Godt fjernsyn på DR.TV

"Og så endda en ægte Århus historie"

Når historien om Århus´ gyldne rock-80ere bliver fortalt, plejer det allermest at handle om Gnags, Feedback-studiet og pladeselskabet, Genlyd, noget om Kliché og TV-2 og så den der Århus Friskole, hvor talrige Århus-musikere er begyndt med at synge, danse og slå løs på diverse bongo-trommer.

Da, jeg så overskriften på DR TV´s ny dokumentar, “Århus Rocks” tænkte jeg, at nu skulle vi høre den samme gamle historie én gang til, om da rocken begyndte at rulle i Smilets by for 40 år siden. Stor var min glæde, da det hurtigt gik op for mig, at “Århus Rocks” holder helt hundrede og holdent fokus på Århus Friskole og det enestående ægtepar, Ivalo og Leif Falk, der var sammen fra de var 16 år og frem til, at de begge døde med få dages mellemrum i februar i år.

Ivalo og Leif Falk er sammen med den nu afdøde musiker og pædagog, Holger Laumann og trommeslageren/pædagogen, Ed Jones, de fyrtårne på Friskolen, der igen og igen bliver refereret til i Århus Rocks-udsendelsen, som elevernes katalysatorer for deres videre musikliv. Og i virkeligheden var og er det helt afgørende på Århus Friskole: Et musiklokale, velforsynet med instrumenter, hvor eleverne frit kan lege, spille og danse uden, at der behøver at være en lærer/pædagog tilstede.

Det fremgår ikke helt af Janus Køster-Rasmussens fremragende dokumentar med den lidt misvisende titel, at Århus Friskole er blevet ved med at forsyne den danske musikscene med ny talenter. Tag nu manden på billedet, Mek Pek Falk. Hans to sønner, Anton og Emil Falk, der begge selvfølgelig har gået på friskolen og nu begge er musikalsk aktive. Emil Falk fx. med et tæt samarbejde som musiker og producer for Hugo Helmig. Thøger Dixgaard og Karl William  er to andre navne i nutid, der har gået på Århus Friskole.

Jeg selv, der aldrig har lært at spille på noget, men bruger mere end det halve af mine vågne timer på og med musik, er indirekte inficeret med Friskole-bacillen. På den måde, at 60er-friskole-læreren, Holger Laumann var min sanglærer gennem et par år på Engdalskolen i Brabrand. Når du ser programmet, hvor min klassekammerat dengang, Lis Sørensen fortæller om, hvordan Holger spillede soul, Motown, rhythm & blues og jazz, al den fede sorte musik, for os på skolens nyindkøbte stereo-anlæg og, der var indkøbt et mindre lager af slagtøjs-instrumenter til os, så tror jeg, du forstår, hvorfor musikken kom til at betyde så meget i vores liv, os der direkte eller indirekte via Århus Friskole fik musik, dans, leg, bevægelse, snarere end staveord, salmevers, kongerækker og matematik, med os på rejsen.

Ny single fra Fredagslogik – lavet sammen med både Mek Pek og Emil Falk

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.