JUNCKER hylder det danske sundhedssystem på rørende ny single

”Har selv været hårdt ramt af Corona og indlagt 10 dage på intensiv ”

Fotograf: Kimmie Mie Winther Rasmussen

Sangeren og sangskriveren Christian Juncker har – udover at have beriget den danske sangskat med mere end en håndfuld langtidsholdbare dansksprogede pop rockende solo album – også vist sig at være noget nær uofficiel danmarksmester i lejlighedssange.

Sidste år stod han f.eks. bag en af årets bedste danske singler – den fantastiske ”Læg dit hjerte i mit hånd” – der var skrevet til og blev udgivet i anledning af det i 2020 var 100-året for at Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Derfor kom den naturligvis også i en stærk dansk/tysk version sammen med Felix Meyer og titlen ”Læg dit hjerte in meine hand”.  

Fodboldslagsange er han efterhånden nærmest ekspert i – og har indenfor for de senere leveret et regulært hattrick af hyldestsange, der hæver overliggeren for hvad det er man kan med en ’fodboldsang”. Først skrev han ”Intet hold er så rødt og hvidt som mit” til Danmarks kvindelandshold – så stak han hvepsene fra Brønshøj en plade af målrettede og kærlige ord på sangen “Udover Brønshøj” i anledning af den stolte arbejderklub fyldte 100 år i 2019 – og senest i 2020 var han som en del af ”Storebrorgruppen og Mikkel, der kan sige som en Tiger” manden bag sangen ”Vi er OB”, der må siges at fremstå en del mere slagkraftig end resultaterne fra ‘de stribede’, der stadig leder efter det næste fodboldeventyr.

Eventyr har Mikkel Beha Erichsen i den grad været på som kaptajn på egen skude, og det har man kunne følge med på TV-2 i udsendelserne ”Kurs mod fjerne kyster”, ”Kurs mod Nord”, og senest sidste år ”Kurs mod danske kyster”. De fængende og matchende titelmelodier ”Havana”, ”Wallenberg”, og ”Vi bliver hjemme i år” blev alle leveret med en malende og skarpt observerende tekst og en melodisk snilde af Juncker.

I 2020 udsendte han også singler med hans nyeste projekt  – duoen Gæsterne, som han har sammen med Jonas Breum –  og deres debutalbum kan man allerede nu roligt glæde sig til udkommer den 30. april i år via Target Records.


Men i fredags udkom en single – “Jeg kommer hjem”, som tager sit afsæt i at en helt anden uvelkommen gæst ved navn CORONA – havde valgt at tage alvorlig del i Christian Junckers liv. Han har således været indlagt i hele tre uger på hospital – heraf 10 dage på intensiv – og den behandling han fik og som alle andre ramte har fået på hospitaler rundt omkring er han så taknemlig for, at han har  skrevet en ny lille hyldest sang i anledning af at vort land nu har været ramt i et helt år af denne virus, der har vist sig så ubehagelig svær at få bugt med.

I aften den 7. marts kan du på TV 2 – kl. 20 – se Juncker optræde med sangen og snakke med Mikkel Beha Erichsen om det ganske alvorlige sygdomsforløb han har været igennem trods det at han forinden altså ‘bare’ var en helt almindelig stadig relativ ung mand uden nævneværdige skavanker, der skulle gøre at han var i den såkaldte risikogruppe.   

I en Facebook opdatering på egen side skriver han :

”I forbindelse med TV2s markering af årsdagen for Danmarks første nedlukning under CoVid19 ringede Mikkel Beha til mig for at spørge, om jeg ville dele nogle af mine oplevelser det seneste år i Coronaens tegn på søndag i fjernsynet – som musiker og privat. Jeg skulle faktisk tænke en del over det, da jeg grundlæggende er skeptisk overfor at udlevere mit privatliv.

Det seneste år har bestemt budt på frustrationer i forbindelse med aflyste koncerter og generel afmatning på grund af den isolation, som jeg tror vi alle har mærket. Men hvad Mikkel også vidste var, at jeg har været alvorligt syg med Corona og derfor måske havde et andet perspektiv på krisen. I 3 uger var jeg nemlig indlagt på hospitalet og et ”smut” forbi intensiv i 10 dage. Det var især dén oplevelse, der har gjort, at jeg takkede ja – ikke kun for at give et indblik i nedlukningen fra en musikers perspektiv, men mest af alt for at sende en tak til det utrættelige sygehusvæsen, der i bogstavelig forstand har reddet min røv.

Jeg udtrykker mig bedst igennem musikken, og derfor har jeg i anledningen af 1 års markeringen skrevet en lille sang (som jeg spiller søndag aften i fjernsynet) om mit forløb taknemmelig for alle de sygeplejersker, læger, fysioterapeuter og portører, som har knoklet i døgndrift det seneste års tid i ført en trykkoger af en astronautdragt og ikke bare været ved min side, men også udvist enorm offervilje og fleksibilitet på vores alles vegne. Midt i mit eget fysiske og mentale kaos har jeg nemlig oplevet et enormt overskud, en professionalisme og et menneskeligt nærvær, som rørte mig dybt og som har gjort, at jeg fik mig selv med ud fra intensiv. Sangen er en beskeden gestus til de hårdtarbejdende mennesker i det det danske sygehusvæsen, som jeg skylder en meget stor tak – og mere end det, faktisk.

Mange er blevet overrasket, når de har hørt, at jeg, som er relativt ”ung” og uden underliggende sygdomme, har været så syg af Corona. Både venner, kollegaer og bekendte har fået et lille chok og flere af dem har fortalt mig, at de har finjusteret deres adfærd og holdning til Corona, og måske rettet lidt mere ind, da Corona pludselig rykkede så tæt på. Så jeg tænker også, at min fortælling på en eller anden måde måske kan bidrage med bare en brøkdel af øget bevidsthed eller forsigtighed nu, hvor Danmark igen åbner lidt mere op og mange måske føler sig nærmere en slags sommerens usynlige målstreg. Vi skal helst i mål sammen, så især de unge mennesker og børn snart får deres formative frihed tilbage og kommer ud af deres isolation. Jeg synes, at man skal have stor respekt for den her virus, jeg har oplevet den på tæt hold”.

Stærke ord – og nu altså en næsten endnu stærkere og ganske rørende hyldestsang til alle dem, der hver dag går på arbejde med passion og tro på at de kan og skal gøre en forskel for andre – også selvom de bestemt ikke økonomisk honoreres efter omfanget af sin indsats. Men det er jo en helt anden historie.

Foreløbig tak til alle dem – og til Juncker for at udtrykke det så velkomment og vedkommende i både tekst og musik.      

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.