Hvis væggene i Media Sound Studiet lige ved Amager Bio kunne tale lige så meget som Peter Brander selv, så ville nok kun de færreste have nok liv tilbage til at få alle historierne med. Og starter du med at spørge ind til rimeligheden i den indtjening du som musiker kan få fra streamingtjenesterne, så skal du have rigtig god tid. Så skal vi ikke bare konstatere – han er ikke tilhænger!
Men mod guderne og gigantiske musikmastodonter kæmper selv de bedste ofte forgæves, og man skal desuden vælge sine kampe. Så efter at der har været helt tomt for Peter Branders bagkatolog på alle streamingtjenester er der nu masser af godt ’nyt’ at genhøre eller opdage. Det vender vi tilbage til.
Væggene på gangene i studiet afslører at i hundredvis af albums er blevet til her – og mange har gjort det så godt at der er kommet guldplader til væggene ud af det. Men tiden er bare en anden nu end dengang f.eks. Big Fat Snake kunne få 300.000 kroner for et spillejob, og solgte album i en fart, hvor kun Rasmus Seebach kan være med i dag.
Peter Brander er studieejer, og har været med i det game præcis lige så længe som Flemming Rasmussen fra Sweet Silence Studierne. En kollega han ikke overraskende kun har godt at sige om. Brander selv har bidraget som producer, mixer, tekniker, guitarist m.v. – og de mange minder bringer både smil og gode historier frem. Stort set alle optagelser har en plads i hans store musikhjerte, men særligt udgivelser med Michael Falch, Big Fat Snake, Nikolaj Christensen, Peter Viskinde og Alien Force tænder en ekstra ild i øjnene – ligesom hans samarbejde med Kim Skovbye og Klaus Schønning i gruppen North gør det.
Med sidstnævnte opnåede han faktisk selv at blive en international millionsælger med numre fra debutalbummet fra 1999. Deres andet studiealbum udkom i 2013 – og nu arbejdes der så småt på at der skal skabes en alle gode gange tre. Ikke fordi de skal eller nogle forventer det – ”Vi laver det fordi vi vil” – konstater Brander med et smil om sit soft-prog-rock projekt – og jeg får lov at høre en ny demo, der får mig til at tænke “Yeah, Go for it”.
Studiet er kommet nogenlunde helskindet gennem den svære Corona periode, og der er blevet arbejdet på nyt materiale fra blandt andre Bamboo Brothers, Alien Force, Voelva (et nyt Trine Gry projekt), og ikke mindst på det kommende første ’ægte’ bluesalbum fra B. Joe. Og apropos blues – og tilbage til Spofify. Der finder man nu et par gedigne ‘nyheder’, der bør vække opmærksomhed, hvis man har bare lidt blåt blod i årene.
Albummet Brander/Larsen & The Electric Blues Band er nemlig nu endelig offentligt tilgængeligt. Det er indspillet helt tilbage i 2011/12 af Peter Brander og sanger og guitarist Morten Larsen – og et stjernehold af gode musikere (Helge Solberg, Raul Rekow, Dan Hemmer, Søren Skov m.fl), men har siden blot ligget på harddisken i Media Sound Studiet.
Og det må siges at være både en synd og en skam. Missionen var at indspille 11 rock og bluessange, hentet fra deres respektive inspirationskilder – navne som Freddie King, Bob Dylan, Doobie Brothers, Allman Brothers Band, Eric Clapton. Det høres at det et album, der ikke bare er indspillet respektfuldt, men også med sjæl og nerve – og sikkert et ønske om at kunne bidrage til et forevigt og smukt liv for disse allerede klassiske numre. Det swinger, og Morten Larsen synger så man tror på missionen var start til slut. Et digitalt guldkorn for kendere er nu endelig ude – og det dufter stadig friskt.
