IAN GILLAN 75 ÅR

"DEEP PURPLES STEMMEPRAGT MED POWER"

Fotograf: Album Cover (beskåret)

En af rockens største sangere fylder halvrund i dag, og det leder skribentens tanker tilbage til ‘Vilhelms værelse’ på Nygade 47 i Aabenraa med udsigt mod gården, hvor jeg kunne holde øje med, hvem af rødderne, der ville op for at spille lidt støjrock eller lytte til vinyl.

Omkring 1977-78 var Deep Purples dobbelte live album fra 1972, ‘Made In Japan’, stadig hot i drengeklubben med ansats til dunvækst, pubeshår og nedfaldne sten. Pickuppen landede ofte på Purples pragtværk, hvor Ian Gillans umanerlig kraftfulde og udtryksfulde vokal fik de fine fimrehår her og der til at rejse sig af bare fryd over, at nogen så ubesværet kunne konkurrere med et af verdens tungeste, hårdeste og mest højtspillende bands alene ved hjælp af sit enorme klangregister – det krævede sgu både luft og toner i livet.

Det har Ian Gillan, født 19. august 1945 i Chiswick nær London, såmænd stadig, selv om de vildeste skrig i det øverste leje suverænt fremført i Deep Purple klassikeren ‘Child In Time’ er blevet en saga blot. Mindre kan jo også gøre det. Gillan har som vokalist, sangskriver, tekstforfatter, mundharpe- og congasspiller samt guitarist været aktiv siden starten af 60’erne, hvor han finpudsede talentet i en række bands uden væsentlig kommerciel succes, før der blev en plads ledig som frontman hos Deep Purple.

Gillan udgjorde den ultimative Mrk. II besætning hos den britiske kvintet sammen med guitaristen Ritchie Blackmore, Roger Glover (bas), orgeltroldmanden Jon Lord og den formidable indpisker bag trommerne, Ian Paice. De sang og musicerede sig øverst i tungrockens verdenshierarki – så længe det varede. Ævl og kævl overhalede det enorme kollektive talentpotentiale og vandt.

1973 smuttede Gillan og satsede succesfuldt på en solokarriere ledsaget af Ian Gillan Band og efterfølgende Gillan, der fra midten af 70’erne til starten af 80’erne turnerede flittigt og solgte albums i et samlet milliontal. Stilmæssigt bevægede Gillan i eget navn det musikalske udtryk i retning af den mere jazzede og progressive rockstil.

Det blev sågar til et år som forsanger i Black Sabbath i stedet for Ronnie James Dio, hvilket dog ej kan karakteriseres som nogen heldig cocktail. Ian Gillan havde desuden svært ved at huske Sabbaths tekster og visse udfordringer ved at læse stikordene live på scenen. 1984 samledes Deep Purple på ny i Mrk. II besætningen og fik et triumfalt comeback med ‘Perfect Strangers’. Mindes dog en tv transmitteret koncert fra juli 1985 i Paris via den tyske kanal ARD, hvor jeg blev skuffet over Gillans indsats. Stemmen virkede slidt, og han kæmpede en brav kamp med intonationen.

I 1989 forsvandt Gillan ud af truppen igen efter eskalerende professionelle som personlige uoverensstemmelser med Blackmore. Tre år senere returnerede Gillan, trakasserierne fortsatte ufortrødent mellem de to herrer, og i 1993 valgte Blackmore til gengæld at skride for altid. Han blev erstattet af flere guitarister herunder Steve Morse, der har tjent Deep Purple siden 1994. Gillan og Deep Purple viser fin form på deres seneste og 21. studiealbum ‘Whoosh’, der udkom den 7. august i år. Det har fået velfortjente og glimrende anmeldelser.

Alt i alt er Ian Gillan, der i 1970 slog sit navn yderligere fast ved at synge rollen som Jesus i Andrew Lloyd Webber og Tim Rice’ populære musical ‘Jesus Christ Superstar’, still Going strong og gennem mere end fem årtier den potente og karismatiske stemmepragt hos Deep Purple. Gillans vokale højdespringerier og improviserede dueller med Blackmore på ‘Made In Japan’ var lydsporet til forvoksede knægtes hærgen i ‘Vilhelms værelse’, hvor det sammenbragte trommesæt i tre-fire forskellige farver blev skiftet ud med et fabriksnyt og skriggult Maxwin By Pearl.

Til september er det 50 år siden, at dobbeltalbum versionen af ‘Jesus Christ Superstar’ udkom – historien og historier krydser deres spor, mens der stadig forfattes små epistler som dette i ‘Vilhelms værelse’ – Happy Birthday Mr. Gillan.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.