Interview med Rasmus Matthiesen – Del 2 af 2

”Om bl.a. inspirationskilder, en ny protestsang, Claus Hempler og andre positive oplevelser i en Corona tid”

Fotograf: PRESSEFOTO

I første del af vores interview med sangeren og sangskriveren Rasmus Mathiesen, der i morgen udsender singlen ”Jeg skulle ha’ været” , spurgte vi ham blandt andet om hvilke nye mål, håb og drømme at arbejdet med det nye album har skabt i forhold de næste skridt i den musikalske karriere?  Dertil svarede han blandt andet:

”Målet og håbet med den nye plade er, at den kan åbne nogle nye døre og give mig mulighed for at spille en masse koncerter, som jeg virkelig brænder for.”

”Jeg drømmer om, at den har plade kan være mit ´gennembrud´. Men lige meget hvad, er det en plade og nogle sange, som, syntes jeg, definerer mig som sangskriver og for alvor skaber en personlig lyd og stemme, som kan danne udgangspunkt for endnu flere sange i fremtiden.”

Men den form for bevidsthed og personlige definition kommer ikke uden historie – og den kommer heller ikke uden hårdt arbejde og noget modvind undervejs.  Men så må der tænkes nyt, og tages andre veje – som f.eks. nogle hyggelige ”køkken sessions” under nedlukningen.

Og så bekræfter vores dugfriske interview at protestsangen slet ikke død – den har bare fået et nyt ansigt, og fået nedtonet pegefingeren.  

Det skal dog ikke hindre SIDE 33 i at pege på Rasmus Matthiesen som en af de næste store samlende fortællere på den danske folk/rock/sangskriver scene.

INTERVIEW

SIDE 33 – Du bidrog med nummeret ”Lad dine bekymringer ligge her” på den fine debut EP fra Red Handed Five. Ovenpå en lang corona pandemi, der har påvirket de fleste – og ikke mindst musikbranchen – har du så selv kunne ladet dine bekymringer ligge – eller hvordan er du generelt kommet igennem 2020/21 som aktiv udøvende musiker? 

Rasmus Matthiesen – ”Jeg havde ikke planlagt en længere tour eller lignende i perioden, så jeg har ikke været nødt til at aflyse en masse koncerter. Men selvfølgelig har der ikke været mulighed for at spille koncerter i det omfang, jeg gerne har villet.

Men vi spillede to udsolgte koncerter på HUSET i KBH tilbage i efteråret. Den ene af dem for et siddende publikum, hvilket var en rigtig god oplevelse. Og så har jeg, som mange andre, udnyttet tiden til at få skrevet en masse sange.

Så ja, jeg har godt kunne lade min bekymringer ligge, og i stedet forsøgt at vende det til det positive. Under den første store nedlukning i foråret 2020 lavede jeg f.eks. et initiativ, som jeg kaldte `Køkken Session´, hvor jeg spillede nogle af mine nye sange live fra mit køkken. Det fungerede godt- og det havde jeg ikke gjort, hvis det ikke var for nedlukningen og alt hvad det indebar.

Men nu glæder jeg mig også til at komme ud og spille. Jeg spillede i lørdags i min gamle hjemby Gl. Rye og det var fantastisk at stå foran et publikum igen.”

SIDE 33 – Hvis du fik til opgave at skrive en moderne protestsang – hvad ville din protest så være rettet imod?

Rasmus MatthiesenJeg har faktisk en protestsang på den kommende plade. Den hedder `Politikernes Skyld´ og handler om en ung mand, som er utilfreds med udviklingen i landet. Både hvad angår flygtninge, land vs. by, klimaet, den offentlige transport og huspriserne. Og han er i særdeleshed utilfreds med vores politikerne. Han beslutter derfor, at han selv vil stille op til næste valg.

Sangen har en snert ironi over sig, men temaerne er alvorlige nok. Jeg kan godt forstå, hvorfor man nogle steder i kanterne af landet, syntes, at der kan være langt til beslutningstagerne. Men jeg mener samtidig, det er vigtigt at nedtone den her kamp mellem land og by.”

SIDE 33 – Hvad har været den mest positive musikalske oplevelse for dig indenfor det sidste år (alt til trods)?

Rasmus Matthiesen –  ”Den mest positive oplevelse i år var, da jeg så Claus Hempler solo på Bremen Teater i november. Den mand synger bare fantastisk godt og så har han skrevet nogle vidunderlige sange. Hans seneste album `Kuffert Fuld Af Mursten` er for mig at se én af de bedste danske plader i mange år.”

SIDE 33 – Hvordan holder du dig opdateret i forhold til at opdage nyt musik?

Rasmus Matthiesen”Jeg er ikke så god længere til at opsøge ny musik. Men jeg får en del foræret gennem venner og musikere, som anbefaler bands, jeg skal høre. Senest fik jeg anbefalet Honey Harper. Tjek ham ud.”

SIDE 33 – Hvornår er du sidst selv blevet godt og grundigt musikalsk nyforelsket – og i hvem?

Rasmus Matthiesen – Ud over Claus Hemplers føromtalte plade ´Kuffert Fuld Af Mursten´, så er min seneste store musikalske forelskelse Lana Del Rey og hendes album `Norman Fucking Rockwell´, som jeg har lyttet meget til det seneste år.”

SIDE 33 – Hvis du skulle indspille en hyldest EP, hvor du fortolker nogle af de kunstnere, der har formet soundtracket til dit eget liv – hvilke fem artister ville du så vælge – og kort hvorfor?

Rasmus Matthiesen – Jeg voksede op med Sebastians `Skatteøen´ og det er et af mine første musikalske minder.

Da jeg gik på opdagelse i min fars pladesamling som dreng faldt jeg over CV. Jørgensens `Tidens Tern´ og senere også Bob Dylans `Highway 61 Revistied` og herefter var jeg bare solgt.

Arctic Monkeys´ debutalbum slog fuldstændig benene væk under mig og dannede soundtracket til mine gymnasieår. Alex Turners sangskrivning har desuden været – og er fortsat – til stor inspiration.

 Hvis jeg også skal pege på nogle, som har dannet soundtrack de senere år, kunne det være navne som Jason Isbell, Claus Hempler, Niels Skousen, The War On Drugs eller Bisse”.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.