Freddy Enok Hansson (årgang 1941) er ikke mere iblandt os, men efterlader sig et mildest talt imponerende livsværk som lydtekniker, producer og igangsætter, der også mestrede mix- og masteringprocesserne samt etablerede Sweet Silence Studios, der opnåede international anerkendelse og i en årrække stod for hovedparten af dansk musikproduktion.
Hansson fulgte Den Danske Filmskoles lydteknikeruddannelse fra 1969-71 og begyndte allerede i slutningen af 60’erne at optage koncerter med sin båndoptager i det navnkundige Jazzhus Montmartre. I det miljø lærte han musikerne fra Delta Blues Band at kende og producerede deres debutalbum, der blev indspillet i Wifos-studiet på Frederiksberg.
I studiet med T. Rex, Gasolin, Stan Getz m.fl.
Karrieren tog yderligere fart, efter Hansson lærte lydteknikeren Ivar Rosenberg at kende, der drev sit eget foretagende Rosenberg-studiet. I disse lokaler arbejdede Hansson blandt andet med Alrune Rod, Gasolin’, Sebastian, Gnags, Røde Mor, den grønlandske rockgruppe Sume og selveste T-Rex anført af karismatiske Marc Bolan. På samme tid sad han bag knapperne for jazznavne som Fessors Big City Band, Wild Bill Davison, Dexter Gordon, Kenny Drew og Stan Getz Quartet.
Rosenberg-studiet manglede efter Freddy Hanssons opfattelse flere kvadratmeter i det daglige arbejde og foreslog at udvide kontrolrummet, hvorfra selve indspilningen og mixningen blev styret, hvilket ikke vandt gehør hos ledelsen. Hansson puslede derfor med tankerne om at etablere sit eget studie, gjorde alvor af planerne i 1976 og havde forinden kontaktet de førende pladeselskaber og spurgte, om han kunne regne med deres opbakning og kunstnere.
Svarene lød ja, og et nyt studie med den nyeste teknik og en gigantisk Trident mixerpult blev en realitet på Amager samme år. Alt dette er grundigt belyst i Flemming Rasmussen og undertegnedes bog ‘Rock & stjernestøv – historier fra Sweet Silence-studiet gennem 45 år (Forlaget Momenta, 2021).
Eget studie åbnede endnu flere døre
Hos Sweet Silence kom Freddy Hanssons talent for iværksætteri og dygtigt opsøgende arbejde tilsvarende i spil. Fra slutningen af 70’erne og starten af 80’erne, hvor studiet på Strandlodsvej havde sin absolutte storhedstid, væltede det ind med kunder i en lind strøm fra ind- og udland; Gasolin, Bifrost, Kim Larsen, Cat Stevens, Ringo Starr, Ritchie Blackmore’s Rainbow, Kliché, C.V. Jørgensen, Lasse og Mathilde, Pia Raug og et utal af andre indenfor et ditto antal af genrer.
Tekniker- og producerstaben anført af Freddy Hansson og Flemming Rasmussen, der blev medejer af studiet i 1980, kunne alt; fra stille akustisk fremførelse til hård massiv rocklyd plus det i midten. Hansson viste allerede vejen for generelt bedre lyd i Rosenberg-årene med blik for detaljerne og fremhævede bassen og trommernes rolle med fokus på det dynamiske sammenspil, kort sagt en pioner i sit fag, hvor han var ‘toppen af poppen’ i hovedparten af sin aktive løbebane.
I 1978 var Hansson desuden med til at grundlægge pladeselskabet Ama’r Records sammen med Peter Ingemann og Karsten Sommer, tidligere producer på Demos. Ama’r Records valgte i midten af 80’erne at dreje nøglen om efter godt 35 udgivelser med blandt andet Cox Orange, Buki-Yamaz, Bazaar, Skousen & Ingemann, Jomfru Ane Band, MALURT, Henrik Strube og SW 80.
Til trods for Freddy Hansson ad åre gav sig mere og mere i kast med Sweet Silence studiets administrative opgaver og reparation af teknisk udstyr i sit værksted, er listen over produktioner, han har været med i som producer, tekniker og mixer mildt sagt omfattende. Ud over de allerede nævnte kan her tilføjes Shit & Chanel, Ache, Troels Trier, Povl Dissing, Lone Kellermann, Peter Thorup, Anne Linnet og Trille.
Ved overgangen til årtusindskiftet overdrog Freddy Hansson studiet til Flemming Rasmussen, der som eneejer fra forskellige adresser har drevet Sweet Silence videre frem til dags dato. Efter tiden med lydproduktion som centrum har Hansson de senere år beskæftiget sig med webdesign i sit firma SweetSoft og været ude for musikbranchens søgelys. Æret være Freddy Hanssons minde, en gigant i sin metier hvis betydning for Gasolins lyd sammen med Roy Thomas Baker gennem hele gruppens niårige levetid vanskeligt kan overvurderes.
Reaktionerne på dødsfaldet via de sociale medier har allerede været mange – vi bringer her et uddrag:
‘Min lærermester og kompagnion, en sand mester i lyd, er her ikke mere. Jeg mødte Freddy som erhvervspraktikant i Rosenberg studiet, under indspilning af Gas 5, og vi klikkede fra dag 1. Inden året var omme, var vi igang med at bygge Sweet Silence, som vi stolt kørte sammen indtil 1999.’
– Flemming Rasmussen
Freddy Hansson var den første, der lavede plader med god lyd i Danmark. Det begyndte med Delta Blues Band og dernæst kom Pan. Han gav os 8 til 10 separate spor at boltre os på, og vi var lykkelige. Vi elskede Freddy og råbte fra studiet ud til ham: We are ready Freddy! Jeg bilder mig ind, at optagelserne fra dengang blev helt unikke med et sjældent nærvær og kanon lyd. Tak til denne geniale pioner for så mange vidunderlige dage sammen i studierne. Vi fik skrevet historie.
– Arne Wurgler
En sand pioner & legende har forladt os. Freddy var altid sød og hjælpsom dengang vi (Rockers By Choice) indspillede i hans legendariske Sweet Silence Studie på Ama’r .
Han gav mig lov til at sidde gratis i et år oppe øverst i bygningen og jeg fik altid lov til at gå ned og låne mikrofoner og gear , ja endda udforske det store bånd rum med alle de legendariske bands og artister han og de andre superstjerne lydteknikere i huset havde indspillet over årene.Han troede på mig.
Vores musik branche står på skuldrene af ildsjæle og pionerer som Freddy.
I morgen sætter jeg en plade på med Gasolin’. For uden ham ( og Flemming ) havde det band og mange mange andre ikke lydt så godt som de gør, takket være ham og holdet fra Strandlodsvej.
Fra natlige amatøroptagelser på Montmartre til et af de første studier i DK (Rosenberg) til det verdenskendte Sweet Silence Studios.
– Chief 1
…EN STOR STOR MESTER er taget ud i evigheden. Freddy Hanssons betydnings for det rytmiske Folk, Rock, Jazz, Pop musikmiljø i Danmark er umuligt at beskrive. Tak for alle lærerige timer jeg fik på dit kontor, når jeg opsøgte dig under indspilninger i Fantastiske Sweet Silence Studios på Strandlodsvej på Amager. Tusind Tusind Tak Freddy.
– Thomas Negrijn (Simcess, Blink)