Joram Johan Paulo aka JJ PAULO er født i Tanzania – men er opvokset i Silkeborg i Danmark. Hans musik og personlighed afspejler ifølge ham selv det bedste fra de to lande. Det kan du læse nærmere om i vores store interview, hvor han også kommer ind på hvorfor han foreløbig gør tingene selv, og har sagt ”Nej tak” til henvendelser fra nogle af de helt store pladeselskaber, og hvordan det lykkedes for ham at blive spillet og interviewet af selveste BBC Radio. Han fortæller også om hvorfor han altid foretrækker at performe med sit band fremfor ‘bare’ en DJ, og om sine drømme om at stå på Orange Scene i Roskilde, fylde Royal Arena og få et gennembrud i Østafrika – ligesom han også åbent og ærligt fortæller om nogle af de slag over snuden han har fået på sin vej. Slag han har lært af – og som blot har motiveret og overbevist ham endnu mere. Derfor er mottoet ”Vær modig, tænk selvstændigt og kom hellere galt afsted end slet ikke afsted” stadig et han gerne giver videre til andre håbefulde artister derude – og det han lever efter når han præsenterer sig som “Future king of international afrobeat”.
Han udsender i dag singlen ”Type” som den tredje single forsmag fra hans kommende EP ”The Sound of Africa” – der udkommer digitalt den 12. november. Der er tale om den tredje EP fra en artist, der allerede har markeret sig stærkt i både i ind- og udland, som en uovertruffen og farverig LIVE performer. Det beviste han senest på SPOT festival foran godt 1.000 begejstrede publikummer.
I øvrigt en festival han skulle have gæstet allerede sidste år, men det spillejob satte COVID-19 en stopper for, ligesom den gjorde det for en UK-tour og optrædener på Roskilde Festival og SmukFest. Hårde slag for en upcoming kunstner, men hverken det – eller coronavirus og malaria på samme tid – har været nok til at slå en særdeles seriøs og hårdt arbejdende uafhængig artist omkuld.
Ved siden af tilværelsen som selvstændig musiker har han læst sprog og internationale studier på Aalborg universitet. Det afsluttede han efter en veloverstået eksamen i sommers, og i den forbindelse lagde han på sin Facebook profil ikke skjul på sin taknemlighed til sine forældre og til det danske samfund, der tilbyder disse gratis uddannelsesmuligheder.
Selv har han – blandt andet via sit studiejob – knoklet hårdt for at kunne støtte sin lillesøsters uddannelse til læge i Tanzania – ligesom han har hjulpet andre fra sin familie i forhold til at sikre deres skolegang i Tanzania. Han har også deltaget i diverse støttearrangementer – senest ’Rising Hope Denmark”, hvor overskuddet går til projekter i Tanzania, som bl.a. støtter udsatte kvinder – og i efterårsferien havde han fornøjelsen af at undervise en 9-årig talentfuld pige – Liku – i sangskrivning og performance.
Hans seneste EP projekt er produceret i Tanzania og Kenya, og dette er gjort mulig med hjælp fra Koda Kultur. Så det må siges at JJ Paulo på alle fronter er en særdeles aktiv del af en sund ”give and take” kultur, der gør en forskel – og giver nogle mærkbare resultater.
Grundstenen til det er lagt fra barnsben. Han har optrådt og performet med afrikansk dans siden han var 5 år gammel, og har praktiseret det at være en entertainer foran et publikum siden han gik i 1.klasse. Allerede som 15-årig og flere år frem underviste han flere end 100 mennesker i ’hakke danse’ (afrikansk stilart) på Utamaduni lejren ved Djursland – og sådan er det ellers fortsat i forskellige projekter for den målrettede sanger, sangskriver, danser, producer og underviser.
Hans musik er bygget om omkring de velkendte varme vuggende afrikanske grooves og rytmer, og er mixet med fede tilbagelænede beats – og ikke mindst positiv energi og glæde. Teksterne afspejler en ambitiøs ung mand, der både rummer holdning og handling – og evnen til forvandling. Hans seneste single ‘My Bebe’ blev i 5 uger i træk stemt ind på P3’s upcoming liste, hvor den to af ugerne lå nr.1.
Den 18. november står han på scenen i Lille VEGA i København, og til februar har han booket sine første jobs i England. Så der sker meget omkring JJ Paulo lige nu. Derfor tænkte vi at det var på sin plads med et interview! – og vi kunne hurtigt konstatere, at også der er Joram en der giver ud af sig selv – 100% …. mindst!
