Interview med Bjarke Falgren – DEL 1 af 2

”Jeg er meget ydmyg og taknemmelig over at få lov til at gøre det jeg gør, at jeg får lov til at åbne hjerter med min musik. Når det sker, så føler jeg at mit liv giver allermest mening”

Fotograf: Maria Fremming

Bjarke Falgren har som tidligere omtalt her på siden netop udsendt sit længe ventede første album i eget navn. ”Origin” udkom officielt på CD/Digitalt den 28. maj, og et par velbesøgte release koncerter fulgte lige efter med stor begejstring fra publikum til følge.

For hvis man holder af violinen som instrument, så møder du ikke mange der formidler dens egenskaber og virkemidler mere legende, let, luftigt, nysgerrigt og til tider helt virtuost – og ligesom hos Svend Asmussen altid med en smittende begejstring i sit spil. Som en af vores faste læsere skrev i kommentarfeltet på Facebook til seneste omtale – “Han burde kunne fås på recept!”. Vi er bestemt ikke utilbøjelige i at give hende ret. For “Origin” er i bund og grund ‘worldwide violin wellness’ for øregangene.

Som Bjarke Falgren selv udtrykker det – ”Violinen er mit talerør”. Og vi skal da love for at både han og violinen er udtryksfuld. Det kan du altså høre på ”Origin” – og på mange af de indspilninger han i mere end 20 år har medvirket på nationalt som internationalt – og nedenfor kan du blandt andet høre ham fortælle nærmere om hans forhold til den tid vi har været igennem, til Svend Asmussen, til hans nye album, til at være studiemusiker til f.eks tracks til en hundeprogram, og ikke mindst til ”Venligheden” i Næstved, som har været baggrund for hans nye smukke video til nummeret med selvsamme titel.     

Side 33 – Det seneste år har været et ganske mærkeligt og turbulent år for de fleste i musikbranchen. Du har blandt andet fået udskudt udgivelsen af dit første regulære soloalbum – ”Origin” – der optaget tilbage i april 2020. Du plejer at sige at din violin fra barnsben blev dit talerør! Hvem har så været mest ’mundlam’ i det år der er gået – dig selv eller din violin? – og er I alt til trods – kommet godt igennem det sammen?

Bjarke Falgren”Det har været et turbulent år på mange måder. Violinen er mit talerør for al den musik som gerne vil igennem. Min rolle i den forbindelse er at stille mig til rådighed. Når der er meget der, “støjer” i og omkring mig så kan det være svært at få hul på inspirationen.

Det seneste år har budt på både tid til fordybelse og reflektion men har også budt på en transformation for mig på alle planer, som i perioder har “larmet” lidt vel meget, men til gengæld har bidraget til at jeg i dag mere end nogensinde føler at jeg har fået landet en masse ting, så der er hul igennem til inspirationen, kærligheden og musikken.”

SIDE 33 – Hele 14 egen komponerede numre indeholder dit debutalbum, som i den brede term nok vil blive betegnet som et jazzalbum, men som jo også rummer andre elementer – lige fra en nordisk folkevise tone, og til en vibe af verdensmusikalske noter. Samtidig er det også et album, der favner både glæden og melankolien. Hvis du selv skal sætte ord på, hvad føler du så er endt med at være den røde tråd i det du nu vil præsentere som DIG SELV sammen med gode venner på dette dit første album i eget navn? – og har der været mange svære valg / fravalg i processen undervejs?

Bjarke Falgren”Jeg føler egentligt at dette album på en måde er et manifest af hvor jeg er nået til i mit liv. Jeg er jo et menneske som henter inspiration fra alle verdenshjørner af musikken, og derfor var en af mine bekymringer også om folk kunne følge med hele vejen rundt, når jeg nu “breder” mig så meget rent genremæssigt. Men jeg er i processen også kommet frem til at alt dette jo er mig. Så tråden må være at musik er følelser. Musik er noget vi har sammen, noget vi deler og dybest set handler det jo om substansen og ikke om genremæssige båse.

Al musikken på dette album kommer fra noget oprindeligt og kærligt. Så kunsten her for mig har været at give den musik, der er kommet igennem de bedste betingelser uden at skulle fravælge eller tage de svære valg, men bare tage det der nu kommer alvorligt, og gøre mig umage med at musikken kan mærkes på den rigtige måde.”

