Gylden start på musikåret 2021

"Flere nye singler har potentiale til bred og fælles begejstring"

Fotograf: Nordsø Records (privatfoto - venligst udlånt)

Starten af januar er traditionelt ikke den tid af året med de flest album udgivelser. Til gengæld kommer der en del single udspil, hvoraf flere heldigvis er forløbere for kommende album.

Denne fredag den 8. januar udkom således en del nye numre – og de der har gjort størst kvalitativt indtryk på den musikkritiske redaktion her på Side 33 er kommet med på vores nye 2021 spillelister – ”Side 33 – Alt godt – hjemme” – eller ”Side 33 – Alt godt – Ude”. Lyt endelig med – og se om du ikke også kan finde smittende glæde, wellness eller noget helt tredje via de mange nye sange. Link til spillelisterne finder du nederst i artiklen.

På ”Ude” – er der allerede 55 numre, hvoraf vi da særligt vil henlede opmærksomheden på de canadiske artister Alfie Zappacosta og Close Kicks (nyt projekt fra Darryl James fra The Strumbellas), svenske Izhav (nyt projekt fra Izabella Noren fra Nü Fiona), britiske Myles Sanko, samt norske Embla and the Karidotters, og Skambankt. En lille berusende six-pack, at kickstarte 2021 med – og så må du selv bedømme om det fortjener bedømmelse 10/10.Men mens ”Ude” er godt – er hjemme nu bedst. Også her i starten af 2021, hvor ”Hjemme” spillelisten bygger sig stille og roligt op med fine og friske bud på næring til musikhjertet fra helt nye navne som Nick Adams, Peter Amoras og Karl Kristian, og up-coming navne som Frederikke Vedel (med Poul Krebs), Bárður Johannesen, Grace James og Katrine Schmidt.  Samtidig viser Lasse Storm fra Dør Nr. 13 at han også gemmer en ægte historiefortæller og singer/songwriter i sig på sangen ”Holmegaardsvej” – og studieveteranen Michael Skotte beviser med sit album ”Passion, Grace, Fire & Ice” – og ikke mindst sangen ”Smokin’ hot” – at det aldrig er for sent at blive den næste brandvarme ”late bloomer”. Det er varieret AOR for feinschmeckere.

Det er dog tre andre artister der løber med den primære ære for ugens meget optimistiske overskrift – nemlig Bjergtaget, Mads Beldring og Ginne Marker.

Første musikalske solstrejf kommer fra Bjergtaget – der er et enkeltmandsprojekt af sanger og sangskriver Stephan C. Krabsen. Han præsenterer selv sin musik som politisk-filosofisk indie-folk med et strejf af spiritualitet – og udgav sidste år to singler – efter ikke af have udgivet noget siden debutalbummet fra 2016.  Nu kommer så endnu en ’smokin’ hot’ single i form af ”Lysets varme” – en duet med altid veloplagte Mathilde Falch – og en sang, der balancerer smukt imellem det skæve og det iørefaldende, og som bør vække naturlig interesse hos folk der f.eks. også holder af Katinka.

En anden uhyre spændende sangskriver er Mads Beldring, der med ”Regn med regn” har begået et af de numre, der lyder som et mix af Folkeklubben og Mads Mourtiz når de er absolut bedst. En moderne og vedkommende protestsang, med en klædeligt underspillet, men skarp kritik af vores levevis og det potentielle hykleri, der er i os alle, inklusiv sangskriveren selv.

Singlen er en forløber for Mads Beldring’s tredje udgivelse – albummet ”Papir”, der udkommer den 29. januar via Sorte Plader – og i blot 100 eksemplarer på vinyl. Det kan meget vel blive et af årets fund at nå at få fat i den. Så er det sagt!

Vi kan også lige så få det på plads, at vi ikke tror på der kommer meget mere slidstærke singler i år end ”Never Golden But Beatiful” fra Ginne Marker. Play it loud, og igen og igen og. Den sang er guld værd! Det kan næppe gøres meget bedre. En sprød og spændstig break-up sang, der nok trækker tråde tilbage til 70’ernes soul scene, men som i den grad også læner sig op lyden og produktionen af en salig Prince i iørefaldende ballade humør – hør bare når koret stemmer i med ordene ”Beautiful Beautiful”. Det er lige før at man bliver nervøs for hvad det nummer kan gøre ved den globale opvarmning, for mit musikhjerte smeltede da, men jeg hørte det for tredje gang i streg og bare impulsivt dansede for mig selv. Ja, så det også sagt – og skrevet!  Prince havde næppe kunne have produceret det bedre end den gode Aske Jacoby, der heldigvis ligesom på debutalbummet er med som producer og musiker omkring denne eksklusive perle af en sangskriver, sanger og guitarist.  

Singlen – der ellers handler om at finde roen i sig selv – viser en ny og mere udadvendt side af en artist, som vi ikke skal forvente at kunne sætte i bås. Hun går sine egne veje – ikke mindst fordi hun kan – og fordi hun kan det i selskab af så gode folk som benævnte Aske Jacoby, Johan Dalgaard, Bjarke Falgren, Annika Askman, Fredrik Damsgaard, og Jeppe Gram. Hendes andet album forventes at udkomme sidst på året.
Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.