Kjeld Lauritsen gradbøjer igen all-star begrebet

”Jazzcup i København præsenterer unik fødselsdagskoncert”

Fotograf: PRESSEFOTO

Fredag d. 25. marts kl. 15.30 er der utroligt gode odds for at få en at de helt store oplevelser på et af hovedstadens mange hyggelige små spillesteder.

JazzCup i Gothersgade præsenterer nemlig KJELD LAURITSEN HAMMOND ORGAN 7.  Som navnet mere end svagt antyder et syv personers stort band med hammond virtuosen Kjeld Laurittsen i front. Han har efterhånden været en del af den danske blues- jazz og verdensmusikscene i 40 år, både som solist og som en velanskreven og vigtig sideman i utallige sammenhænge.

Sidste år udgav han f.eks. sammen med sangerinden Miriam Mandipira, trommeslageren Søren Frost og guitaristen Per Gade albummet ”Flashes”. Det andet album sammen med det hold. Det første ”Convergence” kom i 2015. Begge album på absolut internationalt niveau.

Og sådan er det når Lauritsen er med om bord. Så er kvalitet og ikke mindst spilleglæde i højsædet.  Generelt er det bare groovy, funky, swingende og legende når Lauritsen er holdkaptajn. Tag bare et et nummer som ”Blågårds Blues”- oprindeligt fra albummet ”Hammond time” (2009). Det er spræl levende og stemningsfuld filmisk musik fra den virkelighed, som Lauritsen skaber sin musik i.  

I 2011 udgav han rent faktisk også et album med titlen ”KJELD LAURITSEN HAMMOND ORGAN 7” – primært med egne numre. Fra holdet på det album har han i 2022 versionen taget Bob Rockwel (sax), Peter Marott (trompet) og Espen Laub (trommer) med igen, og tilføjet nye stærke kræfter i form af Pernille Bevort (sax), Lis Wessberg (trækbasun) og Niclas Knudsen på guitar. Alle musikere der ligesom Lauritsen selv, både skinner i eget navn og i diverse andre bandsammenhænge og konstellationer.  

Voksen leg på højt niveau

Det siges at man stille og roligt stopper med at lege, når man bliver voksen, men lytter man til Kjeld Lauritsen Hammond Organ 7 må denne påstand tages som en sandhed med modifikationer.

Dét store ensemble disker op med er nemlig voksen leg på meget højt niveau. Kjeld Lauritsen har til dagens anledning taget de bedste numre fra et langt musikerliv og kombineret det med musik af orkestrets medlemmer.

Med dem og med basis i sit orgelspil med bund i bassen, har han skabt en gruppe med et dynamisk udtryk og musik der spænder fra det swingende til det funkede, i et repertoire, der vil både tilfredsstille og overraske fans af jazzens mange udtryksformer.

Det er ikke ofte, at det det lykkes at samle et så fornemt hold, og slet ikke at præsentere et så stort band på JazzCup. Men det sker altså nu. Så der bør blive masser at råbe HURRA for, ikke mindst fordi at Kjeld Lauritsen på fredag også fylder 65 år.

Mere end musik

Udover at være velspillende er Kjeld Lauritsen også utroligt velargumenterende i skrift og tale, og har i mange år været en aktiv spiller for at sikre mere rimelige arbejdsvilkår i branchen. Han har i mange sammenhænge på professionel og sagligt vis talt musikernes sag, senest under corona krisen. Denne indsats har været værdsat af mange og senest prissat af Dansk Musiker Forbund.

De tildelte ham nemlig i 2020 den ærefulde Waldeprisen. En pris der er blevet uddelt siden 1994 til minde om og ære for oboisten Waldemar Wolsing. Den tildeles en musiker, hvis aktive indsats gennem Dansk Musiker Forbund har virket til fremme af musikeres arbejdsvilkår og organisatoriske sammenhold. Prisen består konkret af en bronzestatuette af Waldemar Wolsing samt et kontantbeløb på kr. 15.000.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.