SIDE 33 – Hvis du kigger tilbage på de efterhånden mange år som aktiv musiker – og ikke mindst som sideman for f.eks. forskellige artister som Rasmus Seebach, Big Fat Snake, Johnny Madsen, Jens Lysdal, Outlandish og Hot’n Spicy – hvilke oplevelser og samarbejder – enten i studiet eller på LIVE scenen – står så stærkest i din erindring, og kort hvorfor?

Bjarke Falgren”Jeg har spillet på rigtigt mange plader, og som studiemusiker er det jo ikke altid at man godt kan lide den musik man skal indspille på. For det meste er det heldigvis ikke tilfældet men jeg har da prøvet at indspille tracks til f.eks. et hundeprogram til engelsk tv, hvor hvert track handlede om en ny hunderace, som så skulle udtrykkes igennem musikken! … eller den gang, hvor jeg indspillede med et engelsk boyband, hvor jeg fik det fysisk dårligt af at lytte på deres helt overdrevene intimiderende fraseringer.

Når jeg indspiller strygere til et track spiller jeg jo ofte rigtigt mange gange ovenpå hinanden, så nogle gange kan det være ret krævende, hvis man ikke er helt vild med musikken. Forestil dig hvis du skulle lytte 100 gange i træk på et nummer som du ikke kan fordrage! Heldigvis har de fleste indspilninger jeg har været med på været gode oplevelser, gode mennesker og god musik.”

SIDE 33 –  På ”Origin” tager du lytteren med på interessante rejser til bl.a. Sverige, Brasilien, Afrika, Portugal, Cuba og Paris – men også til Næstved, hvor det hele begyndte. Dette via nummeret ”Venligheden”. Det er nemlig ikke bare et ord – det også et bestemt sted på Næstved egnen, hvor du stadig bor. Hvorfor skulle dette sted have sit eget nummer, og kan du sætte lidt ord på hvad det for en historie du har med det sted?

Bjarke Falgren” ’Venligheden’ er en lille pavillon, som ligger i herregårdshaven på Rønnebæksholm. Grundtvig boede der med sin Marie. Hun var ung og han godt oppe i alderen men de blev smask forelskede. Marie Toft forærede ham denne lille pavillon i haven, så han havde et sted han kunne sidde og skrive. For mig at se den ultimative kærlighedsgave. Altså en gave som støtter op om sin elskedes kunst, passion og poesi. Grundtvig navngav bygningen ’Venligheden’. Desværre døde Marie kort efter i barselssengen og bygningen blev først færdiggjort herefter. Så i dag står den mere som et symbol på deres kærlighed.

Grundidéen bag musikvideoen er i virkeligheden at det er Maries drøm om hvordan det ville blive. At drømmen så ikke kom til at gå i opfyldelse – det er en anden sag. Men tilbage står ønsket om at vise hinanden venlighed, kærlighed, åbenhed, generøsitet og løfte hinanden op.”

SIDE 33 – Som dansk violinist vil Svend Asmussen nok altid blive nævnt som en reference. I dit tilfælde endte han jo rent faktisk med at være en slags mentor og en nestor for dig – og du modtog som den første ”The Ellen and Svend Asmussen Prize”.

Jeg antager at du som enhver anden musiker dog mest af alt gerne vil være dig selv – og ikke en arvtager for en anden. Men kan du sætte ord på hvad det mest værdifulde du har fået med fra dit venskab med Svend Asmussen er – og her tænker jeg både som musiker og menneske?

Bjarke Falgren”Det første jeg tænker på når jeg tænker på Svend var hans begejstring. Hver gang jeg mødtes med ham, havde han altid lige noget nyt jeg skulle høre, noget han lige var faldet over og var blevet grebet af. Hans øjne lyste og det smittede meget af på mig.

Det som inspirerede mig allermest, var hans legende tilgang til musikken. Hans evne til konstant at fornye sig og selvfølgelig hans fantastiske evner både som musiker, arrangør, komponist – men også som kapelmester og entertainer”

SIDE 33 – Du har i mange år haft mange loyale følgere – ikke mindst vores tidligere skribent Kurt Baagø. Hvad har det betydet for dig – i en branche hvor opgangstider bestemt ikke er en stationær tilstand – at du hele vejen har haft god support og opbakning omkring dit virke?

Bjarke Falgren”Det betyder selvsagt rigtigt meget at der er nogen at dele det hele med. Jeg er meget ydmyg og taknemmelig over at få lov til at gøre det jeg gør, at jeg får lov til at åbne hjerter med min musik. Når det sker, så føler jeg at mit liv giver allermest mening.”

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.