Det samme kan siges om albummet ”Stronger together” fra Rob Strong & Peter Brander. Et album der blev indspillet og udgivet i 2018 – men hidtil kun har været solgt via Rob Strong koncerter i hjemlandet Irland, idet det aldrig er lykkedes at få lavet en fælles distributionsaftale af dette ellers velproducerede og groft swingende, groovy, soulfyldte blues-rock album. Også det er nu at finde digitalt. Som titlen antyder er albummet stærke sager med to veteraner, der finder det bedste frem i hinanden, og i det stærke hold af musikere omkring dem.
Albummet består af 12 cover numre, der er udvalgt med nysgerrighed og omhu. Der er lagt vægt på, at det hele ikke skal være hørt før, og der derfor skal være både nyere og ældre numre, velkendte og ukendte. Således er det endt med et album, hvor man hører fortolkninger af så forskellige kunstnere som f.eks. Elvis Costello, R.L. Burnside, Alvin Lee, Garland Jeffreys, Bill Withers, J.J. Cale og Altered Five Blues Band. Det giver et frisk, varieret, og ganske autentisk lydbillede, som er ret sjældent hørt på disse kanter.
Opskriften er endda relativ enkel. Ta’ en rustik og stærk vokal, en gudsbenådet guitarist, en groovy keyboardmand og en tight og råswingende rytmesektion – og drys med lækre baggrundsvokaler og en brandvarm blæsersektion. Det meste indspillet live i studiet. Medvirkende musikere på albummet er ligesom Brander/Larsen albummet hentet fra A-kæden – Søren Kühle, Jacob Hatholt, Rune Olesen, Lars Ringgård, Peter Suwalski, Jesper Ørberg, Søren Høst, Stefan Iwan, Sahra Da Silva, Heidi Lindahl, og Lei Moe
Selv beskrev jeg albummet som et gnistrende mestermøde mellem to ægte musik sjæle, der stadig brænder efter alle disse år. For nogle efterlader det sikkert spørgsmålet – hvem er ham Rob Strong. Et fair spørgsmål. For mens hans nogenlunde jævnaldrende kollega og ven Van Morrison har udgivet album i store strømme, har den irske soul/bluessanger og bassist Rob Strong haft sit fokus på at levere på landevejen. Det har han nu gjort i over 50 år med succes og stor anerkendelse til følge i såvel hjemlandet, som i Canada, USA og i Nordeuropa. For når Rob Strong står på en scene og spiller og synger – så er det ”the Real Deal” – og i sandhed et STÆRKT output, man får serveret!
Forrige år måtte en tour sammen med kollegaen Don Baker forlænges, idet succesen oversteg alle forventningerne. Turnéen blev meget passende præsenteret som ”Two Irish legends celebrating an amazing 50 years on the road” – med undertitlen “An evening of Blues and Soul inspiration”. Og det er lige præcis det han kan – Rob Strong – med nerve og nærvær – gribe inspirationen – og skabe ny energi – en ny stemning – ny tidløs musik.
I stedet for at sælge sin sjæl til pladebranchen, har han ladet den leve på landevejen og på spillestederne. Bortset fra et par udgivelser – der i dag har klassikerstatus – tilbage i slut 60’erne med The Plattermen – findes der blot ganske få studieudgivelser med Rob Strong på coveret. Den del har han blandt andet overladt til sin mere berømte søn – Andrew Strong – om hvem man blot kan konstatere at æblet heldigvis ikke falder langt fra stammen.
Lad os runde vores besøg hos Peter Brander af med nyheden om at der også arbejdes effektivt på en nyt soloalbum. Første single, “Changes” er ude – og viser at kærligheden til lyden af Eric Clapton er intakt. Den viser også at Peter Brander stadig har noget at sige – for der skal forandringer til hvis jordens balancer skal opretholdes. Ja, hvem havde set det komme – Peter Brander som protestsanger anno 2021! Men omvendt må vi vel også bare alle sammen konstatere, at passivitet ikke går mere. Vil man forandring – kræver det ikke bare holdning, men også handling. Peter Brander er og har altid været en handlingens mand. Men det glæder ham nu også godt når han ‘bare’ lader guitaren tale.