Interview med Esben Kronborg

”Gi’ mig en mikrofon så giver jeg koncert”

Fotograf: Mads Kornum

Som omtalt i en anden artikel udgiver sangeren og sangskriveren Esben Kronborg i disse dage for første gang sit 2019 album ”Esben Kronborg” i fysisk format. Et limited oplag på 200 stk. er trykt på Nordsø Records og sælges via aktuelle events i hjembyen Horsens i denne og næste uge, og ellers via hans Facebook side.

Der er tale om hans tredje album, og det første på dansk. Hans debutalbum ”Trumpets” fra 2014 gav ellers håb om et internationalt gennembrud ikke mindst pga sangen ”4th of July”, der virkelige rørte på sig også uden for hjemlandets grænser – men det blev ved lige ved og næsten.

Og intet er så skidt at det ikke godt for noget, for det klæder i den grad sangskriveren Esben Kronborg at favne sit modersmål. Han tør at dele de nære historier – så de føles som næstekærlige input til fællesskabet og det liv vi deler i sorg og glæde – og det ind imellem.

Vi har fået den aktuelle musik bud- og udbringer til at svare på en lille six-pack af spørgsmål, som heldigvis afslører at der er mere på vej – uanset hvordan den vej så må blive!    


SIDE 33 – Du udgiver nu dit 2019 album ”Esben Kronborg” på vinyl i 200 eksemplarer trykt på Nordsø Records. Hvorfor lige nu og hvorfor er det i det hele taget vigtigt for dig at få det ud i et fysisk format?

Esben Kronborg (EK) ”Jeg har hele tiden haft et ønske om at udgive den på vinyl. Men kunne ikke nå det op til album releasetouren i 2019. Rigtig mange har skrevet og spurgt efter det, men jeg har ventet på det rette tidspunkt. Det blev så nu, lige i tide til julehandlen. Jeg ville gerne have været på en vinyltour, men det er svært med koncerter for tiden”

SIDE 33 – Hos Side 33 ser vi ”Esben Kronborg” som et af de stærkeste danske pop/rockalbum i 2019, men det fik desværre ikke den brede opmærksom, som den efter min opfattelse så absolut fortjente.

Hvordan tackler man som udøvende kunstner, at man laver noget så vellykket – og endda i selskab med en af landets bedste producere Lars Skjærbæk – og så ender det alligevel lidt i glemmebogen?

EK – ”Man skriver nogle flere sange og spiller nogle flere koncerter. For mig handler det om at udforske det håndværk det er, at skrive sange og blive bedre til det. Mit seneste album var mit tredje og første på dansk. Så jeg udforsker stadig det danske sprog og har kreativ optur over det. Dermed ikke sagt, at det ikke er træls når der ikke rigtig er hul igennem. Jeg har ihverfald gjort mit bedste både under indspilningerne og bagefter i det efterfølgende promotion arbejde. Jeg har skrevet hundredvis af mails, stemt dørklokker og hyret et PR-firma. Det går op og ned i showbizz, jeg toppede kommercielt i 2014 men kunstnerisk i 2019.”

SIDE 33 – Som bonus på vinyludgaven af ”Esben Kronborg” er tilføjet din nye single ”De samme fejl” – der er en meget personlig sang, som tager sit udgangspunkt i at du er vokset op i et hjem præget af vold, alkoholmisbrug og uforudsigelighed – samtidig med at et også var et hjem, som i perioder var fyldt med varme, og kærlighed når alkoholen ikke fyldte.

Desværre et billede mange andre kan genkende fra dem selv. Har du fået nogle reaktioner på sangen, som du føler du kan bruge til noget, eller som bekræfter dig i at det var den helt rigtige sang at skrive lige nu ? 

EK – ”Jeg har fået enormt mange mails og beskeder fra folk jeg kender og ikke kender. Tilkendegivelser der fortæller mig, at rigtig mange har misbrug og savn tæt inde på kroppen. Hvis sangen har sat gang i tanker og reflektion hos dem som har lyttet, så er missionen fuldført. ”

SIDE 33 – Som musiker har 2020 jo været et ubarmhjertigt år. Er der alligevel noget positivt du kan hive ud af året – som du endda fremadrettet måske kan bruge i forhold til dit videre liv som både stort familiemenneske og en pro-aktiv og skabende musiker?

EK ”Jeg har været så heldig at have spillet en masse sjove og hyggelige koncerter i år. Giv mig en mikrofon, så gir’ jeg koncert. Jeg har spillet på skoler, i børnehaver, for biler, til fællessang, på klubber, på gaden, til bryllupper, online, osv. Telefonen har ringet uopfordret rigtig mange gange. Det må jo betyde, at verden altid kan bruge en spillemand og at jeg stadig er relevant og en folk tænker på.”

SIDE 33 – Du har fået skrevet nogle nye sange, og nåede også at lufte nogle af dem LIVE. Hvad er de musikalske planer for 2021 for dig i denne skrivende stund, hvor der jo stadig er flere spørgsmål end svar i forhold til hvornår livet med og i musik normaliseres?

EK – ”Jeg arbejder på et nyt album. Hvordan og hvorledes ved jeg ikke endnu. Men det vil jeg gerne bruge 2021 på. Hvis vaccinen virker og vi kan samles. Så holder jeg en stor sommerfest hjemme i haven med livemusik, fadøl og alle de venner og fans jeg ikke har set i et år. Jeg spillede min sidste bandkoncert et par dage før nedlukningen. Jeg savner drengene og følelsen af at spille høj rockmusik sammen.”

SIDE 33 – Sidst men ikke mindst, så er du jo selv ganske nysgerrig på musik. Hvilke sange har virkelig rørt eller ramt dig her i 2020 – og kort hvorfor? 

EK – ”Det er umuligt at gøre kort. Der er kommet meget godt. Du kan få min top-5 på Spotify.

“And It’s Still Alright” – Nathaniel Rateliff

”Solskin I Mig” – Sara Zacharias

”Dit Hjerte Er Rent” – Benjamin Hav

“The Night Of Santiago” – Leonard Cohen

”Med Vinden I Håret” – Alberte

… Så er Ryan Adams også ude med et helt nyt album. Han er altid god.”

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.