Den sydafrikansk/britiske keyboardspiller Manfred Mann, på vej ind i sit syvende årti som aktivt udøvende musiker, fylder rund i dag. Når ens borgerlige navn er Manfred Sepse Lubowitz (født i Johannesborg, Sydafrika den 21. oktober 1940), er det fristende for ikke at sige nødvendigt at finde et mere mundret kunstnernavn, hvis man vil gøre sig håb om en karriere i musikbranchen.
Mann, vokset op i en jødisk familie i Johannesborg, læste musik på universitetet og arbejdede sideløbende som jazzpianist om aftenen. Mann var i stærk opposition til landets apartheidstyre og rejste til England i 1961 og ernærede sig i en periode som jazzskribent. Han fik stablet et større blues/jazz ensemble på benene, som blev reduceret til en kvintet, der landede en pladekontrakt i 1964, hvor bandet på deres producers opfordring skiftede navn til Manfred Mann.
Hits’ne kom i en stime de følgende år: ‘Do Wah Diddy Diddy’ ‘5-4-3-2-1’, ‘Sha La La’, ‘Pretty Flamingo’ og ‘Mighty Quinn’ skrevet af Bob Dylan. En del forskellige musikere og sangere nåede at gøre tjeneste under Manns ledelse frem mod slutningen af 60’erne. Her kan nævnes Jack Bruce (dog kortvarigt) samt vokalisterne Paul Jones og Mike d’Abo. Manfred Manns blanding af covernumre, r&b og lettere psykedeliske rockmusik med pop-appeal sikrede dem et stort publikum og popularitet som liveartist.
Efter Manfred Manns opløsning i 1969 fandt Mann nye ‘legekammerater’, med hvem han skabte det eksperimenterende jazzrockorkester Chapter Three, der kun holdt et par år samt to albums ud. En ny combo måtte til, og i 1971 blev Manfred Mann’s Earth Band (MMEB) en realitet og en formation, Mann har turneret og indspillet med lige siden i diverse konstellationer.
MMEB lever stadigt i bedste velgående anno 2020, og er blevet en kær og nærmest fast gæst her i landet, hvor han efterhånden har optrådt mere end et halvt hundrede gange – og næste gang bliver den 06. august 2021 i Amager Bio.
Earth Bandets kommercielle succes fra midten af 70’erne til starten af 80’erne blev skabt gennem markante fortolkninger af andres materiale. Særligt versionerne af Bruce Springsteens ‘Spirit in the Night’, ‘For You’ og ‘Blinded by the Light’ er værd at fremhæve sammen med ‘Runner’ (Ian Thomas), ‘Davy’s on the Road Again’ (John Simon og Robbie Robertson), ‘You Angel You’ (Bob Dylan) samt The Police’ ‘Demolition Man’.
MMEB’s stilmæssige palet favner relativ bredt domineret af jazz- og klassisk-farvet progressiv rock med strejf af r&b og hardrock særdeles velarrangeret og instrumentalt veludført. Manns voksende keyboard arsenal fyldte pænt i det klanglige landskab sammen med Chris Thompsons vokal, og denne signatur var hengiven fan fra 1978-82. Albums som ‘Watch’ (1978), ‘Angel Station’ (1979) og ‘Chance’ (1980) røg jævnligt på grammofonen i mit og min storebrors værelse i Aabenraa.
Der blev spillet luftguitar og hujet højlydt i brormands kammer til tonerne af ‘Davy’s On The Road Again’ fra de enorme gulvhøjttalere, så ølsjatterne og cigaretskodderne dansede med, når de hårde og ældre drenge holdt hof, mens lille mig benovet fulgte det stammelignende ritual.
Senere blev det min tur til den slags pubertære løjer, men da var MMEB røget i unåde hos denne troløse sjæl, der skuffet måtte erkende, at Mann & co’s ‘Somewhere In Afrika’, der udkom tæt på min 18 års fødselsdag, var for elektronisk, keyboardstyret og poppet med et strejf af verdensmusik til min smag. The Police, The Jam, Elvis Costello, Bruce Springsteen, The Rolling Stones og andre med begyndte langsomt, men sikkert, at fortrænge min daværende hang til symfonisk progrock, der døde helt, efterhånden som 80’erne gik på hæld.
Trods disse skiftende smagspræferencer skal der selvfølgelig lyde et stort tillykke herfra med de 80 til Manfred Mann, en flinkfingret keyboardtroldmand der har sat sit eget præg på rockens historie med flair for melodi og kreativ brug af mini-moogen som soloinstrument.