IGGY POP 75 ÅR

”OVERLEVEREN MED LUST FOR LIFE”

Fotograf: Henrik Hildebrandt

‘I Wiped Out The Sixties’, lød det fra Iggy Pop med et smørret grin under et amerikansk tv-show i slutningen af 70’erne. Klippet er en del af kultinstruktøren Jim Jarmusch ‘Gimme Danger – The Story of The Stooges’ (2017) ledsaget af et soundtrack, der består af numre og outtakes fra de tre studiealbums, bandet nåede at udgive med skiftende holdopstillinger før det endelige (ned)brud i 1974, der varede frem til 2003.

The Stooges karismatiske frontmans borgerlige navn er James Newell Osterberg Jr., født den  21. april 1947 i Muskegon, Michigan i USA. The rock’n’roll animal himself og en af musikbranchens sejeste overlevere fylder således på nær mirakuløs vis 75, hvilket er imponerende set i lyset af hans vilde og udskejende fortid i The Stooges, der tangerede helvedets forgård. Fødselaren har stadig ‘Lust For Life’, og hans vitale 2016 album ‘Post Pop Depression’ samt efterfølgende turné ledsaget af et fremragende band under ledelse af guitaristen Josh Homme, kendt fra bl.a. Queens Of The Stone Age, endte som et sandt triumftog, der understregede Iggy Pops positionen som en af rockens mest spektakulære performere og væsentligste kunstnere.

Mødet med Bowie

Han har kæmpet hårdt for sin status og gået all in. Blandt hovedværkerne hører The Stooges ‘Raw Power’ (1973) og de to soloudgivelser fra 1977: ‘The Idiot’ og ‘Lust For Life’. Alle de nævnte bærer præg af vennen David Bowies hjælp i rollen som enten producer, musiker og komponist. The Stooges‘ rå energiudladninger og Iggy Pops bedste stunder i eget navn har sat sig varige stilskabende spor inden for punk, punkrock, heavy metal, garagerock, electronica, industrial og goth, upåagtet af at hans kommercielle succes, der det meste af karrieren igennem har været af kraftigt svingende karakter.

Bowie er ikke iblandt os længere, men manden med det furede fjæs og den stærkt senede overkrop er her stadig.

The Stooges første album, der blot bar gruppens navn, udkom august 1969 to år efter, at Iggy Pop, der stadig kaldte sig Jim Osterberg, brødrene Ron og Scott Ashton sammen med Dave Alexander dannede bandet i Ann Harbour, Michigan. Deres psykedelisk inspirerede avantgarde støj udviklede sig frem mod pladedebuten til hårdtpumpet, snerrende og primitiv garagerock af en kompromisløs vildskab, hverken det konservative USA eller hippiesegmentet var klar til fordøje tilføjet korte tekstfraser fyldt op af livslede og afsky rettet mod samfundet i almindelighed og med en snert af seksuel fornedrelse som i signatursangen ‘Wanna Be Your Dog’.

Hele herligheden blev spyttet ud af en besat vildmand med blottet torso, der gjorde skade på sig selv, mens han smurte sig ind i diverse sekreter som peanutbutter og kødsaft og undervejs gjorde en del for at komme i voldelig klammeri med publikum, hvis den ikke stod på tidlige forsøg ud i stagediving med høj risikofaktor. Jim Osterberg forvandledes til Iggy Pop og skånede ikke sig selv. ‘Funhouse’ fra 1970 solgte heller ikke som forventet, bandet blev droppet af Elektra, Alexander modtog en fyreseddel og døde få år senere af drukskader som 27-årig. Ny mand ind hvorefter hele holdet mere eller mindre røg på heroin i enorme mængder. 1971 totalkollapsede The Stooges for første gang.

Iggy Pop mødte Bowie, der skaffede ham en ny pladekontrakt. Arbejdet med ‘Raw Power’ gik i gang uden det store held. Iggy Pop insisterede på at få Ashton brødrene fløjet til London plus den nye guitarist James Williamson, der i samlet flok gjorde klassikeren ‘Raw Power’ færdig i et glamrock præget David Bowie mix, der over 20 år senere blev tilføjet et forvrænget Iggy Pop mix, der skrottede alle Bowies effekter og hamrede stort set alt op i det røde felt. ‘Raw Power’ tæller køter-rock klassikere som ‘Search and Destroy’, titelnummeret og ‘Gimme Danger’.

Lige meget hjalp det, for destruktionstendenserne vedblev med at tage fart. 1974 gik alle hver til sit skadet på krop og sjæl og pengepung. De kommende årtier fik Iggy Pop styr på solokarrieren og scorede i 1986 en form for kommercielt gennembrud med ‘Blah, Blah, Blah’ albummet og sangen ‘Real Wild Child’.

Sidste runde med ’Stik-I-Rend drengene’

I starten af 2000 tallet erfarede han, at nogle af de gamle ’Stik-I-Rend drenge’ gik med planer om at turnere igen. Iggy Pop meldte sig klar, og fra 2003 kørte The Stooges toget igen tilføjet nye sidemen. Guitaristen Ron Ashton døde i en alder af 60 år i 2009, og efter nogen betænkningstid lykkedes det at få Williamson tilbage på holdet. Han havde i mellemtiden gjort stor karriere som computermand og iværksætter i Sillicon Valley. Efter yderligere turnevirksomhed og et par nye studiealbums, der ikke kastede det store af sig, døde trommeslageren Scott Ashton 65 år gammel.

