IDA GARD VIDEOPREMIERE

”Modersmål sætninger folder sig smukt ud i spillet mellem livet og døden på ny single”

Fotograf: Pressefoto af Sarah Hesselbo

Sangeren og sangskriveren Ida Gard har allerede med sine foreløbig tre album via eget selskab opnået international anerkendelse og velfortjent opmærksomhed her til lands. Det hele tog for alvor fart efter hun i 2008 vandt Karrierekanonen.

Ligesom Tina Dickow har hun hidtil udtrykt sig på engelsk. I 2021 fik hun dog lyst til at prøve kræfter med modersmålet. I efteråret 2021 skrev hun sange til og optrådte i Teater Får302s forestilling ”Skam Dig” om den danske kvindekamp fra 1950’erne til i dag.

Siden fulgte hendes første singleudspil på dansk ”Lad Os Prøve Igen”, og den blev først på året fulgt op med singlen ”To drenge”. To singler, der gjorde det helt klart, at modersmålet klæder hende mere end godt, og at hun tekstmæssigt er en særdeles ferm fortæller.

Ikke mindst den fængende dobbeltsporede poetiske historie i ”To drenge” var et direkte ypperligt eksempel på det. På min øregang en af årets hidtil bedste og mest iørefaldende singler. Et nummer som DR P6 Beat, da heldigvis også har taget til sig. 

Hvor ”To drenge” er en rigtig moderne catchy beat orienteret ‘Pop-Banger’, så er den nye single ”Vestre Kirkegård” mere i den sangskrivertradition, som vi f.eks. kender fra højskolesangbogen. Men igen er det selve historiefortællingen, der er det bærende element, det vigtigste kit.  

Ida Gard beviser på ny, at hun simpelthen kan og tør noget med ord. Hun formår at indramme de store spørgsmål og de små detaljer, og omfavne både det lette og det svære med forholdsvis få og enkle ord, der sammensat bare gror på én som lytter.  

”Jeg tænker mindre, tænker større her

Hvor dem der var, giver plads til os der er”

… lyder en af de på papiret enkle, men så rammende sætninger fra den nye single, som fra i dag den 22. april er ude på enhver digital musiktjeneste nær dig.

En sang, som vi med garanti alle kan relatere os til. Den tager helt naturligt sit udgangspunkt i en tur på Vestre Kirkegård, der i lang tid var Idas daglige, frivillige omvej mellem Sydhavn Station og hendes musikstudie ved Ny Ellebjerg. Kirkegården, hvor jøder, muslimer og kristne – håndværkere og nobelpristagere – hviler side om side, og som gennem 150 år har været hvile- og fristed for byboere.

“Jeg var igennem en periode i mit liv, som var præget af stress, og den tur gennem kirkegården blev et sted, hvor jeg kunne slappe af og finde perspektiv. Jeg fandt ro i at gå der midt i livets og naturens cyklus, midt i alt det liv, der er levet og alt det, der stadig leves.”

– Ida Gard

Ida Gard sender med sin nye single en varm hyldest af sted til en af storbyens fredfyldte pladser. ”Vestre Kirkegård” er en mærkbar og dybfølt sang om at finde sin egen ro og retning midt i historiens favntag på Skandinaviens største kirkegård.

Mens Ida Gard selv står for tekst/melodi, klaver, og vokal, så er det Noah Rosanes, der står bag produktion, mix, guitar, og det er Thomas Edinger, der bidrager på sax, klarinetter og fløjter.

Singlen har fået en enkel, flot og stemningsfuld billedside, der yder hver en linje retfærdighed – i en sang med et helt åbenlyst eviggrønt potentiale.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.