Jazz Child forener kunst og musik med en fascinerende samklang

”Debut single maler billedet af et talent, der er vokset med opgaven”

Fotograf: Markus Kluge - Pressefoto

Bag navnet Jazz Child gemmer sig den 46-årige Anne Sophie Smith Ingendahl – der sidste år vågnede en morgen og følte hun skulle finde svar på spørgsmålet – ”Hvad vil du gøre, hvis du kun har seks måneder tilbage at leve i”. Svaret var ikke at fortsætte som socialpædagog, men at lave og leve af lyd – også selvom hun er stokdøv på det ene øre. For hun havde trods alt også en lang baggrund indenfor musik, både som sangskriver, musiker, producer og sangcoach.

Om valget af kunstnernavnet fortalte hun i et interview med Lokalavisen Hørsholm sidste år –

“Følg din indre stemme. Lev i dag, planlæg i morgen. Bevar barnet. Så åbner det kreative univers sig”

Og det har det så sandelig gjort. Hun er nu klar med sin første single, og den bekræfter et talent, der bedre sent end aldrig, nu får lov at udfolde sig.  Singlen er reelt set set et bestillingsarbejde – en opgave, hvor et kunstværk skal føde et andet.

Udfordringen fandt sted i My Beautiful Gallery i Rungsted og lød – skriv et musiknummer over et valgfrit maleri. Du har 24 timer! Det var også her, Jazz Child allerede aftenen efter skulle fremføre det nummer som altså nu udsendes som single med titlen ”I Am Not Here”. Et flot nummer, der lyder som et ønskebarn med smooth jazz og elektronisk pop, som det stolte forældrepar.   

Trods en naturlig panik over den korte deadline og hvad der syntes som en umulig opgave fandt Anne Sophie – eller Fie som hun blot kaldes – præcis dét maleri, som skulle få vendt en skræmmende proces til en interessant og dyb personlig rejse.

Det udvalgte maleri, der er malet af Kristina Skalberg Sejersen, forestiller den danske Prinsesse Ingeborg, datter af Valdemar den Store, der levede i 1100-tallet og var bror til Valdemar Sejr. Som 18-årig blev Ingeborg eksporteret til Frankrig for at blive gift med den franske konge Filip 2. Men allerede morgenen efter brylluppet blev hun forstødt i arrest i 20 år. Paven beordrede, at der ikke vil blive udført kirkelige handlinger, før Ingeborg blev løsladt, hvilket tvang Kong Filip til at løslade hende.

”I Am Not Here” fremstår nu som et værk, der i tekst og udtryk indfanger essensen af maleriet: en kvinde uden magt over eget liv og skæbne. Kampen, konflikten, sorgen er til stede i spændingen mellem Jazz Childs distancerede men insisterende stemme, som spiller op mod musikkens underspillede storhed. Desperationen er tydelig, men fåmælt.

”Prinsesse Ingeborg var meget stærk og endte faktisk med at regere i Frankrig nogle år. Sangen symboliserer ikke kun mangel på magt over eget liv, men også den styrke man kan finde i at kæmpe og bevidst forsøge at ændre på sin situation,” fortæller Fie.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.