Julekalender – LÅGE 14

"Dagens artist – Johan Airikoji – så bliver det ikke mere autentisk"

Fotograf: PRESSEFOTO

På Side 33 vil vi som vores julekalender på vores webside hver dag fra 01.12 til 26.12. bringe et kort interview med dagens artist. En person vi i årets løb føler har bidraget med gode oplevelser eller begejstring til musikhjertet. For julen er jo som bekendt hjerternes tid – så lad os sætte musik og spørgsmål i omdrejninger.

Dagens artist er svenske Johan Airijoki.

“Tänk dig en lägereld i kraftiga minusgrader där de alkoholfyllda ångorna syns i luften. Tänk dig en trubadur som sjunger för att överleva. Där har du Johan Airijoki.

Sådan præsenteres Johan Airijoki på sin hjemmeside https://www.johanairijoki.se/info/ . En musiker, der i den grad tager sin hjemstavn – og dens ve og vel, ulykker og udfordringer – ind i musikken og i de malende historierige tekster. Ligesom Norland for vores egen Allan Olsen er næsten hele omdrejningspunktet for hans virke og verdenssyn, så er Norrland det for John Airijoki.  Han har hele vejen igennem en intensivt udtryk i det man vel bedst kan betegne som rustikt folk-blues eller ”glesbygdsblues”, som han selv foretrækker at kalde det.

Hans første EP lavede han i 2014 sammen med The Tallest Man On Earsth og siden er det blevet til tre  fuldlængde album med vokseværk – senest ”En Blyg Viol”, der udkom sidste år. Det er musik med store poetiske tekster om livet i et mindre og ret isoleret lokalt svensk samfund, der i bogstavelig forstand er under afvikling og reelt i opløsning.  Stærke sager.

SIDE 33 – Musikåret 2019 er ved at gå på hæld. Hvad har for dig personligt været de mest minderige og positive musikalske stunder eller oplevelser i året der gik?   

“Ja, det har varit en intensivt år, jag och Malmfältens Rockklubb har spelat från Narvik i norr till Malmö i söder. Vår spelning på musikens hus i Göteborg var speciell. Fyrahundra pers som dansade och sjöng med vi höll på att explodera av spelglädje och adrenalin.”

SIDE 33 – Hvad ser du ellers med glæde eller forventning frem til i 2020 indenfor musikkens verden?  

“Jag ser fram emot att fler skapar musik på ett enkelt och ärligt sätt. Den svenska hip hop scenen är riktigt bra nu. Jag hoppas på att få höra mer intressant musik från landsbygden oxå.”

SIDE 33 – På siden her søger vi jo også gerne det alternative, og de mere smalle udgivelser. Har du en personlig favoritsang om julen eller tiden omkring, som du vil anbefale? Altså en sang, der ikke lige findes på de mest sædvanlige ”Jule Hits” opsamlinger.

Riktig skit radio med Bjarne B och OP har en fin julmix där de har hittat olika guldkorn. Den jag tycker att vi ska lyssna på.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.