Herefter blev stikket trukket definitivt. Kun Iggy Pop var i live fra det oprindelige Stooges. Derfor er det naturligt nok ham, der er Jarmusch dokumentarens hovedkarakter og narrative omdrejningspunkt. Iggy Pop er en glimrende, charmerende og vidende fortæller, der bærer hele filmen i sig selv tilføjet ældre interview klip med The Ashtons og Williamson. Anbefales varmt i kombination med lydsporet på vinyl.  The Stooges er et ekstremt kapitel i rockens historie båret af lige dele triumf, fortabelse og fascination. Bandets betydning for punk, punkrock og den alternative rockscene generelt kan vanskeligt overvurderes. Her blev planken gået ud i kunstnerisk skaberkraft dog for fleres vedkommende i kredsen omkring The Stooges med døden til følge.

Som nævnt blev 1977 et stort år for Iggy Pop med hele to lp-udgivelser. I marts udkom det eksperimenterende og mørkt klingende ‘The Idiot’, der i august blev fulgt op af det mere konventionelle ‘Lust For Life’. Begge er indspillet med musikere fra Bowies tour band med den hvide hertug selv i sangskriverrollen og Iggy Pop overvejende i rollen som tekstforfatter. ‘The Idiot’ indeholder længere skæringer som ‘Dum Dum Boys’ og ‘Mass Production’ samt kortere og effektive skud fra hoften i form af ‘Sister Midnight’ plus ‘China Girl’, der her vinder klart på point over Bowies version på ‘Let’s Dance’ seks år senere.

Den ret punkede energi i ‘Funtime’ er svært medrivende – amerikanske Iggy og britiske Bowie syntes klart at have ramt en kreativ åre sammen, og deres sangcyklusser udgør stadig rygraden i førstnævntes turnevirksomhed, der iøvrigt bringer ham til København den 5. juni 2022, som denne signatur sikrede sig billetter til allerede sidste år, før der blev meldt udsolgt. ‘Lust for Life’ angriber nærmest lytteren frontalt med den majestætisk og heftigt rockende titelsang. Siden slippes taget ikke, og ‘Lust for Life’ afløses af den ene effektivt pulserende rocksang efter den anden kompetent flankeret af Bowie plus de hårdtarbejdende Hunt og Tony Sales brødre i rytmesektionen.

Den kunstneriske nerve er i behold  

Heldigvis er der stadig masser af kunstnerisk nerve i behold hos Iggy Pop. ‘Free’, hans senest udsendte studiealbum, udkom den 6. september 2019 og er produceret af komponisten og jazztrompetisten Leron Thomas, der har arbejdet med et utal af navne inden for moderne jazz, hip hop, indierock og funk. Også valget af den unge guitarist Sara Lipstate med hendes kreativt udformede, meditative og let skramlede lydflader går rent hjem. Good ol’ Osterberg har ladet andre komme til og beskriver i sine egne personlige linernotes, hvorfor han har truffet disse valg. LP’ens to sider er markant forskellige. Side A giver stadig prøver på rockdyret Iggy Pops potente bid i ‘Loves Missing’ og ‘Dirty Sanchez’. Derudover diverteres der med pladens mest charmerende perle, nemlig ‘James Bond’ skrevet af Leron Thomas.

Side 2 indledes med den effektive ‘Glow In The Dark’, hvorefter der skiftes nær radikalt stilleje. I ‘We Are The People’ reciterer Iggy Pop en af Lou Reeds efterladte tekster med dyb, messende stemmeføring, og ‘Spoken Word’ udtrykket videreføres i det berømte Dylan Thomas digt ‘Do Not Go Gently Into That Good Night’. Alt i alt klæder de nye gevandter Iggy Pop, der forhåbentlig stadig har et album eller to mere i sig.

Hip Hurra – Iggy Pop er på vej til Danmark

Et hip hurra med den halvrunde dag til Mr. Osterberg, der iøvrigt har nordisk blod i årene, som Jan Poulsen dokumenterer i sin glimrende 2017 biografi ‘Iggy Pop – en overlever’. Iggy Pops bedstefar er såmen født på Åboulevarden i Århus!

’Last Man Standing’ synes at være klar og i god form til sin Europa 2022 turné fra starten af maj til slutningen af august, der ud over København (Frederiksberg) den 5. juni ligeledes bringer ham til Værket i Randers den 3. juni. Mine forventninger til ’The Godfather of Punk’ er indrømmet høje. Pop till You Drop.

BONUS INFO (tilføjet af redaktionen) :

Feat. Iggy Pop

En vild karakter som Iggy Pop har mange en tendens til at undervurdere, men tiden har nu vist at han rent faktisk også er yderst vidende, begavet, musikalsk nysgerrig og litterær.

Det har man blandt andet kunne opleve når han har foldet sig ud som radiovært hos BBC Radio 6. Mere forrygende fed radiostemme finder man næppe. De senere år har han også med stor succes gæstet andre artisters numre, og det er der kommet vanvittigt varierede – og til tider – meget vellykkede resultater ud af. Vi har samlet en videopakke med seks interessante eksempler.   

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.