Men dét kom jeg til!
I 1971 gik jeg i gymnasiet og et par ældre kammerater introducerede mig til FZ. Overvældende. Han kom til at betyde enormt meget for mig og min udvikling. Jeg fik hurtigt sat mig ind i bagkataloget – og fulgte så hans udgivelser og koncerter i mange år frem.
Hvis Frank Zappa havde en “kendingsmelodi” – og ligefrem et instrumental-hit – er det “Peaches en Regalia”. Den er ofte brugt som underlægningsmusik i radio og TV-udsendelser, og han indspillede den selv flere gange. Nummeret er på mange måder typisk Zappa. Og et eksempel på total kontrol. Alle meloditoner, harmonier og indfald er velovervejede fra FZs side. Modsat andre tracks på “Hot Rats”, der baserer sig mere på improvisation.
En overbevisende trommesolo sætter det i det. I løbet af de første godt to minutter får vi helle otte ganske forskellige musikalske afsnit. Man skal holde fast i bordkanten for at følge med. Dog virker de otte afsnit på ingen måde påklistrede eller unaturlige i forhold til hinanden. DE glider på fantastisk vis hele tiden over i det næste tema – og det næste. Og vi kommer aldrig væk fra den helt specielle grundstemning, der er i “Peaches”.
Nummeret lever stadigvæk. Sønnen Dweezil Zappa turnerer med sin fars musik under navnet “Zappa plays Zappa” og så sent som i 2009 vandt hans udgave af “Peaches” en Grammy for bedste instrumental-performance.”
Musikjournalist og forlægger Thomas Vilhelm skriver i samme anledning –
”‘Hot Rats’ , der i dag fejrer et flot jubilæum, er et hovedværk og en lysende stjerne i Frank Zappas gigantiske produktion. Lyden på en af de første 16 spors indspilninger i rockens historie er forbløffende transparent og detaljeret ikke mindst tiden taget i betragtning.
De indforskrevne musikere til det, der må betragtes som et soloudspil i mesterens eget navn uden kreditering af The Mothers of Invention, løser deres opgaver til rent UG, og det kompositoriske materiale samt tilhørende improvisationer er højt oppe at flyve fra trommeintroen i ‘Peaches En Regalia’ til slutnummeret ‘It Must Be A Camel’.
Zappas eget guitarspil er konstant opfindsomt og filigrant letflydende. Kort sagt en mesterlig skive der bør stå i enhver lp-samling.
Men ‘Hot Rats’ er også den virtuose multiinstrumentalist Ian Underwoods store svendestykke, idet han overdubbede lag på lag af keyboards, fløjte, klarinet og saxofoner med suveræn hånd ud over det hele. Roses dem som roses bør, hvilket dog intet tager fra Zappas guitarspil.
Captain Beefhearts karakteristisk raspende vokal høres på ‘Willie The Pimp’, og derud over bydes der på gæstevisitter af violinisterne Jean Luc Ponty og Don ‘Sugarcane’ Harris, Little Feat guitaristen Lowell George (dog ukrediteret) og bassisten Max Bennett, der på eminent vis driver musikken frem.
‘A Movie for your ears’ kaldte Zappa ‘Hot Rats’ – ‘A feast for your Ears’ tilføjer denne signatur. Overrumplende, originalt og vildt på et svimlende højt niveau, men senere satte Zappa og hans supermænd yderligere trumf på.”
Og som Per Wium nævner så bærer sønnen Dweezil Zappa arven videre med respekt, og den 21.11.19 begynder han sin roste ”Hot Rats Live! Plus Other Hot Stuff” tour til Europa – og gæster Danmark to gange på turen. Den 27.11 i Voxhall i Århus og dagen efter i Amager Bio. Til koncerterne vil albummet – der var tilegnet Dweezil (født 05.09.69) – blive opført i sin helhed og der vil derudover tilføjes ”other hot stuff”, der skulle være ren øreguf for enhver Zappa-afficionado. Frank Zappa selv – han døde den 04.12.93 – som følge af kræft.