INTERVIEW MED JJ PAULO
SIDE 33 – Du har læst sprog og internationale studier på Aalborg universitet. Det afsluttede du efter en veloverstået eksamen i sommers. Skal den uddannelse bruges til noget lige nu og her – eller er det musikervejen du satser 100% på i den kommende tid?
JJ PAULO – ”Ja, det var en kæmpe milepæl for mig at blive færdig på UNI. Da jeg kom til Danmark, var det netop med det formål at jeg skulle få en ordentlig uddannelse. Så det har altid været vigtigt for mig at færdiggøre min uddannelse, lige meget hvor godt det går med musikken.
Jeg satser 100% på musikken men bruger meget af det jeg lærte på UNI, da jeg jo også er min egen manager, PR og alt muligt andet. Jeg har også stadigvæk mit gamle studiejob, hvor de er fantastisk fleksible.
Jeg kommer aldrig til kun at leve af musik, selv når jeg en dag tjener millioner på min musik, så vil jeg stadigvæk lave noget andet ved siden af. Musik kan give mig et kæmpe økonomisk boost, som gør at jeg kan starte nogle andre spændende ting op.
Musik er en meget utilregnelig branche, du kan vågne op i morgen og så er der ingen der vil lytte til dig mere. Derfor skal musik på sigt ikke være min hovedindkomst. Se på Daniel Agger (tidligere fodboldspiller), som i dag har kæmpe succes med sit firma Kloagger. På samme måde vil jeg bygge noget op som kan forsørge min familie.“
SIDE 33 – Jeg ved ikke om man kan sige at 2020 og 2021 er gået galt for de fleste pga. COVID- 19 – men for dig personligt betød pandemien og dens mange følger, at du mistede dine spillejob på Roskilde Festival, SmukFest , SPOT festival – samtidig med at større UK tour, som du selv havde fået booket blev aflyst – og så du blev endda også selv ramt af coronavirus samtidig med du fik malaria. Alligevel står du her i dag – fit for fight – og med ny single klar. Hvordan har det kunne lade sig gøre? – er du simpelthen typen, der nærmest bliver stærkere i modgang?
JJ PAULO – ”Haha – jeg bliver bestemt stærkere i modgang. Jo mindre folk tror på mig, jo mere vil jeg modbevise dem. Hvis jeg kan overleve at have malaria og Covid-19, så kan jeg overleve alt. Derfor går jeg også over for rødt og drikker Cobra gift til morgenmad for jeg er udødelig, haha! Man finder virkelig ud af hvor stærk man er i modgang, sidste år da alt blev aflyst, formåede jeg alligevel at booke over 20 koncerter og være på to Danmarks turneer. Mange spillede slet ikke en eneste koncert!
Jeg har knoklet røven ud af bukserne for at nå hertil, og i starten var modgang nærmest det eneste jeg oplevede. Jeg har kæmpet for hver eneste afspilning på Spotify, hver eneste solgte billet og det går kun en vej og det er op.
Da jeg udgav min single ’Sawa wale’ sendte jeg den til mange af P3’s pogrammer og spurgte om de kunne tænke sig at spille den, jeg fik intet svar. Herefter tænkte jeg nu skal jeg fandme vise dem! Så jeg sendte den til BBC RADIO som elskede sangen og gav mig et interview.”
SIDE 33 – Singlen ”Type” er en forløber for din kommende EP – der udkommer den 12. november. Den er optaget i Tanzania og Kenya, og annonceret som dit afrobeat projekt. Kan du berette lidt om baggrunden for det valg, og om turen gav det resultat, som du havde håbet?
JJ PAULO – ”Jeg har glædet mig så meget til at udgive dette projekt – det er ligesom kulminationen på at jeg ENDELIG har fundet min lyd! Alle sange afspejler min personlig og kultur.
Mit EP-cover er malet Banjamin Abena som vandt DR programmet ’Danmarks bedste portræt maler’. Maleriet er en afrikansk kvinde der bærer sit barn på ryggen. ’Type’ er dedikeret til denne afrikanske kvinde. Jeg mener at Afrikanske kvinder er de stærkeste mennesker på jorden og ’Type’ handler om at jeg er forelsket i denne afrikanske stærke kvinde.
Jeg indspillede, mixede og skrev hele min næste EP i Tanzania og det var fantastisk at lave afrikansk musik i Afrika. Jeg fik som nævnt corona og malaria imens jeg var afsted så meget af turen var jeg også sengeliggende. Men det sidste nr på EP’en optog jeg faktisk imens jeg havde malaria og corona og min stemme var så hæs af at hoste så meget, men jeg syntes det lød lidt sexet så jeg beholdt optagelsen (ha ha).
