INTERVIEW MED BLUESMANDEN JESPER THEIS

”Skal jeg snydes vil jeg gerne selv stå for det”

Fotograf: Frank Nielsen

Vi har her på siden netop anmeldt det nye album fra Jesper Theis ”The Tide Will Turn Again”. Et album som vi herfra allerede nu godt vil kalde en seriøs kandidat til Årets Blues Album 2021.

Hvad der også fremgik af anmeldelsen var at albummet IKKE kan streames, men downloades via iTunes eller via www.jespertheis.com – og så kan det købes på CD. Af økonomiske årsager er det ikke trykt på vinyl. Lidt synd, for ligesom på debutalbummet ”Narrow Line” mødes man af et dragende og stemningsfyldt coverfoto – taget af fotograf Frank Nielsen, som også med mellemrum er så generøs at stille sine fotos og sit kamera til rådighed for SIDE 33.

Til gengæld kan man i CD udgaven af ”The Tide Will Turn Again” glæde sig over en  masse flere fotos i både booklet og slipcase, så man får virkelig noget for sine penge hvis man vælger dette fysiske format.

Om selve fotosessionen fortæller Frank Nielsen –

”Målet var at understrege det ”down to basic” som også ligger i måden at optage på med kun en mikrofon. For at fastholde atmosfæren er der heller ikke meget redigering i billederne, de er ret lige på. Jeg talte med Jesper om hvad hans ønsker var, men fik ret frie hænder til at gøre hvad jeg syntes. Så selv med min størrelse lykkes det mig at være “fluen på væggen”. Atmosfæren var forbavsende afslappet, ingen tvivl om at alle var dybt koncentreret om at levere det bedste”

FOTO: Frank Nielsen

Og med henvisning til vores anmeldelse og nedenstående billedserie kan vi blot konstatere, at det ligner at det rent faktisk var det bedste fra begge parter, der blev resultatet. På CD’en er billederne i farver – som ovenfor – mens du her eksklusivt kan se nogle andre sort/hvide fotos fra selvsamme session. Fotos der i sjælden grad understreger den autentiske stemning albummet blev til i.

FOTO: Frank Nielsen

INTERVIEW MED JESPER THEIS (JT)

SIDE 33 – Du har valgt ikke at gøre din musik tilgængelig via streaming tjenesterne. Hvad ligger der af tanker bag dette valg? 

JT ”Som Tim Lothar sagde da vi snakkede om netop det: Skal jeg snydes vil jeg gerne selv stå for det. Altså at jeg synes det virker helt dumt at fx. Spotify tjener en masse penge på at sælge musik, men der kommer praktisk talt ingen penge i musikernes lommer. Så derfor kan man kun købe sig til mit album. Og da CD’er har en kostpris så koster de 120 kr på min hjemmeside. Downloads via min hjemmeside bestemmer man selv prisen på (Det er her jeg “snyder” mig selv – bevidst). Fordelen er også at folk, der ikke har så mange penge kan købe albummet for den pris de kan betale. Egentlig havde jeg en ide om at lave albummet gratis til børn og unge – for at få børn og unge til at lytte til den slags musik. Det skulle bl.a. ske ved at tage rundt og spille nogle korte koncerter på skoler og gymnasier og evt videregående uddannelser. Men så kom corona… ”

FOTO: Frank Nielsen

SIDE 33 – Du er selv midt i 30’erne, og repræsenterer en genre – bluesmusikken – der kommercielt set er erklæret uegnet af de store medier. Hvor ser du mulighederne for at genren stadig kan tiltrække nye generationer af lyttere – og derved overleve på sigt?

