Livet efter Kjukken

"Karsten Skovgaard har fundet plads til både sig selv og Kim Larsen i nyt succesfuldt show"

Fotograf: Amanda Kongstad

I mere end to årtier turnerede guitarist Karsten Skovgaard på de danske landeveje, som en central del af Kim Larsen & Kjukken. Selvom Kim Larsens ikoniske stemme bar sangene, var Skovgaard som kapelmester, en væsentlig del af musikkens hjerte. Efter Larsens bortgang i 2018 stod Skovgaard og resten af Kjukken over for et valg; Skulle de fortsætte i skyggen af fortidens toner eller gå i hver sin retning? Valget var klart – uden Kim var Kjukken forbi, og en æra var slut.

Fra denne fase af sit liv tog Skovgaard mere end blot minderne med sig. De mange år i turbussen, var ikke kun brugt på snak og kaffe. Når Kim Larsen tog sig en lur, hvad han ofte gjorde, sad Skovgaard nemlig og klimpede på sin guitar. Og det kom der sange ud af. Sange der i lang tid endte i skrivebordsskuffen. Lige indtil en dag på odensebeværtningen Carlsens Kvarter, hvor nuværende kapelmester Kevin Monie, spurgte Skovgaard, om ikke sangene, der blev skrevet mens Kim lå og sov, skulle opleve dagens lys på scenen. Det enkle spørgsmål markerede begyndelsen på Karsten Skovgaard Trio, som i dag også inkluderer bassist Bo Gryholt og bærer undertitlen ‘mens Kim lå og sov.

Pressefoto

Interview

Efter aftenens vellykkede koncert på Dexter, træffer jeg Karsten Skovgaard bag scenen. Det er trioens tredje udsolgte koncert på spillestedet denne måned, hvilket ifølge Skovgaard selv er ”fuldstændig skørt.” Aftenens hovedperson erkender at han er overvældet over opbakningen til sit musikalske projekt, og erkender, at succesen giver blod på tanden.

Det lå ellers ikke nødvendigvis i kortene, at den erfarne musiker skulle begynde at spille solo, da Kjukken valgte at trække stikket. Skovgaard deler ærligt, hvordan han efter mange år på landevejen var ved at være mættet af store shows og livet på farten. I stedet brugte han tid på at undervise, og udviklede også en stor interesse for at male.

En koncert som den vi har givet her til aften, kan ikke sammenlignes med de store scener og festivaler fra tiden med Kim” fortæller Skovgaard, med hentydning til Dexters kapacitet på et par hundrede gæster. Han tilføjer at det ikke er en dårlig ting. ”Jeg elsker de mindre steder, hvor vi kan mærke publikum og komme tæt på hinanden. Selvom de store koncerter med Kim Larsen var en fest, er der noget unikt over måden, hvorpå man kan nå ud til folk under de her rammer. Det er to vidt forskellige ting.”

Den intime atmosfære åbner også op for nye muligheder, og Skovgaard bemærker, at det er blevet mindre risikabelt at tage musikalske chancer, hvilket også gør det sjovere at optræde. Og sjov er vigtigt. ”Jeg skal nyde det jeg laver og hygge mig med det” slår han fast, og påpeger at det naturligvis også er vigtigt at levere ordentligt som professionel musiker.

Til spørgsmålet om hvorvidt de mange år med Kim, har skabt usikkerhed omkring at kunne indfri publikums forventninger, svarer Skovgaard, at selvom der altid vil være nogle i publikum, som forventer en genklang af Kim Larsen, accepterer folk hurtigt at musikken er noget andet, og noget de også kan lide. En kendsgerning aftenens dobbelt stående applaus kun bekræfter.

Efter seks måneders succes med koncerter er det nærliggende at tro, at Karsten Skovgaard Trio vil fortsætte med at erobre landets spillesteder, og måske endda har en udgivelse på vej? Skovgaard bekræfter at han bestemt overvejer at dokumentere musikken, men at det hvis det sker, vil være på “gammeldags manér” med et fysisk produkt som en vinyl. Spørgsmålet om fremtidige koncerter bliver mødt af et smil fra Skovgaard. “Vi forventer bestemt at skulle mere ud og spille”

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.