Det var fantastisk for mig at lave et projekt dedikeret til den Afrikanske lyd og så kunne kigge ud ad vinduet på mit værelse og se den smukke Tanzanianske sol gå ned og dufte det tørre røde sand. Jeg ser flere andre musikere der tager til Spanien og Grækenland for at indspille i et mansion med swimming pool. Jeg vil til en hver tid foretrække at indspille i min lille landsby i Tanzania, hvor strømmen går engang imellem og hvor man skal koge vandet inden man drikker det”.
SIDE 33 – I september fik du så endelig fornøjelse af at spille for 1000 mennesker på SPOT festival. Kan du sætte lidt ord på den oplevelse – var det ligefrem følelsen af en forløsning?
JJ PAULO – ”Det var en kæmpestor oplevelse, men forløsningen kommer først når jeg har åbnet orange scene om nogle år.
Det var heller ikke sådan at SPOT satte mig på RADAR (spillested i Aarhus) kl. 12. De gav mig den største scene på et fantastisk tidspunkt. Jeg havde inviteret et kæmpe kor med på scenen og sammen med mit eget band var vi i alt over 20 musikere på scenen. Det var så fedt, og mange glemmer tit, at jeg er solist fordi jeg har så stort et set-up med når jeg spiller koncerter. Hvis jeg bare havde en DJ med, så havde jeg tjent rigtig mange penge i sommers på festivalerne men, jeg investerer i mit livebrand, som snart er det bedste indenfor Afrobeat.
SIDE 33 – Er det et tilsvarende show folk kan forvente i VEGA den 18. november. Kommer du med samme set-up?
JJ PAULO – ”Det må man se til koncerten”
SIDE 33 – Du har uden tvivl egoet og selvtilliden i orden. ”Jeg er en performer af guds nåde” skriver du selv – og jeg skal tilstå at jeg kan finde mange vidner, der vil bekræfte den påstand. Men konkurrencen er måske hårdere end nogensinde på både den danske og internationale musikscene. Hvad føler du selv der skal til – og hvad mangler du at bygge på – for at du forhåbentligt kan tage de næste skridt, der kan gøre at du kommer nærmere målene og drømmene om at fylde Royal Arena, stå på Orange scene, og samtidig også være et stort navn i f.eks. Østafrika?
JJ PAULO – “Hahaha – det er rigtigt, min selvtillid er tatoveret på kroppen. Jeg er dog min egen største kritikker og føler altid der er en masse jeg kan gøre bedre. Ofte når jeg har spillet koncerter er folk fuldstændig blæst bagover og kommer med en masse fantastiske komplimenter. Nogle gange leder jeg næsten efter en der kan komme med noget kritik, fordi jeg gerne vil give publikum en endnu bedre oplevelse.
Jeg gør rigtig meget for at mine koncerter hele tiden skal blive bedre. Jeg går f.eks. til sangundervisning to gange om måneden, derudover går jeg til yoga som hjælper mig med at få styr på min vejrtrækning ,da jeg danser og synger på samme tid. Derudover træner jeg en masse i fitness netop fordi jeg igen er så bevægelig på scenen, at det simpelthen kræver at jeg er i god form.
Men det er bestemt ikke hvem som helst jeg vil have hjælp fra, der skal være en god kemi og så skal man have samme tro, og proaktive tilgang til projektet som jeg har. Hvis jeg bare ville have en pladekontrakt, havde jeg for længst fået det, jeg har så sent som i denne uge fået en henvendelse fra Universal Music i Danmark, tidligere har Sony music Danmark også henvendt sig, men det er absolut ikke i min interesse at få en pladekontrakt lige nu. Jeg skal blive bedre til at promovere mig selv og så skal jeg snart lave en sang med en stor østafrikansk artist så folk i øst afrika for alvor finder ud af hvem JJ. Paulo er.”
SIDE 33 – Du er en ægte Do It Yourself artist. Det kræver som ofte at man er god det hele, hvilket de færreste trods alt er. Hvilke dele af dit job som selvstændig musiker elsker du mest – og hvilke dele kunne du egentligt godt tænke dig at kunne uddelegere?
