Jubilaren ”American Pie” fejres i Danmark

Veteranen Don Mclean gæster Portalen i Greve i efteråret 2022

Fotograf: PRESSEFOTO

For 50 år siden udsendte amerikanske Don McLean hans andet album ”American Pie” – og det over 8 minutter lange titelnummer – har sammen med en anden sang fra albummet Vincent” – skrevet sig ind i historiebøgerne, som nogle af de helt store sangskriverklassikere. Det har også sikret ham en plads i “Songwriters Hall of Fame” samt senest en stjerne på Hollywood Walk of Fame – og det gør at han selvfølgelig er en naturligdel del afprogrammet når der f.eks. laves en eksklusiv rocklegends cruise i hjemlandet!  

Nummeret ”American Pie” har endda været et hit i flere forskellige fortolkninger – og ikke mindst i Madonnas version fra 2000 albummet ”Music” fik den nyt liv og nye vinger. Året før var det iøvrigt ”Weird Al” Yancovic, der på respektfuld vis parodierede ”American Pie” – i en version, der blev til ”The Saga Begins”.

Og sagaen om denne sang har nu varet i 50 år, ikke mindst fordi den har en tekst , med et indhold og en betydning, der kan blive diskuteret i en uendelighed . For hvad handler den egentlig om – ja, det emne er der rent faktisk skrevet en hel bog omkring!  

Og derfor holder sangen nok også her i 2021 – for kulturen og musikken er jo ofte stærkest, når den ikke indeholder de alt for åbenlyse svar, men i stedet åbner døre, øre, øjne og tidløse tanker.

Det har Don McLean’s værk fra 1971 nu formået at gøre i i 50 år. Sangen har været konstant relevant gennem alle årene, og kunne for eksempel for nylig høres i Marvel filmen ”Black Widow” og så sent som sidste år udkom endnu en fin fortolkning af ”American Pie” med acapella gruppen Home Free, og endda med Don McLean selv med som gæst.

Snart 76-årige Don McLean udsender også stadig nyt materiale. Seneste album ” Still Playin Favorites” der udkom sidste år er dog et coveralbum, hvor han hylder amerikansk musik , og hvor han i sine fortolkninger spænder over mere end 100 års sangskrivning hentet fra et skatkammer med musik, der har rødder i såvel country, folk, gospel, bluegrass, blues, jazz og soul – og endda med et rock and roll twist. Det roste album kan man se og høre mere om via hans egen YouTube kanal.

I anledning af 50-års jubilæet for ”American Pie” drager Don McLean igen på turne – og kommer til Europa til næste år.  I Skandinavien giver han hele 9 koncerter i Oktober 2022, men blot en enkelt i Danmark, hvor han spiller i Portalen i Greve d. 25 Oktober.  

Billetsalget til Portalen starter den 24.09.21 kl. 10 via ticketmaster.  

  • 14/10 2022 – Bergen, Peer Gynt-salen (NO)
  • 15/10 2022 – Stavanger, Kuppelhallen (NO)
  • 16/10 2022 – Oslo, Sentrum Scene(NO)
  • 18/10 2022 – Göteborg, Lorensbergsteater (SE) 
  • 20/10 2022 – Turku, Logomo (FIN)
  • 21/10 2022 – Helsinki, Kulttuuritalo (FIN
  • 23/10 2022 – Stockholm, Göta Lejon (SE) 
  • 24/10 2022 – Malmø, Palladium ( SE) 
  • 25/10 2022 – Greve, Portalen ( DK)

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.