JT – ”Der er ingen tvivl om at unge mennesker også kan lide musikken. Og koncerterne – da de jo ofte er ret intime. Og selve teksterne kan også relatere til unge mennesker. Jeg ved at Blues Danmark Foreningen arbejder (udtænker) på nogle initiativer for netop at få flere unge mennesker ud og høre bluesmusik. Men der er en svær opgave for som du siger så er genren kommercielt set sat på bænken og der bliver ikke spillet meget af den i radioerne. Og der går heller ikke mange af statens kulturpenge til den genre. Vi har fx. P8jazz. Men der er ikke en bluesradio fra DR’s side. Det viser meget godt hvordan landet ligger. ”

FOTO: Frank Nielsen

SIDE 33 – Bluesfolket er kendt som et at de mere konservative folkefærd, hvor man – groft optegnet – hellere end gerne hører den 117’ende fortolkning af f.eks. “The Thrill is Gone” end et nyskrevet nummer. Du udsender nu et album med netop 11 nyskrevne sange fra egen hånd. Hvor finder du troen, modet og mandshjertet til det? – og opfatter du det måske mest af som en slidt fordom, at man kommer længst på den blå rute ved at holde sig til fortolkninger fra genrens store righoldige bagkatalog?

JT – ”Den nemme vej til at komme til at spille koncerter og sælge albums er helt klart at spille noget som folk kender. Det gælder vist i alle genrer. Og det har jeg også gjort i en del år – på fritidsbasis. Men da jeg var en 16-17 år spillede jeg i et heavyband hvor vi skrev vores egne sange. Jeg tror jeg har savnet det siden – altså det at skrive sange selv. Det er – for mig – lettere at “levere” mine egne sange end en coversang. Der er selvfølgelig undtagelser. Det er næsten altid teksten i sangen som jeg er mest optaget af. Og der kan jo være en coversang som rammer mig på samme måde som mine egne sange gør. Men efter jeg udgav mit første album så fik jeg mere mod på og lyst til at skrive sange igen – og jeg er faktisk allerede igang med at skrive sange til det næste album.

Mine tekster handler ofte om politik og på det nye album The Tide er næsten alle sangene politiske – og så er der et par regulære kærlighedssange. Fælles for alle sangene er at de kommer fra mig og mine tanker. Alle sangene har en personlig historie bag sig. Jeg går altså ikke bare og leder efter et sjovt ord som jeg kan skrive en sang ud fra. ”

FOTO: Frank Nielsen

SIDE 33 – 11 sange er som nævnt udvalgt til dit aktuelle album. Hvornår ved du at en sang er god nok til at komme i betragtning til et album, og blive præsenteret for de musikere du samarbejder med?

JT – ”Det er sgu svært at svare på. Ift at præsentere den for de andre musikere så skal der ikke meget mere end en sangbar tekst til og en melodi og så kan vi komme igang med at arbejde med sangen. Pt foregår det via hjemmeoptagelser og en hel masse e-mails med lydfiler frem og tilbage – jeg glæder mig på flere måder til at coronaen er væk igen. I løbet af sangskrivningen kan jeg nogle gange “se mig blind” og få skrevet en dårlig sang eller en dårlig tekst. Men det finder jeg som regel ud af undervejs eller når vi arbejder med den i bandet – og så ryger den i arkivet eller i skraldespanden. Men det vigtigste er nu teksten, så når jeg synes at teksten fortæller den historie jeg vil fortælle så er jeg sådan set tilfreds.”

FOTO: Frank Nielsen

 SIDE 33 –  COVID-19 gør det svært at planlægge ret meget fremadrettet, men hvad er dine mål og drømme i forhold til modtagelsen og udbredelsen af “The Tide Will Turn Again”? 

JT – ”Der er slet ingen tvivl om at udgivelsen er blevet meget meget mere kompliceret af at vi ikke kan komme ud og spille. Vi havde planlagt en række udgivelseskoncerter – men de måtte aflyses og jeg vurderede at jeg alligevel ville udgive albummet på den planlagte dato. Så nu er planen at vente på at der kommer nogle anmeldelser af albummet og så kan det forhåbentlig hjælpe til med at få albummet ud over kanten og ud til folk. På den måde er dit arbejde som anmelder uvurderligt – især nu under coronaen – men bestemt også før og efter. Så der skal lyde en stor tak til alle musikanmeldere fra mig”.

FOTO: Frank Nielsen

PS:

Er du ligesom os begejstret for Frank Nielsens’s foto, så overvej om du ikke skulle købe hans flotte 200 sider store fotobog “The Blues Got Me” fra 2019. Bogen kan købs via Frank Nielsens facebook side https://www.facebook.com/www.fotofn.dk

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.