JJ PAULO – ”Jeg elsker at spille koncerter, det er derfor jeg laver musik. Jeg syntes faktisk også det er meget sjovt at sende mails rundt og promovere mig selv. Desværre er der mange, der ser det som et tegn på mangel på seriøsitet at artisten selv tager kontakt. Nogle platforme tænker straks man er en dårlig musiker, hvis man ikke engang har en manager. Så nogle gange sender jeg mails, hvor jeg omtaler mig selv i tredje person, eller så pointerer jeg, at jeg er en atypisk musiker, der gør det meste selv.
Da jeg skrev til BBC RADIO sendte jeg en mail hvor jeg bare var ærlig og det tror jeg bestemt bar pote. Jeg vil gerne snart slippe for at indberette min skat selv – haha. Og så vil jeg også gerne snart slippe for at sende fan mail til mig selv, det kunne være fedt, hvis nogle fans ville overtage den opgave – ha ha!” .
SIDE 33 – Du lægger ikke skjul på alle jobs kræver den samme respekt, ydmyghed, energi og dedikation – at alle job er lige vigtige, og forberedelsen altid er den samme uanset om det er på spotfestival foran 1.000 mennesker eller en kold aften i det fri foran 42 mennesker. Men hvad er det der skal til – og skal lykkedes – for at DU føler dig lykkelig efter en koncert?
JJ PAULO – jeg har optrådt siden jeg var 5 år og altid følt at scenen var mit hjem. Jeg spillede i 2018 og 2019 rigtig mange koncerter alle mulige mærkelige steder. Nogle gange foran et publikum, som ikke specielt lytter til afrikansk musik og alle steder fik jeg samme fantastiske respons. På den måde kan man godt sige, at jeg er en kamæleon. Jeg har aldrig spillet to ens koncerter for jeg performer altid forskelligt baseret på publikum.
Lad mig sige det sådan her – Mine koncerter er en introduktion til min afrikanske kultur, når man går fra mine koncerter, har man fået et indblik i den kultur. Når publikum danser, smiler og jubler, accepterer de ikke kun min kultur, men de tager også godt imod den, det gør mig lykkelig! ”
SIDE 33 – ”Vær modig, tænk selvstændigt og kom hellere galt afsted end slet ikke afsted” – har du også skrevet på din Facebook profil. Kan du sætte lidt flere ord bag det mindset, og eventuelt give et par eksempler på hvor det gik galt, men hvor du så også lærte noget af det – og derved fik mod på mere?
JJ PAULO – ”Da jeg dimitterede fra HF i Silkeborg flyttede jeg til London for at lave musik. Jeg havde kun indspillet en sang nogensinde, men var alligevel sikker på jeg ville få succes. Jeg ved simpelthen ikke hvor den selvtillid kom fra dengang, for jeg lavede virkelig dårlig musik.
Jeg boede i London i 1 ½ år. Jeg elskede at bo derovre, men det var rigtig hårdt for min musikalske drøm. Ikke kun fordi jeg ikke lykkedes med noget, men fordi jeg var omringet af venner og folk som så min musik som en joke og slet ikke tænkte, at jeg ville kunne udrette noget indenfor musikbranchen. Et eller andet sted kan jeg godt forstå dem, for min selvtillid omkring musikken hang ikke sammen med det jeg spillede for dem.
Jeg rejste til London uden hår på brystet, som en ung teenager med store drømme. Og jeg rejste hjem fra London med rigtig mange slag på selvtilliden. F.eks. var der ingen der troede på jeg nogensinde ville blive interviewet i BBC radio – men jeg siger aldrig: ”hvad sagde jeg” for så skulle jeg sige det hele tiden.
Afrobeat er kæmpestort i London og om nogle år er jeg kæmpestor i London. Til den tid håber jeg, at jeg kan huske navnene på alle dem der lavede jokes om min musik, da jeg nok bliver nød til at sende dem et billede med teksten ’Who’s laughing now’ ”
SIDE 33 – I et interview sidste år udtalte du – “My music is African, my dance is African, I am African”. Men er der alligevel også noget i den danske kultur, musik og livsstil, som du føler du har fået ind under huden, og som betyder noget for dig – som mennesker og/eller udøvende artist?
JJ PAULO – ”I Tanzania lever man meget dag for dag, det betyder at man aldrig rigtig stresser, men at man samtidig heller ikke indbetaler til en pension. I Danmark planlægger man mange ting og kommer aldrig for sent. Jeg har fået det bedste fra begge verdener. Jeg stresser aldrig, hvilket nok også er derfor jeg sidste år kunne færdiggøre mit sidste semester på UNI, samtidig med jeg var min egen manager, samt selv indspiller, skriver, optager og mixer min egen musik.